De ord, vi bruger til at beskrive coronakrisen, har stor betydning
Er coronavirus bare 'en influenza'? Eller er vi 'i krig' med en 'usynlig fjende'? Vores brug af metaforer har konsekvenser under pandemien.
Corona ord betydning retorik sprog

Kommunikation i form af metaforer, narrativer eller andre retoriske metoder har stor betydning for vores adfærd og perception. (Foto: Shutterstock)

Kommunikation i form af metaforer, narrativer eller andre retoriske metoder har stor betydning for vores adfærd og perception. (Foto: Shutterstock)

Vi står midt i en krise, som hele menneskeheden kæmper med at forstå.

Mennesket har en tilbøjelighed til at bruge metaforer, analogier eller andre retoriske figurer til at skabe mening i det ukendte.

Metaforer gør os eksempelvis i stand til at skabe mening i det ukendte (kaldet 'måldomænet' jævnfør den amerikanske sprogforsker Lakoffs metafor-teori) ved at projektere og overføre indsigt fra det mere velkendte (kaldet 'kildedomænet').

Sagt på en anden måde kan vi med en metafor beskrive noget, vi ikke helt forstår, ved hjælp af noget mere håndgribeligt.

På samme måde har vores valg af metaforer betydning for, hvordan vi reagerer på den nuværende coronakrise.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Influenza og krig

Meningsskabelsen i den offentlige diskurs om coronapandemien indeholder analogier fra det samme domæne.

Det så vi eksempelvis, da Donald Trump i starten af pandemien nedtonede virussen ved at kalde den 'en almindelig influenza', eller da den brazilianske præsident Jair Bolsonaro beskrev den som 'en lille forkølelse'.

Vi ser også metaforer, som gør brug af andre domæner. Et eksempel er tsunami-metaforen, der har sit udspring i naturkatastrofernes kildedomæne, men er blevet brugt blandt sundhedfagligt personale.

Donald Trumps rammesætning af coronavirussen som en 'usynlig fjende' eller den franske præsident Emmanuel Macrons insisteren på, at 'vi er i krig', kan endvidere kobles til krigsførelsens kildedomæne.

Brugt til at styre adfærd

Verdensledere, journalister, epidemiologer, influencere på de sociale medier og andre bidragsydere til den offentlige debat mobiliserer formentlig ikke blot disse metaforer for at skabe mening, men også for at styre befolkningens adfærd.

Som de kognitive sprogforskere Paul Thibodeau og Lera Boroditsky forklarer, har metaforer en tendens til at:

»….have en markant effekt på måden, vi konceptualiserer og agerer i forhold til vigtige samfundsmæssige problemstillinger.«

Derfor er det værd at undersøge, hvordan og i hvilken udstrækning brugen af forskellige metaforer kan inspirere, påvirke og 'organisere' både individuel og fælles adfærd.

Metaforernes studehandel

Som kommunikations- og ledelsesforskeren Joep Cornelissen påpeger, afhænger metaforens kvalitet af:

  • Dens egnethed (om metaforen 'passer' og giver mening)
  • Dens såkaldte heuristiske værdi (i hvilken udstrækning metaforen leverer ny indsigt i et ukendt domæne)

Men egnetheden og den heuristiske værdi har en tilbøjelighed til at indgå i noget af en byttehandel:

Selvom en tæt forbindelse mellem det kendte (kildedomæne) og ukendte (måldomæne) kan styrke en metafors egenthed, har den en tendens til på samme tid at mindske metaforens heuristiske værdi.

Sidstnævnte problem opstår også, når den metaforiske forbindelse mellem de to domæner bliver så veletableret (som eksempelvis forbindelsen mellem epidemier og krigsførelse), at metaforen mister evnen til at tilføre måldomænet ny mening.

Et ords metaforiske kvalitet dør så at sige (ligesom termen 'World Wide Web' - ingen tænker på edderkoppespind i dag).

Sådan holder vi metaforerne i live

Metaforerne kan derimod holdes i live gennem forskelligartethed.

Jo større den kontekstuelle afstand er mellem de to domæner (mens egentheden sikres), desto større er chancen for, at metaforen er indsigtsfuld.

Det er muligvis årsag til nye og usædvanlige kombinationer af metaforer som i videnskabs-bloggeren Tomas Pueyos artikel 'The Hammer and the Dance', der lader til at have bedre udsigt til at give ny mening til pandemien og derigennem give anledning til ny og ønskværdig adfærd.

Fantasikrisen

Det store udvalg af metaforer (og deres respektive kildedomæner), som på nuværende tidspunkt bliver mobiliseret i den offentlige debat, er en indikation på, at menneskeheden stadig kun lige er ved at forstå udfordringerne forbundet med virussen.

I den forstand er den nuværende krise også en krisesituation for den fælles fantasi og meningskabelse.

Derfor er det vigtigere end nogensinde, at den offentlige debats bidragsydere tænker sig om, før de mobiliserer deres metaforiske opfindsomhed - og at de overvejer ikke alene deres egenthed, heuristiske værdi og 'retweetabilitet', men også de potentielle (og til tider utilsigtede) konsekvenser for den individuelle, fælles og organiserede adfærd.

I sidste ende er det ikke bare pandemiens 'brute fact' (som sprogforskeren John Searle kalder det, når kendsgerninger ikke kan forklares), der kan forvolde alvorlig skade.

Kan blive til virkelighed gennem håndgribelige handlinger

Det er også den betydning, pandemien bliver tilskrevet (gennem metaforer og andre talemåder), som kan blive til virkelighed gennem meget håndgribelige handlinger.

Det er langt mere sandsynligt, at vi er mindre forsigtige, hvis vi forestiller os, at coronavirussen 'bare er en almindelig influenza'.

Og det langt mere sandsynligt, at vi er mere forsigtige, hvis vi forestiller os, at virussen har kamæleonagtige egenskaber, som gør, at den er svær at påvise (nylig evidens viser, at virussen kan dukke op som skade på nyrer, hjertet og hjerne), eller hvis vi bliver eksponeret for virussen som i russisk roulette (som visse bidragsydere til den offentlige debat udtrykker det).

Sproget former virkeligheden - og vores handlinger

Som nylig forskning i 'Narrative Economics' af Nobelprismodtageren Robert Shiller demonstrerer, kan måden, vi taler om virkeligheden, spille en afgørende rolle i samskabelsen af store hændelser og samfundmæssige udviklinger (for eksempel finanskrisen i 2008).

Den nuværende coronapandemi er smertefuld evidens på vigtigheden af teorier, som belyser den grundlæggende rolle, kommunikationen spiller i forhold til fænomener som organisationer og organisering.

Med andre ord er kommunikation i form af metaforer, narrativer eller andre retoriske metoder - især hvis de bliver italesat af opionsledere - ikke blot 'cheap talk', men i høj grad betydningsfuld.  

Denne artikel er en redigeret udgave af et blog-indlæg publiceret hos Business in Society. Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk