Vores arbejde er nærmest blevet en 24-timers aktivitet, takket være pandemien og teknologien, der gør os tilgængelige når som helst og hvor som helst.
Tilføj hertil forventningerne om, at vi kan levere og producere hurtigt, og pludselig er det svært lige at klappe hesten og tage et skridt tilbage.
Det er ikke så overraskende, at mange af os føler os udbrændte. Udbrændthed – som ofte rammer kvinder mere end mænd – sker overalt. Særligt udfordrede grupper under pandemien var lærere og sundhedspersonale.
Så vi ved, at vi risikerer at blive udbrændte, og at mange af os oplever det - men hvordan kan vi komme ud af det?
Udbrændthed er et alvorligt problem, som fortjener vores alle sammens opmærksomhed.
Min forskning, som beskæftiger sig med medarbejdere på tværs af forskellige virksomheder samt deres arbejdsmetoder, hjælper mig med at forstå, hvordan man løser udbredte problemer som udbrændthed.
1. Sæt grænser
Vi har brug for - og ret til - at sætte grænser.
Vi skal ikke stå til rådighed 24/7, på trods af et samfundsmæssigt pres, der får os til at føle, som vi gør.
Vi skal hvile for vores helbreds skyld samt for at passe på vores søvn, spisevaner, fysiske trivsel og livskvalitet.
Det er vigtigt også at huske på, at det kan have konsekvenser for personer omkring os, hvis vi ikke sætter grænser.
For eksempel er udbrændthed blandt sygeplejersker associeret med dårligere patientbehandling og lavere engagement på arbejdspladsen.
Pårørende kan også blive påvirkede. Det sker for eksempel, når vi tager stress fra jobbet med hjem og er mere irritable og vrede, mindre støttende og mere tilbagetrukne over for vores ægtefæller.
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
2. Hold dig til dine kontraktlige forpligtelser
Tjek din ansættelseskontrakt eller overenskomst.
Find ud af, hvor meget man forventer, at du arbejder, hvad du skal levere, og hold dig til det: Du får ingen medalje, uanset hvor meget du giver.
Hvis du har ret til ferie, så tag den. Det samme princip gælder for sygefravær: Hvis du har ret til det, så tag det, når du er syg, så du kan få det bedre.
3. Prioritér dig selv
Du har brug for at vide og være opmærksom på, hvem du er, hvad du gerne vil, og hvordan du tilbringer din dag.
Spørg dig selv, hvorfor du har lige dét arbejde, og hvad du gerne vil have ud af det.
Hvad er du villig til at ofre for at nå dine mål, og hvad er du ikke villig til at give afkald på? Hvad er ellers vigtigt i dit liv? Hvad vil du helst undgå at fortryde på et senere tidspunkt?
Tag dig tid til at tænke disse spørgsmål igennem for at afdække, hvordan dit liv stemmer overens med dine prioriteter.
Afspejler dine dage dine præferencer? Hvis ikke, hvorfor og hvordan ikke?
Overvej, hvad du kan ændre. Prøv at bruge dine dage anderledes og observer resultatet. Hvis noget virker bedre, så integrer det i dine daglige rutiner; hvis ikke, så prøv noget nyt.
4. Tal om udbrændthed på jobbet
Der er begrænsninger for, hvad vi individuelt kan gøre for at afværge og afhjælpe udbrændthed, for tilstanden er langt fra et unikt problem.
Som medarbejdere er vi nødt til at sætte spørgsmålstegn ved, gentænke og reparere virksomheder, der genererer overarbejde – det er vigtigt ikke kun at have disse samtaler med os selv, venner og familie, men også på arbejdspladsen.
Organisationer og virksomheder bør have et ønske om at imødegå udbrændthed, da det ikke er godt for dem og fører til større medarbejderudskiftning og tabt omsætning relateret til lavere produktivitet.

Vi har brug for og har ret til at sætte grænser. Vi skal ikke stå til rådighed 24/7, på trods af et samfundsmæssigt pres, der får os til at føle, at vi burde. (Foto: Abbie Bernet / Unsplash)
Men virksomhedskulturen kan være svær at rette op på.
Virksomhederne kan eller vil ofte ikke erkende, at de kan være problemet. De reagerer ofte ved at foreslå individuelle løsninger på noget, der er et kollektivt, systemisk problem - wellness-programmer og yogatimer hjælper ikke på en arbejdsbyrde, som er for tung.
Hvis du har energi til at forsøge at løse organisatorisk overarbejde, så start i det små.
Du kan tale med betroede kolleger om deres erfaringer og dele historier, hvilket hjælper med at øge bevidstheden om, at udbrændthed er et kollektivt problem.
5. Anerkend, at problemet ikke handler om dig som person
En vigtig rolle tilfalder lederne, der har beføjelse og ressourcer til at ændre arbejdsbyrden og metoderne.
Hvis deres medarbejderne bliver udbrændte, er det fordi, ledelsen har det OK med det.
Ansvarlige ledere spørge medarbejderne om udbrændthed. De bør forstå, hvordan virksomheden og organisationen bidrager til udbrændthed.
Det kan for eksempel være at spørge ind til medarbejdernes oplevelse af, hvordan arbejdet er tilrettelagt, hvordan informationsteknologien påvirker jobbet, samt hvordan medarbejdere bliver - eller ikke bliver - støttet.
Ledere tilrettelægger og slår tonen an for, hvad der er acceptabelt – som overarbejde eller at tage tid til dig selv.
Hvis overarbejde er indgroet i virksomhedskulturen, er vi nødt til at erkende, at problemet er virksomheden selv.
Udbrændthed er et alvorligt problem, som fortjener vores alle sammens opmærksomhed.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.