Sover du dårligt? Så sov med din partners tøj
Søvneffektiviteten blev forbedret, og stressniveauet dalede, da forsøgsdeltagerne sov med deres partners brugte tøj.
Psykologi tryghed duft partner forhold kærlighed søvn sikkerhed pudebetræk genkendelighed t-shirt sove sociale dufte

Forsøgsdeltagerne, der brugte deres partners t-shirt som pudebetræk, sov bedre. (Foto: Shutterstock)

Forsøgsdeltagerne, der brugte deres partners t-shirt som pudebetræk, sov bedre. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Har du svært ved at falde i søvn? Er du nervøs på grund af et vigtigt møde i morgen? 

Fortvivl ej! Tøj, som din partner har haft på, kan muligvis hjælpe med at dulme nerverne og med at få en god nats søvn.

Selv om det måske lyder lidt besynderligt, er det faktisk en ret så almindelig adfærd. I et studie blev deltagerne spurgt, om de nogensinde i separate perioder sov med eller duftede til tøj, som deres partner havde haft på.

Mere end 80 procent af kvinderne og 50 procent af mændene rapporterede, at de bevidst havde duftet til deres fraværende partners tøj.

De fleste fortalte, at de gjorde det, fordi det fik dem til at føle sig afslappede eller trygge.

Sociale dufte og sundhed

I fællesskab med vores kolleger ved University of British Columbia besluttede vi os for at granske, om eksponering for duften af vores romantiske partner gavner vores psykiske og fysiske sundhed.

Vi udførte blandt andet to eksperimenter:

I begge studier ønskede vi at fange kroppens naturlige duft. Derfor bad vi deltagerne om at bruge en ganske almindelig t-shirt som undertrøje i 24 timer. 

Vi bad dem om at undgå aktiviteter, der kan have effekt på den naturlige kropsduft, som eksempelvis rygning, indtagelse af krydret mad eller anvendelsen af personlige hygiejneprodukter med parfume.

Vi gav dem en parfumefri shampoo og sæbe, som de skulle bruge, før de tog t-shirten på. Lige så snart deltagerne gav os t-shirtene tilbage, opbevarede vi dem i en fryser for at bevare duften.

Søvnkvalitet og duft

Vi testede, om partnerens duft var i stand til at forbedre søvnkvaliteten.

Vi gav hver af de 155 deltagere to identiske t-shirts: En t-shirt, som deres partner havde haft på og en 'kontrol-shirt'.

Hver deltager blev bedt om at bruge deres partners t-shirt som pudebetræk i to nætter. Deltagerne vidste ikke, hvilket 'pudebetræk' deres partner havde haft på.

Hver morgen rapporterede deltagerne, hvordan de havde sovet.

Vi bad også deltagerne om at bære et 'søvn-ur’' som overvågede deres bevægelser i løbet af natten, og vi bad deltagerne om at gætte, om deres partner havde haft t-shirten på.

Deltagerne rapporterede, at de sov bedre de nætter, de troede, at de kunne dufte deres partners duft.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Eksponering finder sted udenfor vores bevidsthed

Data fra søvn-urene afslørede, at deltagernes søvn-effektivitet var højere - det vil sige, de sov bedre - i løbet af de nætter, de rent faktisk sov med deres partners t-shirt.

Stigningen i søvneffektivitet fandt sted, uanset om deltagerne var i stand til at gætte, at de sov med deres partners t-shirt. Resultatet indikerer, at eksponering for partnerens duft kan finde sted udenfor vores bevidsthed.

Deltagerne i vores studie oplevede, at de sov mere end ni minutter længere i løbet af de nætter, hvor de var eksponeret for deres partners duft, hvilket svarer til mere end en times søvn om ugen.

Stigningen fandt sted, uden at deltagerne tilbragte længere tid i sengen.

Den gennemsnitlige forbedring ved at sove med partnerens t-shirt var sammenlignelig med effekten af melatonin, et naturligt hormon, som antages at have en regulerende effekt på døgnrytmen hos dyr, planter og mennesker.

Duft og stress

I et andet studie granskede vi, om niveauet af stress kunne reduceres ved hjælp af en partners duft.

Vi bad 96 kvinder om at dufte til en skjorte i vores laboratorie, som enten var en 'kontrolskjorte' eller en, som deres romantiske partner havde haft på.

De duftede til skjorten før, i løbet af og efter et falsk jobinterview.

De kvinder, som duftede til deres partners skjorte, rapporterede mindre stress, når de tænkte på det forestående interview. Kvinderne, som var i stand til at identificere, at de duftede til deres partner skjorte, havde lavere kortisol-reaktivitet.

Kortisol er et hormon, som kroppen producerer i stressede situationer, og et højt niveau af kortisol er derfor en god indikation for stress.

Vores fund indikerer, at fordelene ved partnerens duft er størst, når deltagerne er bevidste om, at de dufter deres partner.

Yderligere forskning

I vores kommende forskning har vi planer om at granske andre spørgsmål forbundet med sociale dufte, eksempel om personer, som er mere lykkelige i deres forhold, har større sundhedsmæssig gavn af duften af deres partner, og om disse sundhedsmæssige fordele også gælder for andre tætte forhold, som for eksempel i forhold til forældre og børn.

Gennem en forståelse af de sociale dufte kan vores fremtidige forskning granske, hvor effektivt man gennem enkle metoder kan fremme velvære ved eksempelvis at tage sin partners halstørklæde med på rejser.

Marlise Hofer og Frances Chen modtager støtte fra University of British Columbia og American Psychological Foundation og Canadian Natural Sciences and Engineering Research Council Discovery Grant. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.