Er børns leg med medier et problem for skolen?
boern_ipads_skole_leg_med_medier_teknologi_tablet

Elevernes lærer besluttede, at børnene helt ekstraordinært måtte tage deres iPads frem i det sidste kvarter af timen og - endnu mere ekstraordinært - helt selv bestemme, hvad de ville bruge den til. Børnene var målløse! (Foto: Shutterstock)

Elevernes lærer besluttede, at børnene helt ekstraordinært måtte tage deres iPads frem i det sidste kvarter af timen og - endnu mere ekstraordinært - helt selv bestemme, hvad de ville bruge den til. Børnene var målløse! (Foto: Shutterstock)

Jeg er tilbage i felten. I de kommende måneder skal jeg, udrustet med iPad og nysgerrige spørgsmål, bevæge mig endnu tættere på børnenes legekultur og de måder, iPad'en spiller en rolle heri.

Forleden var jeg på besøg i en børnehaveklasse på den skole, jeg tidligere har besøgt - i Odder kommune, hvor alle folkeskoleelever som bekendt har en iPad.

Dette første besøg gav anledning til nogle overvejelser om hvordan vi som voksne forholder os til og omtaler børnenes leg med medier.

Helt ekstraordinært måtte eleverne bruge iPads det sidste kvarter

Jeg havde aftalt med klassens lærer, at jeg skulle komme på besøg i et bestemt modul. Af forskellige årsager kunne jeg først komme hen imod slutningen af timen. Jeg præsenterede mig for børnene og fortalte dem, at mit arbejde gik ud på at finde ud af, hvad børn godt kunne lide at lege.

Jeg havde deres fulde opmærksomhed; det ville de gerne hjælpe mig med at finde ud af, kunne jeg se. Deres lærer besluttede så, vel primært af hensyn til mig, at børnene helt ekstraordinært måtte tage deres iPads frem i det sidste kvarter af timen og - endnu mere ekstraordinært - helt selv bestemme, hvad de ville bruge den til. Børnene var målløse!

Betyder det, at vi godt må dit og godt må dat, spurgte de. Ja, det gør det, svarede læreren, mens han grinede lidt.

Hvordan omtaler vi børns legekultur?

Denne lille episode var for mig en rigtig god introduktion til børnene og jeg fik kigget en hel del af dem over skulderen. Der var gang i Minecraft og Subway Surfer - og en enkelt dreng så en film. Lige efter bogen.

Læreren sad midt i det hele og - tror jeg - fik et blik ind i en verden, som han måske i virkeligheden ikke ser så ofte. Og det var det, der satte tankerne i gang hos mig. For hvordan er det, vi som voksne - lærere, pædagoger og forældre - forholder os til de aktiviteter, som også betyder rigtig meget for børnene, ved siden af de aktiviteter, de deltager i i eksempelvis skolen?

Hvordan omtaler vi deres egen legekultur? Har den en plads i skolen, eller er den kun noget, man kan 'få lov til' i ganske særlige situationer? Og betyder det måske, at vi går glip af en viden om de kompetencer og interesser børnene også har?

Om fredagen er det iPad-dag

Et par dage efter det første besøg i børnehaveklassen var jeg en tur i mit lokale fitnesscenter. Da jeg er på vej ud af døren er der en dreng, der stikker hovedet ud af legerummet og råber 'Hej!' efter mig. Jeg når knap at registrere, hvem det er, men han passer mig op og siger:

»Det er dig, der arbejder med iPads!« 

Nu genkender jeg ham som en af eleverne i børnehaveklassen og vi får os en lille snak om, hvornår jeg kommer tilbage og besøger dem igen. Jeg lover at komme i SFO-tiden, om fredagen, når det er iPad-dag. Så skal vi spille, aftaler vi, og vinker farvel til hinanden.

Selvom jeg kun besøgte klassen ganske kort den dag, stod det i hvert fald for denne dreng fuldstændig klart, at her var en voksen, der var interesseret i at høre om noget, der betyder noget for ham.

Måske i modsætning til de voksne, han ellers omgiver sig med, som MÅSKE har en tendens til særligt at fokusere på negative aspekter ved børnenes spillekultur, frem for at sætte sig ind i HVORFOR børn bruger timer og dage med ansigtet sænket over skærmene.

De kommende måneders feltarbejde vil vise, om disse antagelser holder stik og ikke mindst om den lidt ringeagtede leg med medierne har mere at byde på, end blot tidsspilde og underholdning.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk