Flere kvindelige ledere, men mændene hjælper stadig ikke meget til i hjemmet
Tilstandene på arbejdsmarkedet bevæger sig i den rigtige retning – særligt fordi kvinderne i flere og flere lande får uddannelser og generelt sikrer sig rettigheder. Men udviklingen er ifølge denne britiske forsker bemærkelsesværdig ensidig, for det er stadig svært at tiltrække mændene til traditionelle kvindejob, og det er stadig kvinderne, der står for de huslige pligter.
Flere kvindelige ledere arbejdsmarkedet mænd hjælper ikke til i hjemmet

De kønsstereotype uddannelses- og jobvalg hænger sammen med kønsstereotype forestillinger om mænd og kvinder, og hvad der er rigtigt for mænd og kvinder; men kvinderne tager sig stadig af størstedelen af de huslige pligter. (Foto: Shutterstock)

De kønsstereotype uddannelses- og jobvalg hænger sammen med kønsstereotype forestillinger om mænd og kvinder, og hvad der er rigtigt for mænd og kvinder; men kvinderne tager sig stadig af størstedelen af de huslige pligter. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Kvinder har stor succes verden over på felter, som historisk set har været mandsdominerede.

I løbet af de seneste 50 år har 52 lande haft en kvindelig leder, og 2017 kan meget vel gå hen og starte med kvinder ved roret i Tyskland, Liberia, Norge, Sydkorea, Storbritannien, USA, General Motors, IMF, YouTube og muligvis også FN.

Opbakningen til kvinderne i ledende stillinger på arbejdsmarkedet og som statsledere er stigende.

Men denne ændring er bemærkelsesværdig ensidig. 

På trods af at kvinderne arbejder mere og mere uden for hjemmet, er mændenes andel af madlavningen, rengøringen samt omsorg og pleje af ældre slægtninge ikke steget på tilsvarende vis.

Fordi det er et globalt fænomen, har jeg forsøgt at forstå det gennem forskning fra flere forskellige steder i verden.

Det står i modsætning til den akademiske verdens tendens til at fokusere på enten de rige eller de fattige lande, hvilket kan gøre os blinde over for både den kontinuitet og de drivkræfter, der er specifikke for visse lande.

Jeg trækker desuden på 16 måneders etnografisk arbejde i Kitwe, den største by i Zambias Kobberbælte.

Her er mine fund.

LÆS OGSÅ: CBS-rektor: Ligestilling vil tage årtier

Stigende støtte til kvinder på arbejdsmarkedet

Den stigende beskæftigelse blandt kvinderne afspejler til dels makro-økonomiske forandringer.

Afindustrialisering, mindre mekanisering, deregulering og handelsliberalisering har reduceret antallet af mandlige arbejderklassejobs i de rige lande - og samtidigt også deres løn. 

I USA steg beskæftigelsen blandt kvinderne, samtidigt med at medianlønnen for unge mænd faldt fra 41,000 dollars (cirka 274.000 kroner) i 1973, til 23,000 dollars (cirka 154.000 kroner) i 2013.

Tilsvarende forandringer har fundet sted i Zambia. 

Fra midten af 1980’erne er familiernes økonomiske sikkerhed blevet forværret gennem handelsliberalisering, hvilket har resulteret i fabrikslukninger samt nedskæringer i den offentlige sektor, brugerbetaling i sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet og voldsomme dødstal forårsaget af hiv og aids. 

Familierne kan ikke længere sætte deres lid til en mandlig forsørger, og mange betragter nu kvinders beskæftigelse som en fordel.

LÆS OGSÅ: Sådan får vi flere kvindelige topforskere

kvinder mænd lederjob huslige pligter ligestilling forsøger fattigdom Zambia global fænomen beskæftigelse uddannelse pleje omsorgsfag omsorgsopgaver kultur samfund

Timer per dag, som henholdsvis kvinder og mænd bruger på ubetalt arbejde. (Graf: Levtov R, van der Gaag N, Greene M, Kaufman M, and Barker G (2015). State of the World’s Fathers: A MenCare Advocacy Publication. Washington, DC: Promundo, Rutgers, Save the Children, Sonke Gender Justice og MenEngage Alliance)

Vækst i sektorer, der kræver stereotype 'feminine' egenskaber

Globalt set har der også været en vækst i sektorer, der kræver stereotype ‘feminine’ egenskaber: sundheds- og udannelsessektoren, offentlig administration og finansielle tjenesteydelser i Storbritannien og eksportorienteret produktion i Bangladesh.

Det store antal kvinder, der udfylder socialt værdsatte, maskuline roller synes langsomt og gradvist at underminere kønsstereotyperne. 

Kvinderne bliver i stigende grad anset for at være lige så kompetente og anerkendelsesværdige.

Denne ideologiske forandring har skabt en positiv effekt, der har resulteret i, at flere kvinder går efter jobs inden for felter, der historisk set har været mandsdominerede.

LÆS OGSÅ: Kan forskelle på mænd og kvinder ændre sig?

Kvinders beskæftigelse gør dem mere værd

Men det er imidlertid ikke en effekt, man finder i alle lande.

I de olieproducerende lande i Mellemøsten og Nordafrika er væksten koncentreret til de mandsdominerede sektorer. 

Beskæftigelsen blandt kvinderne er stadig lav.

Den deraf følgende mangel på kvinder i positioner med social status forstærker den almindeligt udbredte overbevisning om, at mænd er mere kompetente og anerkendelsesværdige. 

Det vanskeliggør den positive effekt, man oplever i Bangladesh, Storbritannien, USA og Zambia.

Globalt set lader det til, at kvinders beskæftigelse og lederskab er betinget af ændringer i opfattelsen og kvindernes mulighed for at demonstrere deres egnethed og kompetence.

LÆS OGSÅ: Et lige samfund kan også være uretfærdigt!

kvinder mænd lederjob huslige pligter ligestilling forsøger fattigdom Zambia global fænomen beskæftigelse uddannelse pleje omsorgsfag omsorgsopgaver kultur samfund

Zambia er et af verdens fattigste lande, og den sociale situation er blevet værre gennem de sidste 25 år. Familierne kan ikke længere sætte deres lid til en mandlig forsørger, og mange betragter nu kvinders beskæftigelse som en fordel. Her ses en zambiansk kvinde på arbejde i et drivhus, der eksporterer roser til Europa. (Foto: Shutterstock)

 

At deles om ansvaret

Når vi ser mænd, der deltager i pleje- og omsorgsarbejde, underminerer det de internaliserede kønsforestillinger; altså forestillingen om, hvad henholdsvis mænd og kvinder bør gøre.

Zambia

Zambia er et af verdens fattigste lande, og den sociale situation er blevet værre gennem de sidste 25 år.

I 2002-3 skønnedes det, at 67 procent af befolkningen lever under den lokale fattigdomsgrænse

Mere end 46 procent lever i en ekstrem fattigdom, der gør det umuligt for dem at få de nødvendige basisfødevarer. 

Både sundheds- og uddannelsesområdet er præget af personalemangel på grund af høj dødelighed som følge af hiv/aids, men også på grund af hjerneflugt.

Det er let for kvalificeret personale at få bedre betalt arbejde, blandt andet i Sydafrika.

De sociale områder har yderligere været ramt af faldende sociale offentlige udgifter

Eksempelvis anser mænd, der lavede mad og gjorde rent i løbet af deres ungdom (eller så andre gøre det), det ikke som værende 'kvindearbejde'. 

De er i stedet stolte af deres madlavning, renlighed og evne til at vaske hvide skjorter.

Det lader også til, at vores indstilling ændres, hvis vi ser mænd tage del i omsorgs- og plejeopgaverne.

Kvinder, der er vokset op med brødre, og som har delt omsorgs- og plejeopgaverne med dem, stiller sig almindeligvis mere optimistiske over for social forandring. 

Udover ønsket om at dele plejeopgaverne, forventede de også social støtte til deres adfærd.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er svenskere så feministiske?

Begrænset, hvor meget vi ser mænd udføre omsorgsopgaver

Men det er stadig begrænset, hvor meget vi ser mænd, der tager hånd om omsorgs- og plejeopgaverne.

Det er sjældent, at vi ser mænd lave mad, gøre rent og tage sig af andre familiemedlemmer.

Det skyldes til dels, at denne type arbejde har en meget lav status.

Omsorgs- og plejeopgaverne bliver som regel udført bag lukkede døre, hvilket har fået mange mennesker til at formode, at de ikke finder sted.

Det kan igen afholde andre fra at dele plejeopgaverne.

Bana Collins er et eksempel. Hun arbejder på en markedsplads og hendes mand er arbejdsløs. Bana Collins fortæller:

»Her i Zambia har kvinderne ikke tid til at tage det med ro… Vi er født ind i dette system. Kvinderne er nødt til at være stærke. Sådan er traditionen. Vi er vant til det. Vi kan ikke forandre det.«

Selvfølgelig findes der mænd, der deler det huslige arbejde, men det er sjældent noget, udenforstående får at se.

Egalitære sociale forandringer sker allermest langsomt, når det ikke er til offentligt skue. 

Ja, støttende arbejde-familiepolitikker er vigtige, men stadig betinget af norm-opfattelserne, og hvad andre mon tænker og gør. Selv hvis folk stiller sig kritiske, er det ikke tilstrækkeligt til at ændre adfærden.

LÆS OGSÅ: Er vores køn formet af biologi eller kultur?

Store udfordringer i Zambia

De seneste år er der sket visse forbedringer, men situationen stadig dårligere end for 20 år siden. 

Der er kun én læge pr. 14.000 indbyggere mod en læge pr 7000 indbyggere i 1984. På landet kan der være mere end 100.000 mennesker pr. læge.

Skolerne har tilsvarende problemer. I nogle områder langt fra Lukasa er der kun én lærer pr 400 elever.

Trods en vis vækst i investeringer i uddannelse de seneste år er fremskridtene begrænsede.

Den ringe sundhedstilstand især på grund af hiv/aids betyder, at gennemsnitszambianeren kun kan forvente at leve i 37-38 år.

Positiv effekt vil inspirere andre

De deltagere, der ikke havde set mænd tage del i plejeopgaverne (eller hørt det omtalt i positive vendinger), forblev modløse. 

De var ikke overbeviste om muligheden for sociale forandringer. 

Det bliver eksemplificeret af Penelope, der læser til socialrådgiver:

»Vi lærte om køn i skolen. Men det er stadig bare kulturen her i Zambia; kvinderne udfører plejeopgaverne.«

For at forstærke de igangværende ligestillingsfremskridt er vi nødt til at øge eksponeringen af kvinder som kompetente fagfolk og mænd som plejere og omsorgspersoner. Hvis vi ser mandligt plejepersonale i EastEnders (britisk tv-serie), kan seerne komme til at opfatte det som almindeligt og bredt accepteret. 

Film kan også spille en rolle - Fundamentals of Caring for eksempel har Paul Rudd i rollen som en mandlig plejer, og det bliver på ingen måde fremstillet som usædvanligt. 

På samme måde kan kønskvoten i beskæftigelsen, fagforeningerne og de politiske partier være med til at give kvinderne mulighed for at demonstrere, at de er lige så kompetente.

Det vil skabe en positiv effekt og inspirere andre til at følge trop.

Alice Evans modtager støtte fra Economic and Social Research Council. Denne artikel er oprindleigt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk