Andreas er både biolog og antropolog: Tværfaglig forskning kan forklare menneskelig adfærd
Andreas Roepstorff ønsker med nyt, tværfagligt forskningscenter at nedbryde traditionelle faggrænser for at forstå den menneskelige adfærd.
menneskelig_adfaerd_andreas_roepstorff_antropolog_biolog.png

Kroppens placering i et rum former måden, vi opfatter verden på. Det mener biolog og antroprolog Andreas Roepstorff, der bruger sin tværfaglighed til at forstå den menneskelige adfærd. (Foto: Carlsbergfondet)

Kroppens placering i et rum former måden, vi opfatter verden på. Det mener biolog og antroprolog Andreas Roepstorff, der bruger sin tværfaglighed til at forstå den menneskelige adfærd. (Foto: Carlsbergfondet)

Hvad forbinder kunstnere, psykologer, fysikere og kognitionsforskere?

Svaret er forskningscenteret 'Interacting Minds Center' på Aarhus Universitet, som undersøger, hvordan mennesker agerer ved hjælp af tværfaglig forskning. 

Lederen af centret er Andreas Roepstorff, som både er uddannet biolog og antropolog. Han er ugens gæst i Forskerzonens podcast Vidensselskabet, som denne artikel bygger på.

Centeret blev grundlagt i 2012, og allerede dengang var Andreas Roepstorff nysgerrig på, hvad der fysiologisk sker i hjernen hos folk, når de interagerer med hinanden.

For ham blev centeret en oplagt måde at bringe sin egen tværfaglighed i spil.

Ideen startede i et hjernelaboratorie

Ideen til centeret startede på et feltarbejde i et hjernelaboratorie i London tilbage i starten af 00'erne sammen med to andre forskere.

»Der opdagede vi, at der var et behov for at flytte fokus fra, hvordan den enkelte oplever verden til at sige: Hvad sker der, når vi gør ting med hinanden,« siger Andreas Roepstorff i ugens podcast.

Her fortæller han om sin tværfaglige tilgang, sit center og deres tværfaglige indgangsvinkel.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Tværfagligheden opfanger mere end bare data

En af de mange tværfaglige samarbejder på Interacting Minds Center er projektet 'Experimenting, Experiencing, Reflecting', hvor blandt andet psykologer, antropologer, medievidenskabere og fysikere samarbejder med kunstnere.

I et af projektets studier blev en gruppe mennesker inviteret på et museum, hvor de hver især blev bedt om at finde tre fysiske steder, som de bedst kunne lide i et udstillingslokale.

Bagefter fik de hver en makker, der også havde fundet tre steder. Sammen skulle de udveksle deres forskellige oplevelser.

På den måde opdagede forsøgspersonerne at måden, hvorpå man opfatter og sanser rummet, afhænger af, hvor man er placeret. På samme måde opfatter man også verden forskelligt, alt efter hvor man befinder sig, mener Andreas Roepstorff.

Og det er også en af styrkerne ved den tværfaglige tilgang, mener han, hvor naturvidenskaberne arbejder sammen med socialvidenskaben og humaniora.

»Tværfagligheden giver noget, som en normal laboratorieopstilling ikke kan tage fat i. Der har man en tendens til ikke at interessere sig for oplevelsen for dem, der deltager, fordi man bare har brug for deres adfærd, biologi eller hjernescanning.«

Den menneskelige adfærd og kroppens betydning

Så hvad er din vigtigste erkendelse i forhold til den menneskelige adfærd, som du har fået ud af den tværfaglige indgangsvinkel?

»Erkendelsen af kroppens betydning for det at være i relationer til hinanden. Der sker noget, når vi rent fysisk er i et rum i forhold til hinanden. Det er ikke bare ord, der fletter sig ind i hinanden. Det er også kropsholdninger, som er en vigtig del af det, der sker.«

For at blive klogere på den menneskelige adfærd og kroppens betydning kan du høre ugens afsnit af Vidensselskabet, hvor du også kan høre om folks fysiske reaktion på at se en, der går med bare fødder på glødende kul.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker

Se flere events