Forsker: Du bliver nok overrasket over, hvad Bibelen rent faktisk har at sige om abort
Både abortmodstandere og -tilhængere har brugt Bibelen til at argumentere for netop deres overbevisning. Men hvad står der egentlig om abort i den 2.000 år gamle tekst?
Abort Bibelen politik Roe v. Wade lovgivning Gud debat

Roe vs. Wade blev omstødt af den amerikanske højesteret den 24. juni 2022. Efter rettens afgørelse opstod der mange demonstrationer. (Foto: Shutterstock)

Roe vs. Wade blev omstødt af den amerikanske højesteret den 24. juni 2022. Efter rettens afgørelse opstod der mange demonstrationer. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Lige siden den amerikanske højesteret omstødte Roe vs. Wade, som hidtil har sikret kvinders forfatningsmæssige ret til abort i hele USA, har en del kristne citeret Bibelen i diskussion om, hvorfor beslutningen enten skal fejres eller beklages. 

Men der er lige en hage: Der står intet om abort i den 2.000 år gamle tekst.

Jeg er universitetsprofessor i bibelvidenskab, så jeg er godt bekendt med de trosbaserede argumenter, kristne bruger til at bakke op om deres holdning til abort - hvad enten det er for eller imod. 

Mange lader til at antage, at Bibelen diskuterer emnet direkte, men sådan forholder det sig faktisk ikke.

Faste og åreladning som veje til abort

Abort var kendt og praktiseret i bibelsk tid, selvom metoderne var markant anderledes, end de er i dag. 

En græsk læge fra det 2. århundrede, Soranus, anbefalede for eksempel faste, åreladning, voldsom aktivitet som at hoppe samt at bære tunge læs som måder at afbryde en graviditet på.

Soranus' afhandling om gynækologi forholder sig til forskellige tankegange om emnet.

En del læger forbød brugen af fremkaldt afbrydelse af graviditeten. Andre tillod det, men ikke i tilfælde hvor de skulle dække over en uægteskabelig forbindelse eller blot for at bevare moderens flotte skikkelse.

Bibelen er med andre ord skrevet i en tid, hvor abort blev praktiseret og nuanceret bedømt. 

Alligevel forekommer de hebraiske og græske modstykker til ordet 'abort' hverken i Bibelens Gamle eller Nye Testamente. Det vil sige, at emnet simpelthen ikke bliver omtalt direkte.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet,  Syddansk Universitet & Region H.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Hvad siger Bibelen?

Selvom der ikke er en eksplicit henvisning til abort, har det imidlertid ikke afholdt abortmodstanderne eller -fortalere i at bruge Bibelen til at understøtte deres holdninger.

Abortmodstanderne gør brug af flere bibelske tekster, der samlet set lader til at antyde, at menneskeliv har værdi før fødslen.

For eksempel begynder Bibelen med at beskrive skabelsen af mennesket i Guds billede; en måde at forklare værdien af menneskeliv på, formentlig allerede før en person kommer til verden. 

Ligeledes beskriver Bibelen flere vigtige skikkelser, blandt andre profeterne Jeremias og Esajas og den kristne apostel Paulus, som, lige siden de lå i deres moders skød, blev kaldt til deres hellige opgaver som profeter. 

Salme 139 hævder, at Gud 'flettede mig sammen i min mors liv’.

Også aborttilhængere tyer til Bibelen

Abortmodstandere er dog ikke de eneste, der beder Bibelen om hjælp. Aborttilhængerne kan pege på andre bibelske tekster, der ser ud til at være evidens, som er til deres fordel.

Anden Mosebog kapitel 21 antyder for eksempel, at en gravid kvindes liv er mere værdifuldt end fosterets. 

Denne tekst beskriver et scenarie, hvor mænd kommer op at slås og kommer til at skubbe til en gravid kvinde, så hun aborterer. Støder der ikke anden ulykke til, skal den skyldige bøde med så meget, som kvindens mand pålægger ham. 

Men hvis kvinden lider yderligere overlast, er gerningsmandens straf at lide gensidig skade - hele vejen til ét liv for ét liv.

Abort Bibelen politik Roe v. Wade lovgivning Gud debat

Adams skabelse er et udsnit af loftudsmykningen i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet. Billedet illustrerer skabelsesberetningen i Bibelens Første Mosebog, hvor Gud ånder liv i det første menneske, Adam. (Illustration: Michelangelo / Wikipedia - CC BY 2.0)

Bibelen bryder socialt tabu

Andre bibelske tekster ser ud til at fejre de valg, kvinder træffer i forhold deres krop, selv i sammenhænge, hvor sådanne valg ville have været socialt uacceptable.

Markusevangeliets kapitel 5 beskriver for eksempel en kvinde, som i tolv år havde lidt af blødninger, og som havde konsulteret mange læger og brugt alt, hvad hun ejede, uden at det havde hjulpet; hun havde tværtimod fået det værre.

Kvinden tager en stor risiko: Hun rækker ud for at røre ved Jesus' kappe i håb om, at det vil helbrede hende, selvom en menstruerende kvindes berøring mentes at forårsage rituel kontaminering. Men Jesus roser hendes valg og priser hendes tro.

Tilsvarende i Johannesevangeliet bliver Jesus' følger, Maria, kritiseret, angiveligt for at spilde ressourcer ved at hælde en hel beholder kostbar salve på Jesus' fødder og bruge sit eget hår til at tørre dem.

Jesus forsvarer hendes beslutning om at bryde det sociale tabu omkring berøring af en ikke-beslægtet mand på så intim en måde.

Kristne skævvrider teksterne i Bibelen

Som respons på den amerikanske højesterets afgørelse har kristne på begge sider appelleret til et vilkårligt antal tekster for at hævde, at Bibelen understøtter lige deres særlige politiske overbevisning.

Men hvis de hævder, at Bibelen specifikt fordømmer eller godtager abort, skævvrider de teksterne, så de passer til deres holdning.

Selvfølgelig kan kristne udvikle deres egne trosbaserede argumenter om moderne politiske spørgsmål, uanset om Bibelen taler direkte om dem eller ej.

Men det er vigtigt at erkende, at selvom Bibelen blev skrevet på et tidspunkt, hvor man praktiserede abort, så behandler Bibelen på intet tidspunkt problemet direkte.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk