Hvorfor bygger man sandslotte og hvad er et suttetræ?

Af alle ting vi kan bygge i sandet, hvorfor lige sandslotte? (Foto: Shutterstock)

Af alle ting vi kan bygge i sandet, hvorfor lige sandslotte? (Foto: Shutterstock)

Hvorfor bygger man sandslotte og ikke fx sand-atom-reaktorer? Hvorfor bygger man dem i det hele taget? Hvem kan sige de har opfundet sandslottet? Og hvorfor hænger folk sutter op i det samme træ? Disse spørgsmål kan vi søge svar på i universal darwinismen og memetikken.

I 1976 beskrev biologen Richard Dawkins fænomenet 'memer' som kulturmæssige paralleller til vores gener i genetikken, hvorved han grundlagde memetikken. Et meme er et stykke kulturelt information som kan blive kopieret imellem mennesker og lever i deres hjerner. Ideen om et sandslot bliver kopieret på stranden og opført i stil med det slot man har set tidligere, dog med variation.

Meget hurtig skal der også en udvælgelse eller selektion af de bygninger som virker bedst og ser bedst ud. De bygninger vil igen blive kopieret af andre og man kan sige at sandslottet som idé er udsat for evolution som man kender det fra evolutionsteorien. Charles Darwin beskriver i sin berømte bog, hvordan dyrenes egenskaber gør dem mere eller mindre egnede i kampen for overlevelse.

Darwin kendte ikke til gener. Han vidste ikke at det han i virkeligheden så var genernes kamp for at blive kopieret og videregivet til næste generation. Men evolution kan opfattes som en streng matematisk algorithme: Hvis man har replikation med variation og selektion VIL resultatet være evolution. I universal Darwinismen bruger man ikke kun evolutionsteorien til at beskrive hvordan gener opfører sig men udvider til at forklare fx dele af økonomi, psykologi, fysik, markedsføring, internet og computervidenskab.

Man bygger sandslotte fordi man har set andre gøre det

Man bygger sandslotte fordi man har set andre gøre det og fordi man kan. Sandbyggeri har nogle forudsætninger som sætter sine begrænsninger. Det er svært at bygge i højden for sand kollapser under dets egen vægt. Runde spande gør det nemt at lave afgrænsede sandbunker som kunne få en til at tænke på tårne? Og at grave en rende i sandet hvor vandet vælder op under vandlinjen minder jo i højgrad om en voldgrav, hvis man altså har den association at sammenligne med.

Det er faktisk ikke særligt underligt at vi bygger sandborge/slotte og ikke kaster os ud i at kopiere for eksempel Eiffeltårnet. Det er derimod interessant at tænke over hvordan at et 'sandslot' har set ud i stenalderen, da mennesket ikke havde tårne eller voldgrave at kopiere. Jeg forestiller mig at stenaldermennesket har bygget deres lokalmiljø i sandet. Måske bakkekammene i horisonten eller flodens forløb igennem den lokale skov. Eller de har bygget huler med affaldsbunker og plads til bålplads.

Dette giver os også svaret på, hvem der har opfundet det første sandslot; nemlig ingen. Sandslotte er et meme, som langsomt har udviklet sig igennem tiden. Fra sandbunke til nogle af de fantastiske bygningværker man kan se på de årlige sandslotskonkurrencer under syden sol. Et meme bedst tilpasset til det miljø, hvori det befinder sig.

Man kan faktisk godt bygge en atomreaktor i sand. Jeg har selvbygget og pyntet den med muslinge skaller (det har jeg set nogen gøre)i form af et atomtegn på siden af køletårnet. Jeg synes det passede sig at bygge en skrøbelig bygning tæt på den faretruende natur (tidevandet)tæt på adgang til billig køle-vand. Folk kiggede ret underligt på mig og min makker, som hyggede os med at lege 'nu kommer tsunamien'. Men jeg tror nu ikke at sand-reaktorer er kommet for at blive.

Find og del sjove memer hvis du kan

Hvilket bringer mig frem til sutte-træer. Det er noget underligt noget?! Findes de i andre lande? Altså, selvfølgeligt tydeligt nu at suttetræet et meme. Vi kopiere handlingen fordi  'det er da en go idé' når lille Emma skal smide sutten. Og sutte-træet har da et formål. Lige som tandfeen, julemanden og andre overnaturlige væsner som nisser, guder og superhelte. Gad vide om sutte-træs memet er i gang med at sprede sig (jeg spreder det i hvert fald nu) til andre lande?

Jeg opfordrer alle til at finde sjove memer, når man først får øje på dem er de alle steder. Lige ved siden af suttetræet i min lokale park er der også en skaterpark. I skaterparken står der et træ. Og træet er fyldt med sko. Seriøst, der hænger 8 par sneakers bundet sammen ved snørrebåndene og så er de kastet op i træet så de hænger der som julepynt eller sutter. Hvilken funktion har dette? Jeg mindes at have hørt om en vandre-historie om bandekrig i USA hvor nabobandes medlemmer blev skudt.

Og så tog man deres sko og kylede op i el-ledningerne i nabolaget som skræk og advarsel. Følger sko-træet bare med sammen med rulleskøjter, skate-boards, tags og grafitti og hængerøvsbukser og rap-musik?

Happy-meme-hunting !!

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk