Løber din træning løbsk?
Bliver du hidsig, hvis du ikke kan få dit daglige træningskick? Så er du måske afhængig af løbebåndet eller håndvægtene. Tag testen, og få svaret.
traening_traeningsafhaengighed_test_dig_selv

Det kan være et tegn på træningsafhængighed, at man tager en dobbelt op på bike-holdet, fordi en enkelt time ikke længere kan give et kick. (Foto: Shutterstock)

Det kan være et tegn på træningsafhængighed, at man tager en dobbelt op på bike-holdet, fordi en enkelt time ikke længere kan give et kick. (Foto: Shutterstock)

For langt de fleste, der tjekker ind i fitnesscentret og pruster på stepbænkene eller sveder på cyklerne, er træningen et sundt supplement til livet.

Måske er det endda et sjovt og afstressende indslag i en pakket hverdag med arbejde, børn, rengøring og oprydning.

Der er i hvert fald ingen tvivl om, at regelmæssig motion er sundt for både vores krop og sjæl og kan forlænge levetid og livskvalitet.

Kan noget, der er så godt, overhovedet blive et problem? Hvis ja, hvornår er nok nok?

For meget træning kan gå galt

Det ser faktisk ud til, at et sundt træningsengagement kan udvikle sig til en stærk passion, som så kan ende i besættelse eller afhængighed.

I en tidligere artikel her på Forskerzonen har jeg beskrevet, hvordan du kan teste, om du selv er ramt af træningsafhængighed. Samme test er også med i denne artikel. Men hvordan kommer træningsafhængighed konkret til udtryk?

Udvikler man træningsafhængighed, vil man hele tiden lægge en ekstra kilometer på løbeturen eller tage en dobbelt op på bike-holdet, fordi en enkelt time ikke føles som nok. Der opstår en evig jagt på muligheden for at klemme et ekstra træningspas ind om morgenen eller efter arbejde.

Familien vil begynde at brokke sig over, at man aldrig er hjemme og mentalt er fraværende. For den træningsafhængige er hele tiden i gang med at planlægge det næste 'fix'.

Bliver den afhængige forhindret i sin træning på grund af en familiefødselsdag eller en knæskade, vil man kunne genkende sig selv i billedet af 'løven i buret', der går hvileløs og sulten rundt.

LÆS OGSÅ: Trænings-afhængige får abstinenser som alkoholikere

Eftersom hverken krop eller socialt netværk kan holde til, at træning bliver en fuldtidsbeskæftigelse, vil der med tiden opstå overbelastningsskader, stress-symptomer eller isolation.

For er man afhængig af træning, er der ikke længere tale om et sundt supplement til livet. Det er hele livet – koste, hvad det vil.

traening_traeningsafhaengighed_test_spoergeskema

Man bør især være opmærksom på træningsafhængighed, hvis man er meget konkurrenceorienteret, tvangspræget og perfektionistisk samt er meget optaget af krop og vægt. (Foto: Shutterstock)

Kun en brøkdel bliver træningsafhængige

Skal man så være bekymret, hvis man er mere end almindeligt glad for træning? Nej, som udgangspunkt vil træning vedblive at være en sund passion – og for andre et nødvendigt onde. Det er kun en lille del, der udvikler et decideret træningsmisbrug.

Studier viser, at det drejer sig om 5-7 procent af dem, der eksempelvis dyrker fitness, løb, triathlon eller læser idræt. Nogle studier finder lidt færre, andre lidt flere. I et nyt dansk studie fandt vi, at 7,7 procent af dem, der kommer i de danske fitnesscentre, viser tegn på træningsafhængighed.

Et enkelt studie fra Ungarn har undersøgt forekomsten i befolkningen som sådan, og her var der kun tale om en halv procent.

Hvis man er bekymret, kan man teste sig selv i dette skema, som er udviklet til at måle symptomer på træningsafhængighed. Har man en samlet score på 24 eller højere, er der risiko for, at træningen styrer ens liv og på sigt kan føre til skader og nedbrud.

Spørgeskemaet kan også bruges til andre typer af afhængigheder, hvis man eksempelvis skifter ordet træning ud med 'spil', 'internettet' eller 'sex'.

Det skal understreges, at træningsafhængighed i dag ikke opfattes som en decideret lidelse. Kun spilafhængighed (ludomani) er en velbeskrevet diagnose i det anerkendte amerikanske diagnosesystem.

Hvem er særligt i risiko for at blive træningsafhængige?

Studier har forsøgt at afdække, hvem der typisk ender i den overdrevne træningsadfærd. I en oversigtsartikel konkluderede mine kolleger og jeg, at man især skal være opmærksom, hvis man er meget konkurrenceorienteret, tvangspræget og perfektionistisk, da disse træk oftere ses hos idrætsfolk med træningsafhængighed.

Også spiseforstyrrelsestræk, som optagethed af krop og vægt, ses hyppigt hos træningsafhængige – også selvom der ikke er en decideret spiseforstyrrelse på spil.

I et nyt dansk studie fra 2020 viser jeg og mine kolleger desuden, at træningsafhængige typisk træner alene frem for med andre, og de vil oftere have et mål i sigte i form af en konkurrence.

Dog er årsagerne til, at en afhængighed af træning opstår, mangfoldige, og forskningen mangler at afdække betydningen af eksempelvis sociale medier og såkaldt selvmonitorering (f.eks. pulsure, gps-ure, apps m.v.).

Podcast: Porno, alkohol og træning: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver afhængige?

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Et misbrug, som giver 'likes' frem for konflikt

Fordi træning – også hård træning – er en normal og socialt accepteret adfærd, kan det være vanskeligt at vurdere, hvornår træningen tager karakter af en afhængighed.

For et par år siden brugte vi spørgeskemaet ovenfor i et studie blandt motionister i fitnesscentre. Vi så blandt andet, at spørgsmål 2, der drejer sig om konflikter, generelt fik en lav score af deltagerne.

Det kan skyldes, at konflikter sjældnere opstår, når personer overdriver træning, end når der er tale om anden afhængighedsskabende adfærd som pengespil, ekstrem brug af internettet eller misbrug af alkohol og nikotin.

Måske fordi træning i sig selv ses som noget positivt og imponerende, kan det være sværere at spotte, når det reelt udvikler sig til et misbrug.

Til gengæld blev der rapporteret om en høj grad af konflikter, hvis deltagerne havde en spiseforstyrrelse samtidig med den store mængde træning. I de tilfælde oplevede familien det som problematisk, at personen trænede for meget.

Det handler ikke om antallet af timer

Det er vanskeligt at sætte en grænse for, hvornår vi ikke længere 'liker' en træningsadfærd. Men der er nok en del, der indimellem har tænkt, at nu er det gået for vidt for naboen eller træningsmakkeren.

Problematisk adfærd kan sjældent måles i antal timer brugt på aktiviteten – er 20 timers træning om ugen eksempelvis for meget? Ja for nogle, men ikke for andre.

Det helt afgørende er, hvordan ens forhold er til aktiviteten: Fylder det hele dit liv? Kan du ikke styre det? Er nok aldrig nok? Så er det måske blevet for meget, uanset om vi taler om 10 eller 25 timer.

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du afhængig af dit arbejde?

LÆS OGSÅ: Doping giver usikre mænd selvtillid

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk