Du bliver næppe den nye Zuckerberg, hvis du dropper ud af universitetet
Mark Zuckerberg er ikke den eneste succesfulde dropout. Både Bill Gates og Steve Jobs droppede ud for at lægge grundstenene til henholdsvis Microsoft og Apple. Men de succesrige frafaldne studerende er ifølge forfatterne undtagelsen og ikke reglen.
Dropout sturende frafalden universitet højere læreanstalt videregående uddannelse læring magtfuld succesrig succesfuld Mark Zuckerberg Bil Gates Ivy League Princeton Stanford privilegeret millionærer milliardærer selektivitet mangfoldighed indkomst

Mark Zuckerberg har ført Facebook fra kollegieværelset til verdens næststørste børs. (Foto: Wikimedia)

Mark Zuckerberg har ført Facebook fra kollegieværelset til verdens næststørste børs. (Foto: Wikimedia)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg, nåede aldrig at færdiggøre sin bachelor i computer science på Harvard. Inden da droppede han ud for at bygge Facebook sammen med nogle medstuderende.

Så da han blev bedt om at afholde den såkaldte commencement-tale ved det velrenommerede Harvard University, ringede han til Bill Gates for at få et par råd med på vejen.

Mark Zuckerberg spurgte Bill Gates: »De ved godt, at vi faktisk ikke færdiggjorde studiet, ikke?«

»Ja, og det er det bedste ved det hele!« svarede Bill Gates. »De gi’r dig simpelthen en akademisk ærestitel!«

Historien kort
  • Hvert år fravælger tusindvis af studerende bøgerne og forelæsningerne og dropper ud af deres universitetsuddannelse. 
  • Ganske få når alligevel helt til tops, og de fremstilles ofte som mytedannende eksempler.
  • Her afslører to amerikanske forskere betydningen af universitetsvalget samt færdiggørelsen af studiet. 

Succesrige dropouts er ikke normen

Måske foranlediger denne samtale mellem to berømte Harvard-dropouts dig til at tro, at det er lige meget, om man gør sin uddannelse færdig.

Der findes utallige historier om berømte milliardærer, der glamouriserer dropouts, eller som opmuntrer de unge til helt at springe en videregående uddannelse over.

Men selvom der findes succesrige dropouts, udgør de statistisk set ikke normen.

Succeshistorierne er uddannede

Vi forsker i talent og uddannelse, og vi har fundet, at langt størstedelen af USA’s succeshistorier er universitetsuddannede - eksempelvis: 

  • COO i Facebook og tidligere topchef hos Google, Sheryl Sandberg (Harvard)
  • Manden bag internetgiganten Amazon,  Jezz Bezos (Princeton), der ifølge det amerikanske magasin Forbes personligt er god for 78 milliarder dollars, hvilket gør ham til verdens tredjerigeste mand efter Microsoft-stifter Bill Gates og investor Warren Buffett
  • Administrerende direktør for Yahoo! Marissa Mayer (Stanford)

Myten om den megasuccesfulde dropout

Vores seneste studie granskede, hvor stor en andel af de mest velhavende og indflydelsesrige personer var universitetsuddannede.

Føderale dommere

USA's højesteret (Supreme Court of the United States, ofte forkortet SCOTUS) er det højeste juridiske organ i USA og leder af det føderale retsvæsen. 

Det består af højesteretspræsidenten og otte andre dommere og har myndighed til at tolke og afgøre spørgsmål om føderale love, herunder også forfatningen.

Som USA's føderale højesteret står domstolen i spidsen for landets føderale dømmende myndighed.

Domstolen har sæde i landets hovedstad, Washington DC.

Højesteret har i alt ni dommere. Dommerne udnævnes af den siddende præsident. Dommerne er medlem af højesteret for livstid og fratræder ellers kun ved opsigelse eller ved rigsretsdom.

Ingen dommer er nogensinde fratrådt efter rigsretsdom, men en række er gået af efter eget ønske.

Studiet omfattede 11.745 amerikanske ledere, heriblandt CEO’s, føderale dommere (se faktaboks, red.), politikere, multimillionærer og -milliardærer, erhvervsledere og klodens mest indflydelsesrige og magtfulde mænd og kvinder.

Vi granskede også, hvor mange af dem der er uddannet ved såkaldte 'eliteuniversiteter'. 

Vores definition inkluderer mange af USA’s ledende universiteter og humaniora-colleges samt de 8 prestigefyldte Ivy League-universiteter i det nordøstlige USA; Harvard University, Yale University, University of Pennsylvania, Princeton University, Columbia University, Brown University, Dartmouth College og Cornell University.

Langt flere elitestuderende end gennemsnittet

Vi fandt, at cirka 94 procent af disse amerikanske ledere har en uddannelse på universitetsniveau, og at 50 procent er uddannet ved et elite-universitet. 

Selvom næsten alle er uddannet på universitetsniveau, er der stor variation i, om de har gået på et eliteuniversitet.

For eksempel har kun 20,6 procent af medlemmerne af Repræsentanternes Hus og 33,8 procent ud af gruppen af millionærer gået på et eliteuniversitet.

Men mere end 80 procent af personerne på Forbes’ liste over de mest indflydelsesrige og magtfulde personer er tidligere studerende ved et eliteuniversitet.

Og af en eller anden grund er cirka dobbelt så mange senatorer – 41 procent – som medlemmer af Repræsentanternes Hus tidligere studerende ved et eliteuniversitet.

Til sammenligning læser blot to til fem procent af alle amerikanske universitetsstuderende på et eliteuniversitet, mens antallet af personer, der er studerende ved et eliteuniversitet i vores studie, ligger langt over gennemsnittet.

Øget mangfoldighed blandt kommende ledere

Husk du kan..

Læse flere artikler på Videnskab.dk’s tema-side om 'Karriereplanlægning'.

Her finder du et bredt udvalg af artikler om unges karriere- og studievalg.  

Der er voksende interesse for eliteuniversiterne, der de seneste år har oplevet en stigning i ansøgninger og selektivitet.

Forskning indikerer, at der ikke er en senere forskel i indkomst mellem personer, der har læst ved et af de prestigefyldte eliteuniversiteter og studerende med tilsvarende karakterer, der læste ved et mindre prestigefyldt universitet.

Uddannelsesstedet har mindre betydning for indkomsten på længere sigt end fraværsprocenten og færdiggørelsen af studiet.

Men vores data afslører, at et eliteuniversitet alligevel kan være en hjælpende faktor for studerende med motivation og talent, som gerne vil helt til tops i det amerikanske samfund; om det så er på grund af det netværk, der erhverves eller selvet brandet på CV’et, der hjælper personen på vej.

Dropout sturende frafalden universitet højere læreanstalt videregående uddannelse læring magtfuld succesrig succesfuld Mark Zuckerberg Bil Gates Ivy League Princeton Stanford privilegeret millionærer milliardærer selektivitet mangfoldighed indkomst

Princeton University satte for nylig rekord i antallet af ansøgere til studieåret 2021. (Foto: Sindy Lee / flickrCC BY-NC-ND)

Da vi granskede de mere end 11.000 succesrige ledere, stødte vi kun yderst sjældent på personer fra underprivilegerede, dårligt stillede eller ekstremt fattige miljøer.

Ved at hjælpe underprivilegerede og dårligt stillede, men talentfulde studerende med at blive optaget på eliteuniversiteterne kan vi fremme mangfoldighed og forskelligartethed blandt vores kommende ledere.

Uddannelse gør en forskel

Ganske vist er en lang videregående eller universitetsuddannelse ikke noget for alle.

Men hvis du er studerende ved en højere læreanstalt og overvejer at droppe ud eller måske overhovedet ikke overvejer en videregående uddannelse, så gør du klogt i at huske på, at Bill Gates og Mark Zuckerberg faktisk blev optaget på universitetet.

Selv om du måske ikke har drømme om megasucces, kan det arbejde, du lægger i at blive optaget og færdiggøre dit studie, åbne andre (og afgørende) døre.

Måske vil en universitetsuddannelse ikke betyde så meget for arbejdsgiverne i fremtiden.

Men de dropouts, der styrer verden i dag, er undtagelsen – ikke reglen.

Jonathan Wai og Heiner Rindermann hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation

Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.