Donald Trump har forvandlet præsidentposten til verdens største reality-show
USA's 45. præsident er en forhenværende reality-stjerne, der alligevel ikke har lagt reality-tv helt bag sig. Vi skal ikke blive forbavsede, hvis Ivanka, Melania, Barron og resten af Familien Trump kommer til at få store roller i Donald Trumps udgave af 'Keeping Up With The Kardashians', mener to forskere.
Donald Trump realityshow manipulation amerikanske drøm programvært fjernsynsunderholdning Twitter struktureret reality-tv medier presse

Ifølge forskerne skal vi ikke blive overraskede, hvis Familien Trump træder mere frem fra kulissen - ligesom i 'Keeping Up With The Kardashians'. (Foto: Shutterstock)

Ifølge forskerne skal vi ikke blive overraskede, hvis Familien Trump træder mere frem fra kulissen - ligesom i 'Keeping Up With The Kardashians'. (Foto: Shutterstock)

Donald Trumps indsættelse som USA's præsident vil blive husket som én af vor tids største forestillinger.

Mens demonstranter gav deres vrede og harme frit løb, fejrede Donald Trumps tilhængere valgsejren. 

Det kan godt være, at knap halvdelen af amerikanerne ikke fandt vej til stemmeurnerne, men det er stensikkert, at langt de fleste alligevel følger med i showet nu.

For at forstå Donald Trumps mildest talt forbløffende rejse fra realityserien 'The Apprentice' til Det Hvide Hus er man nødt til først at forstå lidt omkring reality-tv-fænomenet.

Trump har forvandlet præsidentvalget og posten til verdens største reality-show

Donald Trumps karriereskift blev muliggjort af det, han lærte bag kameraerne om vælgerne og deres forhold til moderne fjernsynsunderholdning.

Medierne omtaler ofte Trump som 'reality tv-stjerne', og Trump og hans rådgivere har forvandlet præsidentvalget og posten til verdens største reality-show.

'The Apprentice' er et eksempel på en genre kaldet 'struktureret reality-tv'. 

TOWIE

TOWIE - The Only Way Is Essex følger en håndfuld unge mennesker fra Essex og deres dramatiske jagt på at realisere store drømme.

De medvirkende i serien sværger til lange gelé-negle, spraytan, designertøj og falske øjenvipper, og efter seriens første sæson blev det kunstige look lidt af et hit i hjemlandet England.

'Made in Chelsea' er Londons (og overklassens) svar på TOWIE.

'Keeping up with the Kardashians' er indbegrebet af genren, der tæller 'klassikere' som 'The Osbournes', 'The Only Way is Essex' (TOWIE) og 'Made in Chelsea', og som er en fængslende blanding af dramatisering og et hidtil uhørt kig ind bag det virkelige livs kulisser.

Som seere er vi godt klar over, at scenerne er scriptede eller i hvert fald 'instruerede' for at maksimere dramaet, men begivenhederne er i et vist omfang baseret på reality-stjernernes virkelige liv.

Det er et paradoks, som vi accepterer, fordi det er mere underholdende, end hvis vi skulle sidde og vente på, at der sker noget - som er tilfældet i eksempelvis 'Big Brother'  - eller hvis serierne er helt opdigtede.

Trump har skabt en struktureret parallelverden

Det er præcis denne stil, Donald Trump benyttede for at komme til magten.

Mange millioner mennesker nyder at følge med i hans seneste aktiviteter; de deler nyhederne og venter spændt på hans næste træk.

Det har ingen betydning, at vi af og til godt kan gennemskue, at Trumps retorik ofte er falsk eller ubegrundet - hvilket han også selv lejlighedsvis har erkendt

Han har skabt en struktureret parallelverden, der forekommer virkelig nok til at være overbevisende, men samtidigt fantastisk nok til at være underholdende.

Donald Trump realityshow manipulation amerikanske drøm programvært fjernsynsunderholdning Twitter struktureret reality-tv medier presse

Mange mennesker nyder at føle med i Donald Trumps seneste aktiviteter. Det har ingen betydning, at vi af og til godt kan gennemskue, at Trumps retorik ofte er falsk eller ubegrundet - hvilket han også selv lejlighedsvis har erkendt. (Foto: Shutterstock)

Den strukturerede virkeligheds tre afgørende faktorer

Vi granskede, hvad der optager seerne ved denne form for struktureret virkelighed. Vi identificerede tre afgørende faktorer, der også kan anvendes i forbindelse med eksisterende akademiske teorier:

  • En konkurrence mellem forskellige personer
  • En forstilling, der overdriver eller stiliserer virkeligheden
  • Kulturelle kendetegn, der hjælper os til at forstå omgivelserne

Disse faktorer kan også overføres til Donald Trump.

Præsidentkampagnen endte som en 'Hunger Games'-agtig kamp til døden mellem Donald Trump og Hilary Clinton, der centrede sig om deres personlighedskonflikt.

Donald Trump realityshow manipulation amerikanske drøm programvært fjernsynsunderholdning Twitter struktureret reality-tv medier presse

Medierne omtaler ofte Trump som 'reality tv-stjerne', og Trump og hans rådgivere har forvandlet præsidentvalget og posten til verdens største reality-show. (Foto: Shutterstock)

Han gik til yderlighederne med sine politiske holdninger ved de offentlige vælgermøder, hvor han lovede at bygge en mur mod Mexico.

Han illustrerede sit USA ved at male karikaturer for vælgerne, da han kaldte mexicanerne for voldtægtsforbrydere og kriminelle.

Trump leverede det bedste fra begge verdener

Trump benyttede sig også af endnu en faktor, der er afgørende for reality-tv. 

Seerne begrænser sig ikke til bare at følge med på TV. Oplevelsen bliver intensiveret gennem en dialog på de sociale medier, og gennem diskussion i medierne uden for selve reality-showets begrænsninger.

Big Brother og X-Factor er afhængige af seernes deltagelse gennem publikums stemmeafgivelse.

De strukturerede reality-shows går lige skridtet videre ved at indlejre følelsen af stemmeafgivning i seernes sociale aktiviteter som eksempelvis sociale medier.

Donald Trump leverede det bedste fra begge verdener: Heftig Twitter-aktivitet og et virkeligt præsidentvalg som finale.

De andre reality-shows kan ikke hamle op med udsigten til at kunne påvirke det virkelige liv på afgørende vis. 

Trump brugte samme kneb som Kim Kardashian

Trump brugte et lignende kneb, som vi sommetider kan se Kim Kardashian bruge på skærmen.

Familien Kardashians tilsyneladende stiliserede, overdrevne idealverden bliver trukket ind i virkeligheden gennem hendes tilsyneladende tilgængelighed via de sociale medier. 

Kim Kardashian fortæller om røveriet i Paris. (Video: KUWTK/YouTube)

Det bygger en bro mellem seernes ønske om at være som hende og være i stand til at opfylde denne aspiration. Selvom vi godt ved, at det, vi ser, ikke er virkeligt, overtaler vi os selv til at tro, at det er en virkelighed, vi kan stræbe efter.

Det samme gælder for Trump. Her er en mand, der blev milliardær gennem ejendomsspekulation og så blev kendis som vært for 'The Apprentice'.

Trumps amerikanske drøm er undermineret af rygter

Trumps amerikanske drøm er blevet undermineret af rygter og uklarhed omkring hans formue og forretningsmæssige succes, men det bruger hans tilhængere som bevis på, at han er egnet som præsident.

The American Dream

Udtrykket ‘Den amerikanske drøm’ blev opfundet af den amerikanske historiker og forfatter James Truslow Adams.

I sin bog Amerikas saga fra 1931 skriver Adams:

»Den amerikanske drøm er drømmen om et land, hvor livet er bedre for alle. Hvor enhver har chancen for at udnytte sine talenter optimalt. Det er ikke blot en drøm om biler eller høje lønninger, men en drøm om social retfærdighed, som tillader enhver mand eller kvinde, uanset herkomst, at opnå det fulde udbytte af sine evner«.

De bruger hans provokerende og kontroversielle retorik som undskyldning for ekstreme synspunkter og som en normalisering af dem.

Man kan drage sammeligninger med måden, som mange Essex-indbyggere nærmest blev karikaturer af deltagerne i 'The Only Way is Essex' i forsøget på at leve som realityshowets stjerner.

Producenterne af de strukturerede reality-shows bruger publikums deltagelse og indlevelse til at planlægge, hvilken vej de skal 'dreje' seriens handling og hændelser. 

Det er et smart trick, der betyder, at publikum føler, at de kan få lige, hvad de ønsker.

Trumps tilhængere og modstandere må sidde tilbage med en lignende følelse efter hans 'America first' indsættelsestale og det efterfølgende skænderi over antallet af personer, der deltog i ceremonien. 

Trumps pressesekretær Sean Spicers fakta fra indsættelsesceremonien er i i vid udstrækning anset for at være usande.

Det er en fantastisk metafor for den frygt, som mange mennesker deler, nemlig at Trump vil bekymre sig mere om alt det ydre og fremtoning end selve det arbejde, som præsidentembedet indebærer - og at han vil bruge det som et røgslør for politisk tomgang.

Trumps pressekorps har erklæret krig mod den etablerede presse

Trump stabschef, Reince Priebus, beskyldte medierne for at være ude på at de-legitimere Trumps præsidentskab.

Trumps pressekorps har erklæret krig mod den etablerede presse, som de vil 'bekæmpe med næb og klør hver eneste dag'.

'Hunger Games'-analogien fortsætter altså, og nu er det medierne, der er fjenden.

I den nærmeste fremtid vil Hilary Clinton formentlig blive erstattet med Storbritanniens premierminister Theresa May, og de mexicanske og canadiske statsoverhoveder vil tage over som birolleindehavere i The Trump Show.

Det skal nok heller ikke komme bag på os, hvis Familien Trump træder mere frem fra kulissen - ligesom i 'Keeping Up With The Kardashians' - for det er jo egentlig gået meget godt for Trump indtil videre; hvorfor i alverden skulle han dog ændre retning?

Kevin O'Gorman og Andrew MacLaren hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk