Vitamin B12-mangel: Hvad er perniciøs anæmi, og hvorfor er det så farligt?
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen er perniciøs anæmi et globalt sundhedsproblem. Alligevel kender de færreste til denne livstruende sygdom, der desuden er vanskelig at diagnosticere.
Sygdommen perniciøs anæmi vitaminmangel B-12

Sygdommen perniciøs anæmi kan have omfattende konsekvenser - både fysisk og som følge af den stigmatisering, som mange patienter oplever fra omverden og det sundhedsfaglige personale. (Foto: Shutterstock)

Sygdommen perniciøs anæmi kan have omfattende konsekvenser - både fysisk og som følge af den stigmatisering, som mange patienter oplever fra omverden og det sundhedsfaglige personale. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Det anslås, at 6 procent af befolkningen i henholdsvis USA og Storbritannien lider af vitamin B12-mangel.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO er det et globalt sundhedsproblem, der påvirker mange millioner liv.

B12-mangel er typisk kendetegnet ved symptomer som:

  • Ekstrem træthed
  • Mangel på energi
  • Muskelsvækkelse
  • Hukommelsesproblemer

Og som om det ikke var nok, kan mangel på vitamin B12 også være skyld i en række alvorlige helbredsproblemer, som irreversibel nerveskade, angst, depression samt forstyrrelser, der påvirker koordination, balance og tale.

I visse tilfælde er kosten skyld i manglen på B12, men på verdensplan er den mest almindelige årsag til et lavt B12-niveau en autoimmun sygdom kaldet perniciøs anæmi.

Bliver ofte fejldiagnosticeret

Perniciøs anæmi er et kronisk lavt niveau af B12, som kan få alvorlige helbredskonsekvenser, hvis lidelsen ikke bliver behandlet.

Fordi symptomerne typisk minder meget om de symptomer, man ser i forbindelse med en række andre lidelser, bliver perniciøs anæmi ofte fejldiagnosticeret som depression eller angst.

Det er dog ikke kun fysisk, at perniciøs anæmi kan have omfattende konsekvenser. Den stigmatisering, som er forbundet med at leve med denne kroniske lidelse kan også volde alvorlig psykisk skade, som jeg viser i min forskning.

Vitamin B12 - også kaldet kobalamin eller cobalamin - er et vandopløseligt vitamin, der har en afgørende funktion i hjernen, nervesystemet og bloddannelsen.

LÆS OGSÅ: B-vitamin: Derfor skal du have B1, B3, B12 og fem andre B'er

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Kan ikke producere nok sunde, røde blodlegemer

Vi kan få dækket vores behov for B12 ved at spise animalske fødevarer som køb, fisk og mejeriprodukter. Andre B12-kilder er morgenmadsprodukter med tilsat vitaminer, brød og plantemælk.

Personer, der ikke spiser animalske fødevarer, risikerer at få for lidt B12. For at mindske risikoen anbefales det, at veganere spiser mindst 3 mikrogram B12 om dagen gennem fødevarer med tilsat B12 eller ved at tage et almindeligt B12-kosttilskud.

De fleste tilfælde af et lavt niveau af B12 skyldes dog perniciøs anæmi.

Denne lidelse gør det svært for de ramte at bearbejde vitamin B12, som følge af manglende intrinsic faktor produktion; et stof, som produceres i mavesækken, og som binder sig til vitamin B12, og som derfor er helt afgørende for kroppens optagelse af vitamin B12.

Personer med perniciøs anæmi producerer et antistof, der modvirker produktionen af intrinsic faktor, så kroppen ikke kan optage B12. Uden vitamin B12 er kroppen ikke i stand til at producere nok sunde, røde blodlegemer.

Perniciøs anæmi kan også skyldes, at mavesækkens inderside er svækket, som følge af atrofisk gastritis, kronisk betændelse i maven, som til sidst svækker mavesækkens 'foring'.

LÆS OGSÅ: B-vitamin hjælper på skizofreni-symptomer

En livslang lidelse

Det anslås, at 5 ud af hver 100.000 indbyggere i Storbritannien lider af perniciøs anæmi.

Lidelsen rammer personer af alle aldre, og symptomerne kan starte når som helst. Lidelsen er dog mest almindelig blandt personer, som er over 60 år gamle, fordi der er større risiko for, at ældre mennesker udvikler atrofisk gastritis, hvilket øger risikoen for B12-mangel.

Antallet af personer med vitamin B12-mangel er muligvis større end anslået, for det er svært pålideligt at estimere, hvor udbredt B12-manglen er, fordi der ikke er en aftalt grænseværdi for, hvor lavt et B12-niveau skal være for at blive klassificeret som en egentlig mangelsygdom.

Nye retningslinjer forsøger at løse problemerne

Nye retningslinjer er blevet udarbejdet i forsøget på at løse problemerne med de nuværende diagnosticeringsmetoder.

Ifølge retningslinjerne er patientens symptomer den bedste indikator på egentlig mangel.

Det hedder sig også, at hvis der er uoverensstemmelser mellem med testresultateterne og patientens rapporterede symptomer, skal patienten alligevel behandles med vitamin B12 for at afværge potentiel irreversibel skade.

B12-mangel er skyld i en række invaliderende neurologiske og fysiske symptomer. De mest almindelige symptomer er træthed, hukommelsestab og koncentrationsproblemer. 

Temaer om vitaminer og mineraler

Videnskab.dk har skrevet et væld af artikler om vitaminer og mineraler.

Kig i vores arkiv, eller begynd med disse to artikler:

Vitaminer: Derfor har din krop brug for vitamin A, B, C, D, E og K

Ny artikelserie om mineraler: Derfor skal de være i din kost

Subtile og uspecifikke symptomer vanskeliggør diagnosticering

Men lidelsens tidlige subtile og uspecifikke symptomer gør det vanskeligt at stille en diagnose.

En undersøgelse, der interviewede medlemmer af Pernicious Anemia Society, fandt:

  • Næsten 50 procent var blevet fejldiagnostiseret
  • Yderligere 20 procent måtte vente to år eller mere på en korrekt diagnose
  • For mange blev symptomerne indledningsvist tilskrevet en hektisk livsstil eller fejldiagnosticeret som angst eller depression

Et lavt B12-niveau kan resultere i nerveskade, da vitaminet er afgørende for produktionen af myelin, som beskytter nervecellerne ved at danne en hinde omkring dem.

De første symptomer på et lavt niveau af B12 kan i starten være problemer med balancen eller en prikken eller følelsesløshed i hænder og fødder (som at ‘gå på puder’).

Invaliderende symptomer og irreversible skader

Hvis lidelsen ikke bliver behandlet kan symptomerne bliver invaliderende og nerveskaderne irreversible.

Udtrykket 'perniciøs' blev brugt til at beskrive lidelsen, fordi den historisk set altid endte med død.

Hvis manglen på vitamin B12 skyldes kosten, kan man behandle ved at ordinere B12-kosttilskud eller hydroxocobalamin-indsprøjtning.

Når niveauet er normalt igen, kan man opretholde det gennem kosten eller ved regelmæssigt at tage kosttilskud.

Personer med perniciøs anæmi skal dog behandles resten af livet.

LÆS OGSÅ: Vegetarer risikerer at få for lidt B12-vitamin

Stigmatisering øger psyskisk belastning

I Storbritannien har mange patienter behov for hyppige injektioner (hver 8. til hver 12. uge). Mange patienter oplever alligevel, at symptomerne vender tilbage før den næste indsprøjtning, fordi behandlingen ikke har været tilstrækkelig.

Når patienterne stillede spørgsmålstegn ved behandlingen eller bad om hyppigere indsprøjtninger, fandt vores forskning, at det sundhedsfaglige personale reagerede negativt, og at de endda kunne finde på at anfægte rimeligheden af patientens sygdom.

Spørgsmålene, som kan være med til at øge den psykiske belastning, kan have effekt på livskvaliteten.

Patienter med perniciøs anæmi forventede også at opleve sundhedsrelateret stigmatisering. Mange patienter med kroniske lidelser frygter, at deres sundhedsstatus vil føre til, at de bliver anset som værende mindre værd af samfundet, eller at de bliver ofre for forskelsbehandling.

Skyld i øget forekomst af angst og depression

Stigmatiseringen påvirker ikke kun relationen til det sundhedsfaglige personale, den kan også være skyld i øget forekomst af angst og depression.

Manglen på passende retningslinjer for både behandling og diagnosticering af perniciøs anæmi er problematisk, og der er et akut behov for en reevaluering.

Det er afgørende, at både den brede offentlighed og det sundhedsfaglige personale for større fokus på de symptomer, der opstår som følge af mangel på vitamin B12, så lidelsen kan blive diagnosticeret, før der sker større og varig skade.

Heidi Seage er tilknyttet Pernicious Anaemia Society. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Studie: Højt niveau af vitamin B12 øger risikoen for lungekræft

LÆS OGSÅ: Ernæringsforsker: Forskning til markedsføring af 'superfoods' er styret af pengeThe Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk