Én person, én stemme? Hvorfor hver stemme ikke nødvendigvis bør tælle lige meget i et demokrati
Kan det være retfærdigt at give nogle stemmer mere vægt end andre? Ja – eksempelvis er det retfærdigt, at unges stemmer vejer tungere end ældres, når der vælges klimapolitik.
demokrati stemme retfærdighed valg

Andreas Bengtson mener, at det kan sikre mere ligeværdige relationer i samfundet at afvige fra '1 person 1 stemme'-princippet i visse situationer. (Foto: Shutterstock)

Andreas Bengtson mener, at det kan sikre mere ligeværdige relationer i samfundet at afvige fra '1 person 1 stemme'-princippet i visse situationer. (Foto: Shutterstock)

Hvad kendetegner et retfærdigt samfund? Dét spørgsmål er til stadig diskussion i den politiske filosofi.

Følger man idealet kaldet 'relational egalitarisme' er et samfund retfærdigt, for så vidt at borgerne står i ligeværdige relationer til hinanden.

Hvis nogle personer står i underdanighedsforhold til andre – som for eksempel slaven gør til slaveejeren, eller som den undertrykte husmor gør til sin mand – så er det ikke et fuldt ud retfærdigt samfund. Et samfund som det danske synes at stræbe efter dette ideal.

Relationalle egalitarister hævder endvidere, at et (veludviklet) demokratisk samfund ikke kan være retfærdigt, for så vidt at det afviger fra princippet om, at hver person har én – og kun én – stemme.

Hvis folks stemme ikke har den samme vægt, når der skal træffes demokratiske beslutninger, følger det ifølge relational egalitarisme, at de ikke står i ligeværdige relationer.

I et nyt studie går jeg imod den fortolkning af relationel egalitarisme. I stedet argumenterer jeg for, at der kan godt være ligeværdige relationer i et samfund, selvom nogle folk i (nogle) demokratiske beslutninger har mere vægt end andre.

Man kan altså godt have relationel egalitarisme og stemmeulighed på én og samme tid.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Ikke alle stemmer vægter lige højt

Det er vigtigt at slå fast, hvad jeg mener med, at nogle stemmer kan have mere vægt end andre i et demokrati – det, der kaldes differentieret stemmevægt.

Nogle former for differentieret stemmevægt er åbenlyst i strid med ligeværdige relationer, for eksempel hvis vi gav større stemmevægt til mænd end til kvinder, blot fordi de er mænd.

Den form for differentieret stemmevægt, jeg har i tankerne, giver i stedet stemmevægt i en beslutning til folk, afhængigt af hvor meget de har på spil i beslutningen.

Forestil jer, at der skal vælges en klimapolitik. Givet, at unge borgere kan forventes at leve i længere tid med konsekvenserne af den valgte klimapolitik relativt til ældre borgere, har de unge borgere mere på spil i beslutningen.

Lad os antage, for argumentets skyld, at de unge har dobbelt så meget på spil. I så fald tildeles unges stemmer dobbelt så meget vægt som ældres stemmer i beslutningsprocessen.

Selvom dette givetvis kan lyde hypotetisk, er det en metode, som bliver benyttet i faktiske demokratier.

Subsidiaritetsprincippet (nærhedsprincippet), ifølge hvilket politiske beslutninger skal træffes på det lavest mulige politiske niveau (mest lokale, mest nære), afspejler tanken om, at beslutninger skal træffes af dem, der har mest på spil i de givne beslutninger.

Hvis vi for eksempel lader det være op til borgerne i en kommune at beslutte, hvor i kommunen der skal placeres en moderne skole, benytter vi os af subsidiaritetsprincippet og dermed af differentieret stemmevægt (hvor vi forestiller os, at dem uden for kommunen, der ikke har noget på spil, får vægten 0 i de demokratiske beslutninger).   

Ligeværdige moralske relationer i demokrati

Relationelle egalitarister skelner mellem forskellige former for relationer, herunder blandt andet moralske, sociale og epistemiske (vidensmæssige).

I artiklen viser jeg, hvordan differentieret stemmevægt er kompatibelt med lige relationer i alle disse former for relationer.

Her vil jeg blot vise, hvordan differentieret stemmevægt er forenelig med ligeværdige moralske relationer, da det er den type relation, som relationelle egalitarister oftest har i tankerne.

Differentieret stemmevægt kunne være aktuelt i forbindelse med klimapolitikken, hvor særligt unge har vist sig at være mere bekymrede end andre ældre befolkningsgrupper. (Foto: Shutterstock)

Relationalle egalitarister argumenterer for, at der vil være ulige moralske relationer i et samfund, hvor folks værdi er bestemt på baggrund af deres køn eller race.

Hvis kvinder i et samfund anses som værende mindre værd end mænd, er det et samfund med ulige moralske relationer.

Spørgsmålet er således, hvorvidt differentieret stemmevægt rangerer folk efter deres iboende værdi. Hvis 'ja', er differentieret stemmevægt i strid med ligeværdige relationer; hvis 'nej', er differentieret stemmevægt kompatibelt med ligeværdige relationer.

Desto mere på spil, desto større indflydelse

I den version af differentieret stemmevægt, som vi diskuterer her, er der ikke nogen, der får større vægt i beslutningen, fordi de har en højere iboende værdi.

I stedet får visse personer en større vægt, fordi der er mere på spil i beslutningen for dem.

At jeg giver en Marsbar, givet at jeg kun har én, til diabetikeren med lavt blodsukker i stedet for det raske barn er heller ikke udtryk for, at, jeg mener, de to har forskellig iboende værdi.

Det, der betyder noget for moralske relationer, er ikke i sig selv om folk får det samme; det, der betyder noget, er på hvilken baggrund, de ikke får det samme.

Hvis dette ikke har med iboende moralsk værdi at gøre, fører det ikke til ulige moralske relationer.

Dette kan også illustreres med føromtalte subsidiaritetsprincip.

At en beslutning træffes på kommunalt niveau i stedet for på nationalt niveau betyder ikke, at folk på det kommunale niveau er mere værd end resten af befolkningen. Det betyder blot, at de har mere på spil i den givne beslutning.

Det vil altså sige, at unge og ældre godt kan stå i ligeværdige moralske relationer, selvom unges stemmer gives mere vægt end ældres i beslutningsprocessen, så længe at de gives mere vægt, fordi der er mere på spil for dem i beslutningen – som det som nævnt er tilfældet i klimapolitikken.

Afvigelse fra 'én person, én stemme' kan give mere ligeværdige relationer

Indtil nu har jeg vist, at ligeværdige relationer er kompatibelt med differentieret stemmevægt i demokratiske beslutninger.

Afslutningsvis vil jeg påpege, at differentieret stemmevægt under nogle omstændigheder sikrer mere ligeværdige relationer end 'én person, én stemme'.

Det synes at være tilfældet, at en person har mere på spil i en beslutning, hvis personen ikke har mulighed for at undgå beslutningens konsekvenser, end hvis personen har mulighed for at undgå beslutningens konsekvenser.

Tænk for eksempel på forskellen mellem en veluddannet person – lad os sige en læge – og en ufaglært person.

Hvis de begge påvirkes negativt af en demokratisk beslutning – for eksempel, at alle personer over 18 år skal gennemføre to års militærtjeneste for at styrke landets militære beredskab – kan vi forvente, at lægen nemmere kan undgå beslutningens konsekvenser, fordi andre lande vil være villige til at lukke hende ind grundet hendes kvalifikationer end den ufaglærte person. 

Lægen har så at sige bedre 'exit'-muligheder end den ufaglærte, fordi mange lande vil efterspørge hendes kvalifikationer.

Hvis vi ved autonomi forstår det ikke at være underlagt andres vilje, kan vi sige, at den ufaglærte persons autonomi i højere grad er truet end lægens af den demokratiske beslutning, alt andet lige.

Hvis folk skal inkluderes demokratisk for at beskytte deres autonomi, og hvis lægen og den ufaglærte bliver givet den samme vægt i den demokratiske beslutning, synes den ufaglærte rimeligvis at kunne klage over, at han bliver behandlet som uligeværdig, i den forstand at den mindre trussel mod doktorens autonomi er tildelt samme betydning som den større trussel mod hans autonomi.

Det signalerer, at doktorens autonomi er vigtigere for samfundet end den ufaglærtes.

For at undgå disse ulige relationer kan vi give større vægt i beslutningsprocessen til dem, der ikke kan undgå konsekvenserne af beslutningen (for eksempel den ufaglærte) sammenlignet med dem, der lettere kan undgå konsekvenserne af beslutningen (for eksempel lægen).

Bemærk at der kan være andre hensyn end retfærdighed, som taler imod at afvige fra 'én person, én stemme', for eksempel effektivitet og stabilitet i det demokratiske system.

Det ændrer dog ikke ved, at retfærdigheden – hvis vi er relationelle egalitarister – i den situation kræver, at folk får ulige vægt i beslutningsprocessen. 

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk