Hjernens belønningsområder styrer vores syn på social ulighed
Forskel rig fattig hjernen psykologi

Det er de færreste menensker, der bryder sig om at få flere penge end andre, hvis forskellen udelukkende skyldes tilfældig fordeling. (Foto: Shutterstock)

Det er de færreste menensker, der bryder sig om at få flere penge end andre, hvis forskellen udelukkende skyldes tilfældig fordeling. (Foto: Shutterstock)

Vi kan ikke lide, at en person får mindre end os selv.

De fleste af os kan bedst lide, hvis der er en vis rimelighed i fordelingen af goder, og dette gælder alt fra slik til penge.

Men kan vi studere, hvordan vor psyke netop bearbejder situationer, hvor vi udsættes for urimelig fordeling af goder?

Og er der forskel på, hvordan vi reagerer, hvis det er os, der modtager den urimelige behandling?

Belønningsområder registrerer rimelighed

I økonomisk forskning snakkes der i denne sammenhæng om 'uligheds-aversion' (inequality aversion).

Dette betyder, at vi har en præference for lighed og fairness og samtidigt en modstand mod tilfældige uligheder.

Vi er med andre ord tilbøjelige til at hjælpe andre, som er dårligere stillet end os selv.

Og omvendt vil personer, som på grund af tilfældigheder er dårligere stillet, have en tendens til at forvente, at de snarest muligt får den fair balance genoprettet.

Forskning viser nu, ganske overraskende, at hjernens belønningsområder er involverede i denne adfærd. En gruppe forskere anført af John O'Doherty ved California Institute of Technology undersøgte netop dette fænomen og udgav for nyligt resultaterne i tidsskriftet Nature.

Forsøg med rige og fattige

Forskerne gav først deres forsøgspersoner 30 $. Herefter fik halvdelen af forsøgspersonerne, gennem lodtrækning, en bonus på 50 $. Den anden halvdel fik ingenting. På denne måde var nogle forsøgspersoner 'rige' og andre 'fattige'.

Forskerne satte så personerne til at spille sammen i rig/fattig-par. Mens en person blev skannet, skulle de angive, hvor godt de kunne lide yderligere pengebeløb, som blev givet enten til dem selv eller til den anden person.

Som forventet fandt man, at de gange hvor en 'fattig' person modtog penge og ikke den 'rige' modspiller, blev det angivet som en positiv ting.

Det samme gjaldt, når en 'rig' person så, at den 'fattige' modspiller fik pengene. 

Belønningsområderne blev aktiveret

Det afgørende nye ved denne undersøgelse er, hvad forskerne fandt, når de kiggede på hjernens aktivitet under disse penge-transaktioner.

Her fandt de, at en del af hjernens belønningsområder, specielt området ventrale striatum, reagerede forskelligt, afhængigt af hvilken gruppe man tilhørte og hvilket udfald, der var i transaktionen.

Hvis man var 'fattig' og modtog penge, var dette område stærkere aktiveret. Men omvendt viste det sig, at aktiviteten i området også steg, når 'rige' personer så deres fattige modspillere modtog pengene.

Ventrale striatum ser derfor ud til at være aktivt i forskellige sociale situationer.

Ganske overraskende fund

Dette fund er, ud fra en hjerneforskningsmæssig synsvinkel, ganske overraskende.

For ventrale striatum (også ofte kaldet Nucleus Accumbens) er normalt anset for at være en rimelig primitiv struktur, som er aktiv, når vi forventer et positivt udfald (nogle gange også, når vi forventer et negativt udfald).

Strukturen skulle altså ikke reagere forskelligt, afhængigt af om vi selv eller en anden person modtog penge.

Fundet er et af flere studier, som ser på, hvordan vor komplekse hjerne bearbejder sociale forhold, og hvordan den reagerer ved sociale spil.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.