Menstruation påvirker kvindens hjerne
menstruation hjernen hukommelse ændringer

Forskere har nu vist, at kvinders hjerner ændrer sig i takt med deres menstruationscykler. (Foto: Shutterstock)

Forskere har nu vist, at kvinders hjerner ændrer sig i takt med deres menstruationscykler. (Foto: Shutterstock)

Kvinder er komplekse. Det har vi hørt mange gange før.

Men vidste du også, at kvinders hjerner forandrer sig i løbet af måneden?

Eller rettere sagt: kvindens menstruations-cyklus påvirker bestemte hjernestrukturer – deres struktur og funktion.

I en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Hippocampus rapporterer hjerneforskeren Xenia Protopopescu og hendes kollegaer på Cornell University i USA resultaterne fra et studie af kvinders hjerner i løbet af menstruations-cyklusen.

Testede kvinder før og efter menstruation

Kvinder i den fødedygtige alder blev skannet to gange: en gang før menstruation, og en gang efter menstruation.

Desuden blev kvinderne testet på flere hukommelsestests, herunder en test for, hvor mange ord de kunne huske (verbal hukommelse).

Ved at sammenligne hver kvindes hjerne før og efter menstruation, fandt forskerne, at bestemte dele af hjernen havde forandret sig. Specielt den forreste del af strukturen 'hippocampus'.

Hippocampus, som er græsk for 'søhest' grundet dens form, er en del af hjernen, som er vigtig for vor evne til at lagre nye minder.

Testene viste, at kvindernes hippocampus var betydeligt større efter menstruationen.

Huskede bedre efter menstruation

Samtidig fandt man, at en anden struktur ved navn 'basal ganglia' var mindre efter menstruation, sammenlignet med før.

Endnu mere interessant er det, at forskerne også fandt, at den verbale hukommelse var langt bedre efter menstruationen end inden.

Der var en sammenhæng mellem hippocampus' størrelse og kvindernes hukommelse: jo større hippocampus, desto bedre hukommelse.

Disse resultater er interessante, da de støtter andre fund og teorier om, at der er en sammenhæng mellem hjernens østrogen-niveau og mentale funktioner, som verbal hukommelse.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk