COVID-19 forsvinder nok aldrig helt, men 'praktisk flokimmunitet' er inden for rækkevidde
Det er usandsynligt, at vi opnår fuld flokimmunitet mod COVID-19, men det vil formentlig være muligt at styre spredningen af virussen.
COVID-19 corona sygdom smitte bakterier flokimmunitet vaccine vilde dyr får antistoffer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning vaccine behandling

Praktisk flokimmunitet betyder ikke, at vi har set ryggen af COVID-19. Virussen vil sandsynligvis være blandt os, bare på et niveau som er lavt nok til, at vi ikke behøver omfattende påbud for at beskytte sundhedssystemet mod at bryde sammen. (Foto: Shutterstock)

Praktisk flokimmunitet betyder ikke, at vi har set ryggen af COVID-19. Virussen vil sandsynligvis være blandt os, bare på et niveau som er lavt nok til, at vi ikke behøver omfattende påbud for at beskytte sundhedssystemet mod at bryde sammen. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Når det bliver hævdet, at vi ikke vil opnå 'flokimmunitet' mod COVID-19, menes der almindeligvis en ideel 'total' flokimmunitet i befolkningen.

Det vil sige en generel beskyttelse mod en sygdom, hvilket opnås, når en vis andel af befolkningen har haft sygdommen og har udviklet antistoffer eller er blevet immun som følge af vaccination, således at der for det meste ikke er smitteoverførsel i samfundet.

Ved fuld flokimmunitet vil de fleste personer aldrig blive udsat for virussen. 

Selv personer, der ikke er vaccineret, er beskyttede, fordi så mange andre er immune, hvorfor det er usandsynligt, at de uvaccinerede vil blive smittet.

Det er i dag tilfældet med sydomme som polio og fåresyge.

Andelen af befolkningen, der skal være immun for opnå 'fuld' flokimmunitet, afhænger af virussens smitsomhed i befolkningen og af de gældende tiltag og kontrolforanstaltninger i forbindelse med COVID-19.

Fuld flokimmunitet er usandsynligt

Det er usandsynligt, at vi opnår fuld flokimmunitet mod COVID-19.

For det første ser det ud til, at immunitet mod COVID-19 erhvervet enten gennem vaccination eller infektion aftager over tid. Desuden vil SARS-CoV-2 fortsætte med at udvikle sig

Over tid vil varianter, der kan smitte ellers immune personer (selvom det almindeligvis kun resulterer i mild sygdom) have en selektiv fordel, ligesom selektion indtil nu hovedsageligt har favoriseret varianter med større smittepotentiale. 

Vores befolkning er også en sammensætning af forskellige samfund, arbejdspladser og miljøer. I visse af disse kan overførselsrisikoen være høj nok og/eller immunitet lav nok til at muliggøre større udbrud, selvom vi generelt har et højt vaccinationsniveau og lav smitteoverførsel i befolkningen.

Endelig kan SARS-CoV-2 inficere andre dyr.

Det betyder, at andre dyrepopulationer kan fungere som et såkaldt 'reservoir', så virus kan genindføres i den menneskelige befolkning.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.

Praktisk flokimmunitet

Ikke desto mindre vil vi sandsynligvis være i stand til at opnå en praktisk form for flokimmunitet gennem vaccination. 

Ved praktisk flokimmunitet kan vi genåbne samfundet på et næsten normalt aktivitetsniveau uden at få brug for påbuddet om social distancering eller nedlukning af samfundet.

Det vil være en dybtgående ændring, i forhold til den situation vi har oplevet i løbet de seneste 18 måneder.

Praktisk flokimmunitet betyder ikke, at vi har set ryggen af COVID-19. 

Virussen vil sandsynligvis være blandt os, bare på et niveau som er lavt nok til, at vi ikke behøver omfattende social distanceringspåbud for at beskytte sundhedssystemet mod at bryde sammen.

Brug for et lavere immunitetsniveau

Vi ved ikke med sikkerhed, hvor højt et immunitetsniveau (enten gennem vaccination eller infektion), vi har brug for, for at opnå praktisk flokimmunitet, men det er muligvis ret højt.

Den oprindelige SARS-CoV-2-stamme var meget smitsom, og smitsomheden menes at være endnu højere stadig for visse varianter, der giver anledning til særlig bekymring.

Det immunitetsniveau, vi har brug for, afhænger også af, hvor mange påbud og foranstaltninger vi er villige til at leve med på ubestemt tid.

Brug af mundbind, kontaktsporing, symptomatisk og asymptomatisk testning og udbrudskontrolforanstaltninger betyder, at vi har brug for et lavere immunitetsniveau, end hvis vi ikke havde de forskellige påbud.

Vaccination eller naturlig infektion

Visse estimater indikerer, at 2/3 af befolkningen skal være beskyttet, enten gennem vellykket vaccination eller naturlig infektion.

Hvis 90 procent af befolkningen får tilbud om vaccine, og vaccinerne er 85 procent effektive mod infektion, kan vi opnå 2/3 med omkring 90 procent af den del af befolkningen, som er blevet tilbudt vaccine, enten gennem vaccination eller naturlig infektion.

Det har Storbritannien allerede opnået (og endda overgået) i visse aldersgrupper

Jo større andel, desto bedre, for der stadig er usikkerhed omkring smitsomheden og vaccineffektiviteten mod infektion (selvom forskning viser, at der er meget god beskyttelse mod et alvorligt sygdomsforløb).

Vi vil helst ikke opdage, at vi ikke har opnået nok immunitet gennem vaccination for så at opleve endnu en alvorlig infektionsbølge.

Nye varianter

Større vaccinetilslutning betyde færre infektioner, før vi opnår praktisk flokimmunitet. 

De resterende ikke-vaccinerede personer vil være indirekte beskyttede af immuniteten blandt personerne omkring dem. 

Udbrud vil være mindre og forekomme sjældnere, og der vil være færre muligheder for, at flugtmutationer, der kan undvige antistoffer, opstår og spreder sig.

Når det er sagt, vil nye varianter af SARS-CoV-2 fortsat dukke op, og selektionen vil favorisere varianter, der undviger vores immunitet. 

Tilbage til en (næsten) normal hverdag

Vaccineudviklerne vil fortsætte med at udvide det tilgængelige vaccinespektrum, og vaccineboostere vil forhåbentlig lade os opretholde praktisk flokimmunitet på langt sigt.

Det er muligt, at en immun flugtmutation vil opstå, som er alvorlig og smitsom nok til, at den kan forårsage en ny pandemi, som vi ikke har praktisk flokimmunitet imod. 

Men selvom vi formentlig ikke slipper helt for COVID-19, kan vi være forvissede om, at det i den ikke alt for fjerne fremtid vil være muligt at styre virussen, i takt med at vi vender tilbage til en (næsten) normal hverdag.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk