En ny start
superheltefiloffen

Billedet er en tegning af mig som superhelt, tegnet af en af mine gode venner, Cav Bøgelund. Ud over at være filminstruktør og medlem af Smagsdommerne på DR, er han også superheltenørd og tegneserietegner.

Billedet er en tegning af mig som superhelt, tegnet af en af mine gode venner, Cav Bøgelund. Ud over at være filminstruktør og medlem af Smagsdommerne på DR, er han også superheltenørd og tegneserietegner.

Hej alle sammen og velkomment til.

Mit navn er Carsten Fogh Nielsen. Jeg er professionel fagfilosof, dvs. at jeg har en universitetsuddannelse i filosofi og er ansat til at forske og undervise i filosofi. Jeg har tidligere blogget om filosofi her på videnskab.dk (der er links til mine tidligere blogindlæg nedenfor). Men på grund af travlhed er det efterhånden desværre et par år siden, der sidst er kommet blogindlæg fra min hånd.

Det er for dårlig, og efter moderat pres fra såvel min dårlige samvittighed som Videnskab.dk’s redaktører har jeg besluttet mig for at prøve at få min blog op at køre igen. Jeg håber at kunne skrive et indlæg eller to om måneden. Men det kan sagtens tænkes, at der er måneder, især i ferietiden, hvor der bliver længere mellem indlæggene.

For at komme i gang igen, så kan jeg måske begynde med først fortælle lidt om mig selv, mine filosofiske interesser og hvad jeg håber at kunne bruge bloggen til.

Hvem er Carsten?

Jeg er 39 år, bosat i Aarhus og for øjeblikket ansat som post.doc. ved Forskningsprogrammet for Filosofi og Idehistorie ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

I efteråret 2012 var jeg så heldig, at jeg fik tilkendt forskningsmidler fra Carlsbergfondet (tak til alle der drikker øl) til et toårigt forskningsprojekt med den skrækindjagende titel 'Pligt, konsekvens, dyd. Taksonomiske problemer i moderne moralfilosofi'. (Man kan læse mere om projektet her).

Dette projekt påbegyndte jeg den 1. februar 2013. Da jeg sideløbende med min forskning har haft en del undervisning, som ikke oprindelig var indtænkt i projektet,  er min bevillingsperiode løbende blevet forlænget, så den nu først udløber den 1. juli 2015.

Filosofiske interesser

Mine filosofiske interesse i høj grad fokuseret omkring etik og moralpsykologi. Jeg er kort sagt interesseret i spørgsmålene om, hvordan mennesker moralsk set bør handle, hvad slags personer vi bør stræbe efter at være, og hvordan mennesker udvikler sig til moralsk kompetente personer. Det er disse spørgsmål, jeg har brugt de sidste 10 år på at forske i, skrive om og undervise i.

Men generelt er jeg ret altædende, når det kommer til filosofi. Dette hænger sammen med, at jeg i løbet af min uddannelse og senere karriere har undervist en forfærdelig masse steder og derved har været nødt til, at komme vidt omkring i det filosofiske  landskab.

Jeg har blandt andet undervist og holdt oplæg for jurastuderende, filosofistuderende, højskoleelever, folkeskolelærere, pædagoger og mange andre.

Derudover har jeg altid været interesseret i superhelte, tegneserier, science fiction, fantasy og andre former for populærkultur. Heldigvis er der principielt ikke noget, som man ikke kan filosofere om, så det er faktisk lykkedes mig at få udgivet flere artikler om bl.a. Superman og filosofiBatman og filosofiIron Man og filosofi og filosofi og fantasy.

Bloggens formål

Hvad har jeg så tænkt mig at bruge bloggen til? Primært tre ting.

For det første vil jeg gerne fortælle om, hvordan det rent praktisk er at arbejde med filosofi. Hvad laver man som filosof? Hvordan 'filosoferer' man? Selv er jeg ansat på universitet til at forske i, undervise i og formidle filosofi. Hvordan gør man rent praktisk det? Hvordan er det overhovedet at arbejde på universitetet?

Den slags spørgsmål er der mange der i årenes løb har stillet mig, så det er tydeligvis noget, som folk gerne vil vide mere om.

For det andet vil jeg gerne bruge bloggen til at gøre opmærksom på nye bøger og udgivelser med filosofisk relevans. Det behøver ikke være filosofisk faglitteratur, men kan også være avisartikler, debatbøger, skønlitteratur eller andet. Jeg vil primært fokusere på dansksprogede udgivelser, men også pege på bøger på engelsk og tysk, hvis jeg synes de er værd at nævne.

For det tredje vil jeg gerne bruge bloggen til at filosofere, dvs. til at præsentere og diskutere filosofiske argumenter og problemstillinger, og derved forhåbentlig give anledning til eftertanke og refleksion. En filosofisk blog bør ikke bare beskrive, hvad filosofien er.

Det er svært at spå, især om fremtiden

Den bør også aktivt bidrage til det filosofiske arbejde. At få folk til at tænke (og til at tænke selv) er en af filosofiens vigtigste opgaver. Forhåbentlig kan denne blog i det mindste nogle gange være med til at løse denne opgave.

Det var lidt om mig og lidt om mine fremtidsplaner for bloggen. Nu får vi se, hvordan det går. Som Storm P. engang skrev, så er det svært at spå, især om fremtiden. Men jeg håber at I vil læse med. Så vil jeg prøve, at skrive noget, der er værd at læse.

Bonusinfo: Har man lyst til at følge med i, hvad jeg foretager mig, når jeg ikke blogger for Videnskab.dk, så kan man følge mig på Twitter, hvor jeg er ret aktiv: https://twitter.com/Filoffen

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: