Helenes ph.d.-univers: Den gode forskningsartikel
Det vigtigste på en forskers CV er vedkommendes artikelliste. Men det er ikke lige meget, hvor artiklerne er udgivet. Helene Halkjær Jensen definerer den gode forskningsartikel i ottende episode af 'Helenes ph.d.-univers'.

Hvordan vurderer man kvaliteten af en forskningsartikel? Helene Halkjær Jensen giver svaret i videoen. (Video: Helene Halkjær Jensen / Videnskab.dk)

Hvordan vurderer man kvaliteten af en forskningsartikel? Helene Halkjær Jensen giver svaret i videoen. (Video: Helene Halkjær Jensen / Videnskab.dk)

Når en forsker sammensætter sit CV, er det allervigtigste listen over hans eller hendes forskningsartikler. Den afslører nemlig, hvor meget og hvor god forskning forskeren har lavet. 

»Det første, man kigger efter på en forskers CV, er artikellisten. Der lægger man blandt andet mærke til rækkefølgen af forfattere på artiklen, og hvor artiklerne er udgivet,« fortæller Helene Halkjær Jensen i ottende episode af 'Helenes ph.d.-univers'

I videoen ovenfor giver Helene Halkjær Jensen en lynguide til, hvad der afgør kvaliteten af en forskningsartikel. 

Forfatterrækkefølgen er ikke alfabetisk

I videoen viser Helene sin første forskningsartikel. Her er forfatterrækkefølgen ikke alfabetisk ordnet, men efter hvor meget den enkelte forsker har bidraget på projektet.

Førsteforfatteren er altså ham eller hende, som har lavet de fleste eksperimenter, været inde over den største del af projektperioden og måske også skrevet artiklen sammen til sidst, fortæller Helene Halkjær Jensen i videoen. 

Find et peer-reviewed tidsskrift med høj 'impact factor'

Også udgivelsesstedet for forskningsartikler har noget at sige. Det vigtigste er, at de ender i et såkaldt peer-reviewed tidsskrift.  

»Det betyder, at inden udgivelse sendes artiklen videre til nogle uafhængige forskere, som kigger resultaterne igennem,« forklarer Helene Halkjær Jensen. 

»De tjekker, om de er enige med og overbeviste om konklusionerne, eller om der er nogle ting, som mangler, for at forskningen er i orden. Når disse ’reviewere’ er tilfredse med artiklen, kan man være heldig at få den udgivet i tidsskriftet,« siger Helene Halkjær Jensen.

Derudover skal tidsskriftet gerne have en høj 'impact factor', hvilket betyder, at tidsskriftet opnår mange citater. Nature og Science er kendte eksempler på tidsskrifter med høj impact factor. 

Du kan læse mere om Helenes ph.d.-univers og se de andre videodagbøger i serien her.  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk