Chemsex: Mennesker har blandet stoffer og sex i tusindvis af år
Det ville være en skam, hvis vores kulturelle forlegenhed overfor sex og stoffer afholder os fra at forbedre aspekter af livet, skriver et forskerpar.

Brugerne oplever mere nydelse på lagnerne, og for andre forstærker stoffer alt det fine, man kan føle under sex. (Foto: Shutterstock)

Brugerne oplever mere nydelse på lagnerne, og for andre forstærker stoffer alt det fine, man kan føle under sex. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Sex og stoffer er kulturelle tabuer. Blander man dem, bliver det endnu sværere at tale om dem.

Men at forstå, hvordan sex og stoffer spiller sammen, er ikke noget, vi bør være flove over at undersøge eller afskrive som afvigende adfærd.

Mennesker har med vilje brugt stoffer til at facilitere eller forstærke deres seksuelle oplevelser i årtusinder. De gamle egyptere brugte ekstrakter fra den blå lotusblomst til at føle mere seksuelt begær.

I nyere tid, i 1960'erne, sagde fortaleren for psykedeliske oplevelser, Timothy Leary: »LSD er det mest kraftfulde elskovsmiddel, der nogesinde er blevet opdaget af mennesket.«

Trods den lange historie er vores forståelse for forholdet mellem sex og stoffer stadig begrænset. Forskere har traditionelt haft en tendens til at fokusere på sammenhængen mellem stofbrug og ’risikabel’ seksuel adfærd, såsom hvis man dropper kondomet eller har flere, seksuelle partnere.

Studier har også understreget link mellem stofbrug og ’forringet’ seksuel udfoldelse, for eksempel besvær med at opretholde en erektion eller få orgasme. Det efterlader os med et billede af sex på stoffer, som er disproportionalt fokuseret på de negative aspekter.

Mere end bare chemsex

Mere nutidig forskning, der udforsker forholdet mellem sex og stoffer, har fokuseret på fænomenet ’chemsex’. Chemsex refererer oftest til mænd, der har sex med andre mænd, mens de er påvirket af stoffer såsom metamfetamin og mephedron. Det skal forstærke eller forlænge den seksuelle oplevelse.

Selvom det er et vigtigt emne at fokusere på, indkapsler det ikke de oplevelser, som mennesker med andre køn eller seksuelle identiteter har med chemsex.

Oplysningskampagner om risikoen ved at kombinere sex og stoffer er målrettet bi- eller homoseksuelle mænd, hvilket betyder, at andre grupper, som også dyrker chemsex, risikerer at misse vigtige informationer om fare og sikkerhed.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Hvad med kvinderne?

På grund af forskningens fokus på chemsex ved vi meget lidt om, hvad kvinders oplevelser er med sex på stoffer, og hvordan den forstærkede oplevelse føles og ser ud for det andet køn.

Siden det amerikanske FDA (det amerikanske fødevare- og medicinalinstitut, red.) godkendte viagra til at behandle potensproblemer i 1990'erne, har der været efterspørgsel efter et kvindeligt modstykke.

Men hvilken fysisk lidelse, sådan et lægemiddel skulle ’behandle’ for mennesker med vaginaer, er stadig uklart.

Stoffer forstærker følelserne

Vores begrænsede opfattelse af forholdet mellem sex og stoffer bliver langsomt korrigeret, som ny forskning vinder frem med en tendens til at fokusere på nydelsen og fordelene.

Et nyligt studie afslører, at en divers gruppe mennesker på tværs af seksuelle og kønslige identiteter bruger stoffer til at forstærke sex, med lige så diverse motivationer og oplevelser.

For nogle handler det om at forbedre den følelsesmæssige forbindelse, mens det for andre betød mere begær og lyst – eller at kroppens sansninger forstærkes. Nogle oplevede også, at sex gjorde oplevelsen af at være på stoffer større, ligesom stofferne kunne sætte kraft på den seksuelle oplevelse.

Studiet demonstrerede begrænsningerne ved at forholde sig til den forstærkede seksuelle oplevelse fra kun et fysisk standpunkt ved at understrege, på hvilke måder stoffer kan forstærke følelser, man oplever under sex.

nemmere at være queer på stoffer

Det er ikke altid nemt at være queer i et samfund med bestemte og fastlåste kønsroller. Nogle oplever ifølge studier, at det kan blive nemmere at udforske kønsidentiteter, når stofferne hjælper én på vej. (Foto: Shutterstock)

Stoffer gør det nemmere at være queer

Et andet studie udforsker, hvordan LGBTQ-mennesker bruger stoffer til at transformere og forstærke deres kønnede oplevelser, ofte i relation til sex.

Stoffer gør det muligt for dem at udtrykke deres køn og seksuelle identiteter på mange forskellige måder og udfordrer samtidig de traditionelle grænser.

For mange af deltagerne gav stofferne en mulighed for at lege og eksperimentere med køn. Nogle homoseksuelle mænd beskrev, at de oplevede mere frihed og tilknytning til andre mennesker, hvis de var iført drag og samtidig brugte stoffer.

Stofferne, vi bruger under sex

De stoffer, som folk bruger sammen med sex, har en tendens til at afspejle bredere mønstre for stofbrug. Ved hjælp af data fra en global undersøgelse om stofbrug, fandt et studie fra 2019 ud af, at de tre mest brugte stoffer sammen med sex er alkohol, cannabis og MDMA.

Det var et gældende mønster for deltagerne i undersøgelsen på tværs af køn og seksuelle identiteter.

Studiet fandt også, at selvom brugen af chemsex-stoffer (metamfetamin, mephedron og GHB/GBL) sammen med sex var størst blandt bi- og homoseksuelle mænd, kunne brugen også rapporteres fra andre grupper, som havde sex, mens de var påvirket af den slags stoffer.

Måske du bruger dette stof?

Alkohol er det stof, som de fleste har stiftet bekendtskab med, og som mange bruger intentionelt til at blive afslappede inden sex.   

For det meste bruges alkohol også til at facilitere sex, mens stoffer bruges til at forstærke oplevelsen.

Men nogle bruger også kombinationer af stoffer i stedet for bare en enkelt.

Alkohol og kokain er brugt i kombination – da kokain er en stimulans, forringer det alkoholens depressive effekter. Kokain, ulig andre stimulanser såsom metamfetamin, er brugt til at forlænge den seksuelle oplevelse.

Ulovlige eller rekreative stoffer er ikke de eneste, der bliver brugt under sex. Nogle helt normale lægemidler bliver også. Den opioide smertedæmper tramadol er kendt for at være yderst effektiv, når det kommer til at forhindre tidlig sædafgang hos mænd, selvom nogle bruger lægemidlet uden recept eller lægeligt tilsyn.

Hvorfor forske i sex på stoffer?

At forstå fordelene ved at bruge stoffer til at forstærke seksuelle oplevelser er et vigtigt forskningsfelt i sin egen ret, selvom den indtil for nylig har været forsømt.

Men der er stadig brug at få mere viden om nydelsen, og hvordan den fungerer. Det kan også hjælpe os til at forstå de sex-relaterede problemer, som mennesker oplever.

Det ville være en skam, hvis vores kulturelle forlegenhed overfor sex og stoffer afholder os fra at forbedre de aspekter af livet, som vi alle sammen har en ret til at opleve.

Skribenterne bag denne artikel hverken arbejder for, konsulterer, ejer andele i eller modtager fonding fra noget firma eller organisation, som kunne drage nytte af artiklen. De har oplyst, at de ingen relevante affilitationer har udover akademisk formidling. Artiklen er oprindeligt udgivet hos the Conversation og er oversat fra engelsk af Thea Kjærulff Torp. The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.