Velkommen til Forskerzonens livechat om ny coronavirus, hvor læsere onsdag kunne spørge to forskere om alt, hvad der handler om, hvordan vi skal tilpasse samfundet og hverdagen til en tilværelse med ny coronavirus, nu hvor sygdommen er ved at blive en fast del af vores hverdag.
- Skal vi blive ved med at holde social afstand i supermarkedet?
- Hvornår må vi gå til koncert igen?
- Burde vi gå med mundbind, som man gør i andre lande?
- Er det smart at isolere sig i hjemmet, hvis man er syg, når man kan smitte familien?
Forskerzonen – Videnskab.dk’s platform for forskere – har i samarbejde med Challenge-projektet/ Data for Good Science stablet denne livechat på benene, hvor læserne fyrede alle deres spørgsmål om genåbningen og den nye hverdag med COVID-19 af.
De to forskere, der sad klar til at svare, var Rudi Westendorp fra Københavns Universitet og Laust Mortensen fra Danmarks Statistik, som har stor viden om COVID-19, folkesundhed og epidemier.
Du kan læse alle spørgsmål og svar herunder
Hvilke spørgsmål svarer forskerne på?
Læserne kunne spørge om alt, hvad der har at gøre med genåbningen af Danmark, og hvordan vi skal indrette vores hverdag og hele samfundet til en tilværelse med ny coronavirus.
De to forskere har forskellige specialer:
Rudi Westendorp er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, hvor han beskæftiger sig med medicin til ældre og sund aldring.
Rudi Westendorp er også uddannet epidemiolog, så tøv ikke med at stille ham spørgsmål om, hvordan epidemier generelt opfører sig.
Laust Mortensen er chefkonsulent ved Data Science Lab på Danmarks Statistik og professor i epidemiologi på Københavns Universitet, hvor han forsker i social epidemiologi.
Social epidemiologi dækker over, at forskere bruger store mængder registerdata til at undersøge, hvordan epidemier rammer forskellige befolkningsgrupper.
Laust Mortensen ved derfor meget om, hvordan sociale forhold har indflydelse på helbredet.
Lige nu er de to forskere i gang med et stort forskningsprojekt om, hvordan vi tackler coronasmitte indenfor hjemmets fire vægge, som du kan læse mere om her.
Derfor har de særlig viden om, hvordan vi skal forholde os, hvis vi selv er syge og vil undgå at smitte et familiemedlem.