Vaccinations tid igen – og det er ikke skadeligt
vaccination sygdom medicin videnskab hokland blog

Som det bliver koldere i vejret og vinteren nærmer sig, er det på tide for nogle at blive vaccineret. Visse folk er bange for at vaccination kan medføre slemme sygdomme, men hvad er sandheden bag denen frygt? (Foto: Shutterstock)

Som det bliver koldere i vejret og vinteren nærmer sig, er det på tide for nogle at blive vaccineret. Visse folk er bange for at vaccination kan medføre slemme sygdomme, men hvad er sandheden bag denen frygt? (Foto: Shutterstock)

Det er tid for mange af os til at blive influenza vaccineret, men faktisk har jeg sagt det til mine patienter længe, nemlig de, som jeg kun ser med helt op til et års mellemrum. De er oftest helbredte for deres ondartede sygdom, men deres immunforsvar kan være svækket og så skal man ikke have influenza.

Det er for de fleste af os en relativt ufarlig øvre luftvejs infektion, men lige efter 1. Verdenskrig døde der mange millioner mennesker (faktisk flere end krigen var ansvarlig for) af den spanske syge, som den blev kaldt. De døde ikke af virussen, men af de følgevirkninger, som den gav i form af lungebetændelser med bakterier. Grunden er, at virus midlertidigt ødelægger slimhinderne i bronkier og lunger og gør dem modtagelige for, bakterierne. Det er nøjagtig det, som vi er bange for os patienter med nedsat immunforsvar.

Vaccination anbefales til ældre og immunsvækkede, og når man taler med begge befolkningsgrupper hører man mange meninger, hvoraf den, som jeg er mest ked af, er den, som siger at vaccinationer kan være farlige. Så er der nogle, som siger, at de aldrig har været så syge, som den gang de fik den første og eneste af dem. Heldigvis er der mange, som også tager det meget naturligt og ikke kan mærke, at de har fået den.

Svindel kan være skyld i frygten for vacciner

Frygten for vaccinationer går mange år tilbage til en tid, hvor koppevaccinationer kunne være farlige, men er også ganske nye, hvoraf den om MFR vaccinens fare for at give autisme er den værste. Vaccinen beskytter langt de flest mod mæslinger, fåresyge og røde hunde og startes ved 15 måneders alderen. Det var her en af de største skandaler inden for lægeverdenen tromlede hen over nullerne, da den engelske læge Andrew Wakefield i det ansete tidsskrift The Lancet hævdede, at denne sammenhæng var sandsynlig og skyldtes vaccinens indhold af et tilsætningsstof. Sandheden var helt anderledes.

De undersøgte børn var udvalgte og ikke repræsentative, laboratorie undersøgelser forkerte eller bevidst misvisende, og lægen havde interesse konflikter, som burde have været fanget af tidsskriftet. Som der ikke var nok, opførte han sig groft uetisk ved at tage blodprøver fra børn ved fødselsdags selskaber hjemme hos ham selv – og uden forældrenes vidende. Børnene blev faktisk lokket til at give prøven for en klatskilling.

Denne læge blev efterfølgende frataget retten til at fungere i England, men da var han allerede flyttet til USA, hvor han blot fortsatte med det samme budskab. Det ulykkelige ved dette er, at det havde vundet genklang hos sagesløse forældre, som så en forklaring på deres barns sygdom og hos plattenslagere, som slag mønt af det. Selv i dag er der stadig er fortalere for sammenhængen, selv om teorien er modbevist ved en lang række store underøsgelser, balndt en flot dansk. Det har sat vaccination geenrelt i dårligt lys og er altså så højt eksponeret, at det har haft en meget uheldig afsmittende effekt. Forløbet er beskrevet i en spændende bog ”The Panic Virus” af Seth Mnookin (se billede).

Influenza vaccinen består af dele af inaktiverede virus stammer og altså ikke levende virus. Den kan give let feber og utilpashed i 1-2 dage, men slet ikke de symptomer, som nogle af mine patienter beskriver over for mig. De har med stor sandsynlighed været smittet med en luftvejsvirus på tidspunktet for vaccination, og tilskriver derfor prikket deres dårligdom.

Influenza-vaccinen er en årlig genganger

Grunden til, at vaccinen skal gives hvert år er dels, at immuniteten ikke holder mere end nogle måneder, dels at virus kan forandre sig år for år (men ikke nødvendigvis gør det). Det giver sig selv, at patienter med KOL, hvor lungerne allerede er beskadigede, bør vaccineres uanset alder, lige som nære familiemedlemmer til svært immunsvækkede, som kan give en ellers vaccineret person sygdommen på grund af den store mængde virus, de udsættes for. Af samme årsag bliver jeg selv vaccineret, så jeg ikke smitter patienterne.

En anden årsag er, at jeg for nogle år siden mærkede på min egen krop, hvor generende influenza kan være – den startede, da jeg satte foden på juletræet en kold Lillejuleaften og sluttede først 1. Nytårsdag.

Jeg er blevet spurgt, om der dog ikke er en vaccine imod EBOLA virus. Det er der desværre ikke, da denne virus er meget svær at få tag i. Behandlingen er antistoffer mod virus, som fås enten fra tobaksplanter (Ja!) eller ved at give serum fra patienter, som har overlevet sygdommen.

Så vaccination er generelt ikke farligt, tværtimod er det farligt ikke at lade sine børn og sig slev vaccinere. Det vist sig, da føromtalte Wakefields fund blev taget alvorligt, og procenten af vaccinerede børn i Californien faldt. Her har der været epidemier af fx kighoste og børn er døde af det. Har Wakefield dårlig samvittighed? Åbenbart ikke: det seneste om ham på Google News er, at han har forsøgt at sagsøge et britisk tidsskrift for at have trukket en af hans artikler tilbage. Sagen blev naturligvis afvist uden egentlig retssag.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk