Derfor begår Islamisk Stat terror i Europa
Frygten, for at Islamisk Stat (IS) begår et terrorangreb i Norden, sidder i mange mennesker, men hvorfor går IS egentlig til angreb i Europa? Det forsøger en norsk lektor at svare på ved at læse IS' skrifter.
IS al-Qaida islam muslim had retorik Dabiq radikalisering terror Vesten tro religion sekulær liberalisme krig vold tortur Bashar al-Assad viden forståelse Gud profeter Sharia

IS slås mod Vesten, fordi de vil hævne sig og straffe os og for at give os ægte frihed i dette liv og frelse i livet efter døden. (Foto: Shutterstock)

IS slås mod Vesten, fordi de vil hævne sig og straffe os og for at give os ægte frihed i dette liv og frelse i livet efter døden. (Foto: Shutterstock)

I Norge er faren for terror lav i forhold til andre lande i Europa. Norge er hverken et prioriteret mål for Islamisk Stat (IS) eller al-Qaeda, men organisationerne anser Norge for et legitimt mål, hævder chefen for Norges Efterretningstjeneste, Morten Haga Lunde på NRK.

I Danmark er terrortrusselen imidlertid fortsat alvorlig ifølge en rapport fra Center for Terroranalyse under Politiets Efterretningstjeneste (PET) fra februar i år.

Her lyder det blandt andet: »CTA vurderer, at personer i Danmark kan blive inspireret af terrorangreb i andre vestlige lande til at gennemføre lignende angreb i Danmark. Det stigende antal angreb og angrebsforsøg i Europa kan i sig selv bidrage til at legitimere angreb og inspirere IS-sympatisører i Danmark til at gennemføre angreb.«

Men hvorfor er visse lande, såsom eksempelvis Danmark, truet af terror? En forståelse af spørgsmålet er afgørende for bekæmpelsen af ekstremisme, terrorisme og radikalisering - både nationalt og internationalt.

Hvad mener IS selv?

Dabiq

Islamisk Stat udgiver et digitalt magasin, Dabiq, der fortæller om sejre, religion og kalifat.

Mange af teksterne i Dabiq formidler det religiøse argument for, at det er den eneste korrekte tolkning af Guds ord.

Endemålet er oprettelsen af et kalifat.

Dabiq er også en by, der ligger omkring 40 kilometer nord for Aleppo i Syrien.

Det er i Dabiq, at Jordens undergang – ifølge IS' læsning af islams hellige skrifter – vil komme efter en konfrontation mellem gode og onde kræfter.

Lad os tage et kig på, hvad IS selv siger. Ikke for at lade os forlede af deres hadefulde retorik, men for at opnå en bedre forståelse af situationen.

Det kan vi blandt andet få ved at læse tidsskrifter som eksempelvis Dabiq med et kritisk og åbent sind.

I den seneste udgave af Dabiq kan man læse en artikel, hvor IS selv forklarer, hvorfor de angriber Europa. 

Forfatteren af artiklen skriver, at angrebene ikke er meningsløse terrorhandlinger, sådan som de ofte bliver skildret i de vestlige medier.

IS har tværtimod gode grunde til at angribe Europa, hævder skribenten.

Artiklens argumentation er udpræget hadretorik. Det er tydeligt, at artiklen ikke er skrevet for at levere en nøgtern forklaring på angrebene mod Vesten.

Hensigten er at vække og styrke læsernes negative følelser over for Vesten for på denne måde at inspirere og motivere til yderligere angreb.

Seks grunde til at angribe Vesten

I artiklen opremser forfatteren seks grunde til, at IS angriber vestlige mål. Punkterne nedenunder er en forkortet version:

  1. IS fører først og fremmest krig mod os, fordi vi er involverede i alle mulige slags djævelske handlinger. Det er en pligt at føre krig mod mennesker som os.
  2. Vi lever i sekulære, liberale samfund, hvor alt det, Gud har forbudt, er tilladt, og alt det, han har tilladt, er forbudt. Den sekulære liberalisme tillader alkohol, narkotika, utroskab og hasardspil. Liberalismen har endvidere fået os til at opmuntre folk til at latterliggøre mennesker, der tager afstand fra disse beskidte, syndige og umoralske tilbøjeligheder. IS fører krig mod os for at redde menneskeheden. De vil forhindre os i at sprede vores vantro, vores afvigende livsstil og vores perverterede liberale værdier.
  3. IS hader os, fordi vi ikke tror på herren og skaberen, fordi vi insisterer på, at universet blev til ved en tilfældighed, og fordi vi ikke tror på dommedag. Dét på trods af at man hver eneste dag kan se forbløffende beviser på Guds skaberværk.
  4. Så længe vi fortsætter med at håne deres tro, fornærme Guds profeter, brænde Koranen og sprede usandheder om Sharia, vil de fortsætte med at gøre gengæld. Ikke med slagord og plakater, men med kugler og knive.
  5. IS hader vores droner og jagerfly, der dræber og lemlæster deres folk. De hader vores allierede i muslimske lande, der undertrykker, torturerer og fører krig mod enhver, som påkalder sandheden. IS vil hævne de utallige muslimer, der har lidt under vores handlinger. De slås mod os for at få os til at stoppe med at dræbe deres mænd, kvinder og børn og løslade dem, som vi har fængslet og tortureret.
  6. IS fører krig mod os, fordi vi har invaderet deres land, og de slås mod os for at drive os ud, skriver artiklens forfatter som sidste punkt.

Fjendens vantro er afgørende

Forfatteren afslutter artiklen med nogle opsummerende betragtninger omkring motivationen bag IS' had.

Hovedårsagen er listens første punkt; det handler om fjendens vantro.

Hvis Vesten stopper med at bombe dem, fængsle dem, torturere dem og med at tilrane sig deres lande, så vil de stoppe med at angribe os. 

De vil dog aldrig stoppe med at hade os.

Ifølge artiklens forfatter er det desuden vigtigt at forstå, at IS ikke bare slås mod Vesten, fordi de vil hævne sig og straffe os, men også for at give os ægte frihed i dette liv og frelse i livet efter døden.

De vil befri os fra slavisk at følge vores egne indfald og lyster og redde os ud af vantroens mørke.

IS al-Qaeda islam muslim had retorik Dabiq radikalisering terror Vesten tro religion sekulær liberalisme krig vold tortur Bashar al-Assad viden forståelse Gud profeter Sharia

Det er afgørende, at vi har kendskab til de bagvedliggende årsager, hvis vi vil besejre ekstremisme og terrorisme. For det er nytteløst at forsøge at bekæmpe fænomener, som vi ikke forstår, konkluderer norsk forsker. (Foto: Shutterstock)

Tegner et fjendebillede

Artiklen, jeg refererer til, handler altså om to anliggender:

  • Det ene er at forstå, hvorfor IS angriber Vesten.
  • Det andet er at sprede IS' hadretorik, som umenneskeliggør deres fjender, så det er lettere at gennemføre angreb mod dem.

Fjendebillederne er tegnet på en måde, så indbyggerne i Vesten ikke fremstår lige så menneskelige som andre. Vi er ikke ligeværdige og fortjener had, vold og terror.

Man finder mange lignende eksempler på hadretorik i Dabiq. Det påstås blandt andet, at folk i Vesten fører et korstog for at udrydde islam og muslimerne, og at vi har perverterede idéer og en afvigende livsstil.

Hadretorikkens hovedbudskab synes at være, at det derfor er bedst at udrydde os og alt det, vi står for.

En snert af sandhed

Problemet med hadretorikken er, at den altid indeholder en snert af sandhed.

Det er denne snert af sandhed i kombination med kraftige appeller til negative følelser, som betyder, at hadretorikken potentielt er overbevisende, effektiv og farlig.

Det er sandt, at lande i Vesten kan kritiseres for en række handlinger i muslimske lande – eksempelvis samarbejdet med den syriske præsident, Bashar al-Assad – og for at have set igennem fingre med tortur og vold.

Det stemmer, at alkohol og narkotika er et alvorligt samfundsproblem.

Men det er ikke rigtigt, at vi er ligeglade med det syriske folks lidelser. Det er heller ikke rigtigt, at vi ikke ser de problemer, alkohol og narkotika forvolder. 

Hadretorikken undergraver lighederne og fremhæver virkelighedsfjerne forskelle.

En kritisk læsning af IS' tidsskrifter kan levere indsigt i deres verdenssyn og viden om den hadretorik, der hersker blandt ekstreme islamister. 

Det er nyttig viden, hvis vi vil besejre ekstremisme og terrorisme både nationalt og internationalt, for det er nytteløst at forsøge at bekæmpe fænomener, som vi ikke forstår.

©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk