Forsker: Fængsling af Alexej Navalnyj vil muligvis gøre ham til et endnu vægtigere oppositionssymbol
Hvis Navalnyj kommer til at symbolisere uretfærdig undertrykkelse fra en stadig mere korrupt, ikke-ansvarlig og inkompetent politisk elite, vil presset på den russiske regering kun stige.
aleksej-navalny_fængsling_putin_rusland_opposition_kritiker_symbol.png

Den russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj er blevet idømt fængsel ved en domstol i Moskva. Vil dommen give bagslag for Putin-regeringen? (Foto: Shutterstock)

Den russiske oppositionspolitiker og Putin-kritiker Aleksej Navalnyj er blevet idømt fængsel ved en domstol i Moskva. Vil dommen give bagslag for Putin-regeringen? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Den russiske oppositionsaktivist Alexej Navalnyj er blevet idømt 2 år og 8 måneders fængsel for at have overtrådt betingelserne for en betinget dom fra 2014, som, han hævder, var politisk motiveret.

Dommen følger lige i hælene på endnu en weekend med store, ulovlige støttedemonstrationer for Alexej Navalnyy i nærheden af det russiske regeringskompleks, Kreml.

Det er et afgørende øjeblik for Rusland. Nu da Alexej Navalnyj står over for et længere fængselsophold, kan han ende med at fyre endnu mere op under oppositionen som et vægtigt symbol i opposition med et lovløst regime, der frygter sit eget folk.

Som modsvar vil Kreml forsøge at fremstille Navalny som et farligt symbol på vestlig indblanding i russisk politik.

Hvilket af de to modsatrettede budskaber, som får mest succes, vil spille en afgørende rolle i at bestemme, om oppositionen er i stand til at bevare momentummet.

Voksende opbrud

Rusland har i mange år været hjem for en usædvanlig oppositionspolitik. 

På trods af at Kreml dominerer traditionelt tv og (de fleste) trykte medier, har magthaverne tilladt en vis ytringsfrihed online.

Alexej Navalny har gjort brug af denne frihed ved at afsløre korruption på højt plan, først i sin roller som blogger og nu som leder af Ruslands førende anti-korruptionsorganisation.

Sammen med sit team har han produceret omfattende rapporter og virale videoer, der beskriver korruption på højt plan i russiske politik.

Videoerne har trukket millionvis af klik på nettet.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Historisk lav approval rating

Vladimir Putins såkaldte approval rating (et udtryk for befolkningens syn på en politiker, red.) er faldet til et historisk lavt niveau som følge af en stagnerende økonomi og regeringens dysfunktionelle COVID-19-respons.

Kreml svarede igen med en stor, iscenesat forfatningsmæssig reformproces, der har til formål at præsentere et billede af et styre med en jernmand i spidsen som eneste mulighed for at afværge den stadigt voksende trussel fra et fjendtligt Europa og USA.

Kreml har desuden skuet op for angrebene på regeringskritikere og menneskerettighedsgrupper ved at fyre op under påstandene om, at de er 'udenlandske agenter' samt gennem begrænsning af deres operationer.

Toiletbørster til 5.000 kroner

Navalnyj og hans antikorruptionskampagne er også stødt på stigende chikane.

I august 2020 blev Aleksej Navalnyj forgiftet med nervegiften Novichok, mens han var på rundrejse for at promovere sit stemmesystem, som hjælper russerne til at stemme taktisk på oppositionskandidater og fratage det regerende Forenede Russiske parti stemmer og svække dets magtmonopol.

Måske fordi han forventede at blive arresteret efter sin rekonvalescens i Tyskland, optrådte Navalnyj personligt i en video på YouTube, hvor han i omhyggelige detaljer beskriver en luksusejendom ved Sortehavet til omkring otte milliarder kroner, som angiveligt er ejet af den russiske præsident, Vladimir Putin.

Videoen er indtil videre blevet set cirka 100 millioner gange og har forvandlet palæets toiletbørster (som ifølge rygterne koster lidt over 5.000 kroner, 4 gange mere end den gennemsnitlige pension i Rusland) til et symbol på protesterne.

Verdenshistoriens største bestikkelse? Putins påståede palæ ved Sortehavet. (Video: YouTube/Алексей Навальный)

Vestlig agent eller symbol på en ny politik?

Nu, hvor Navalnyj står over for at skulle afsone en længere dom, er to modstridende narrativer dukket op.

Regeringen vil forsøge at nedtone Navalnys symbolske betydning, eksempelvis nægter Putin stadig at kalde ham ved navn og har for nylig omtalt ham som 'Berlin-patienten'.

Og når de officielle statsmedier nævner Navalnyj, har Kreml i stigende grad forsøgt at karakterisere ham som en vestlig agent, der har til hensigt at svække Rusland og skabe revolutionært kaos.

Denne fremstilling af Navalnyj stemmer overens med Kremls samlede narrativ om, at Rusland er truet af et fjendtligt Vesten, der forsøger at underminere landets stabile udvikling. 

Fremstillingen er ironisk nok blevet styrket af europæiske og amerikanske trusler om yderligere sanktioner mod Rusland for fængslingen af Navalnyj.

Langt mere problematisk for Kreml

Hvor længe denne narrativ vil være succesfuld i Rusland er dog stadig uvist.

I modsætning til Europa og USA, hvor Navalnyj hurtigt er ved at indtage rollen som ‘undertrykt russisk dissident’, er holdningen til ham i Rusland langt mere blandet.

Mange russere er usikre på, om de ville stemme på ham, hvis han stillede op til præsidentvalget.

Andre vakler som følge af hans nationalistiske baggrund.

Men protesterne indikerer, at Navalnyj kan komme til at symbolisere noget langt mere problematisk for Kreml.

Populær blandt de unge

Fængslingen af ham kan opildne de russere, der ønsker politik, som ikke længere er præget af postimperial nostalgi og en paranoid belejringsmentalitet, der konstant frygter vestlig indblanding.

I stedet ønsker de at bo i et land, som har fokus på at opbygge bedre skoler, infrastruktur og sundhedspleje.

Protesterne viser, at denne narrativ især er populær blandt de unge, der ignorerer statsmedierne og i stedet får deres nyheder fra opslag på de sociale medier, der kombinerer sort humor med kritik af regimet.

Nogle af videoerne sampler sange af aktivistmusikere, som IC3Peak’s 'Death No More', der blander hard-core electronica og billeder af sangere, der hælder petroleum over sig selv foran regeringsbygninger eller spiser råt kød uden for kommunistiske revolutionsleder Vladimir Lenins mausoleum.

(Video: IC3PEAK - Смерти Больше Нет/Death No More/YouTube)

Vinder gehør rundt omkring i Rusland

De nylige protester viser desuden, at dette narrativ også vinder gehør i byer i Sibirien og det østlige Rusland, der har lidt under Putin-regimets Moskva-centralisering af magt og penge i løbet af de seneste 20 år.

Endelig er dette narrativ også populært blandt kvinder. Navalnyjs organisation fremelsker en ny generation af kvindelige ledere og tilhængere, hvoraf mange ønsker at bryde op med Putin-æraens macho- og kraftkarlspolitik.

I fængslet vil Navalnyj (og mange fra hans team) være en påmindelse om hykleriet blandt mange medlemmer af den russiske politiske elite, der påstår, at de beskytter russisk suverænitet, men ejer et enormt antal ejendomme i Europa.

Protestbevægelsesens fremtid

Hvis Kreml får med succes med at fremstille Navalnyj som udenlandsk agent, der kun ønsker at skabe ustabilitet i Rusland, vil den fængslede aktivist muligvis trække sig fra offentlighedens søgelys. 

Hvis det sker, har oppositionens forsøg på at lægge seriøst politisk pres på Kreml igen fejlet.

Men hvis Navalnyj kommer til at symbolisere uretfærdig undertrykkelse fra en stadig mere korrupt, ikke-ansvarlig og inkompetent politisk elite, vil presset på den russiske regering kun stige.

Det kan komme til at tage flere år for dette narrativ at komme op i omdrejninger, men hvis det sker, så får Navalnyj ret, da han under et retsmøde sagde:

»Lige nu fører regeringen an med vold og magt, men sådan vil det ikke altid være.«

William Partlett hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk