Idrætsforskers rejsebrev fra Australien IV: Afsluttende beretninger fra Brisbane
Idrætsforsker Ernst Albin Hansens sidste rejsebrev fra Brisbane handler om overgangen fra at gå til at løbe – både i kroppen, men også som en metafor for, hvordan forskningstempoet kan ændre sig under en pandemi.

Ernst Albin Hansens forskningsophold i Brisbane, Australien, gik ikke som forventet, da pandemien vendte verden på hovedet. I den nye situation, der krævede omstillingsparathed, blev fysisk aktivitet et fast omdrejningspunkt. (Foto: privat)

Ernst Albin Hansens forskningsophold i Brisbane, Australien, gik ikke som forventet, da pandemien vendte verden på hovedet. I den nye situation, der krævede omstillingsparathed, blev fysisk aktivitet et fast omdrejningspunkt. (Foto: privat)

Mit seks måneders forskningsophold i Brisbane nærmer sig en afslutning. Derfor er dette mit sidste rejsebrev fra Australien.

Det blev, indlysende nok, et noget anderledes ophold end det, som var skitseret i januar.

COVID-19-pandemien medførte ikke bare justeringer. Det blev faktisk til enorme omvæltninger i forhold til forsker-dagligdagen, som den så ud inden udbruddet.

Og for os forskere, som benytter forsøgsdeltagere i vores studier, er en risikominimeret omgang med disse personer fortsat en udfordring, som skal klares.

Serie af rejsebreve fra 'Down Under'

Ernst Albin Hansen, lektor og idrætsforsker ved Aalborg Universitet, er taget på et seks måneders forskningsophold ved University of Queensland i Brisbane, Australien.

Herfra sender han en serie af rejsebreve til Forskerzonens læsere, som derigennem kan få et indblik i livet som forsker på farten.

Ernst Albin Hansen har ad to omgange skrevet om højdetræning, rygsmerter, varmetilpasning, kalorieforbrænding, konditræning, om man skal stå eller sidde med meget mere i anledning af Tour de France her på Forskerzonen.

Find alle hans Tour-artikler på hans Forskerzonen-profil her

En løbetur langs Brisbane River sætter tankerne i gang

De sundhedsmæssige konsekvenser af COVID-19-pandemien i Australien har været begrænsede. I hvert fald når man sammenligner med de fleste andre lande.

Til gengæld medførte de omfattende restriktioner, at der blev flittigt brug for både omstillingsparathed, tålmodighed og humor. Det har jeg  været inde på i et tidligere rejsebrev.

Fysisk aktivitet har været et fast omdrejningspunkt i familiens dagligdag. Min søn købte en kæmpe boksesæk, som han har tæsket løs på i garagen. For at fyre ekstra op under den aktivitet har vi set samtlige seks Rocky-film med Sylvester Stallone i rollen som Rocky Balboa fra Philadelphia.

Jeg har selv taget nogle lange løbeture langs Brisbane River. På de ture har jeg blandt andet funderet over nogle nye resultater fra et af idrætslaboratorierne på Aalborg Universitet.

De nye resultater omhandler det mere eller mindre ubevidste skift, eller transition om man vil, der sker fra gang til løb, når hastigheden øges på et løbebånd eller hen over jorden.

Sådan skifter kroppen fra gang til løb

De nye transitions-resultater, som beskrives nærmere nedenfor, kan betragtes som en opfølgning på vores forskning fra 2017, som Videnskab.dk også skrev om.

Dengang viste vi, at skridtfrekvensen er i omegnen af 60 og 80 skridt i minuttet, når en gennemsnitlig person henholdsvis går og løber i sit foretrukne tempo.

Skridtfrekvensen ved det mere eller mindre automatiske skift mellem gang og løb er omkring 70 skridt i minuttet - altså lige midt mellem de to 'sweet spots' eller 'attraktorer', om man vil.

På baggrund af resultaterne i 2017 foreslog vi, at mennesket ser ud til at fungere på en måde, således at det nærmest genkender skridtfrekvensen automatisk og omstiller bevægelsesmønstret til løb, når skridtfrekvensen er midt mellem de to attraktorer. Vi har kaldt det 'attraktor-princippet'.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Nye resultater indikerer, at attraktor-princippet holder vand

Men tilbage til de omtalte nye transitions-resultater fra Aalborg Universitet.

I vores studie aflastede vi forsøgspersoner for en del af deres egen kropsvægt. Det blev gjort ved at give dem en sele på, som var fastgjort i loftet. Aflastningen medførte, at forsøgspersonerne reducerede de selvvalgte skridtfrekvenser.

Det samme ses i øvrigt, når personer går rundt i omgivelser med mindre tyngdekraft, som på månen.

Men nok så interessant viste vores nye transitionsstudie, at forholdet mellem skridtfrekvensen ved skiftet og skridtfrekvenserne ved de to attraktorer var det samme som i vores studie fra 2017.

Med andre ord ser det ud til, at attraktor-princippet er robust og har en form for overordnet gyldighed. Selv over for en ellers markant påvirkning som aflastning af kropsvægten er.

En del af forskningsverden er skiftet fra gang til løb under coronakrisen

Forskning kan gå tjept. Det har COVID-19-pandemien illustreret. Når noget er alvorligt nok kan samtlige processer i forskningen speedes op.

Det gælder alt lige fra tildeling af økonomisk støtte, over behandling i etiske komiteer og produktion af data, til publikation af resultater. Det har været opmuntrende at se.

Men mange forskere kender formentligt til følelsen af, at forskning kan være en alt andet end tjep disciplin at deltage i.

Jeg kender naturligvis også den følelse. Og set i lyset af at den type forskning, jeg beskæftiger mig med, ikke involverer spørgsmål om liv og død, er det måske også acceptabelt, at forskningsprocessen tager noget tid.

Australien forsker rejsebreve

I en periode var Ernst Albin Hansen bekymret for, at han ville strande i Australien pga. indstillingen af international flytrafik. (Foto: privat)

God forskning kan tage god tid

Min forskningsgruppe og jeg har netop fået en artikel publiceret i tidsskriftet Journal of Motor Behavior. Den første ansøgning om økonomisk støtte til at udføre forskningen blev sendt for seks år siden.

I faktaboksen kan du se en oversigt med nogle af de væsentligste nøglepunkter i processen. Det giver en ide om, hvor lang tid forskning kan tage.

Fra idé til resultater: Så lang tid kan forskning tage

2014: Første ansøgning om økonomisk støtte

November 2016: Ansættelse af ph.d.-studerende

April 2018: Første data indsamlet

Juni 2019: Manuskript indsendt til et tidsskrift

August 2019: Manuskript afvist af tidsskriftet

August 2019: Manuskript indsendt til Journal of Motor Behavior

Maj 2020: Manuskript accepteret af Journal of Motor Behavior

Juni 2020: Artikel publiceres som open acces-artikel

2021: Artikel forventes at blive printet i Journal of Motor Behavior

Eksemplet er på ingen måde ekstremt. Faktisk vil jeg betegne det som noget nær gennemsnitligt med hensyn til den tid, det har taget.

Til sammenligning blev den første artikel som jeg var med til at få udgivet, i 2002, accepteret med minor revisions (dvs. hurtigt) i det første tidsskrift, vi indsendte den til. Dengang tænkte jeg måske noget i retning af 'Hey, hvor svært kan det være?'

Men det forløb viste sig med tiden ikke at være repræsentativt.

I den anden ende af skalaen måtte en anden af vores artikler forbi hele fem forskellige tidsskrifter, inden den endelig blev accepteret og publiceret.

En sådan proces tager selvsagt tid. Meget tid.

Det skal her indskydes, at vi jo altid - parallelt - arbejder på flere forskellige forskningsprojekter. Så arbejdslivet går naturligvis ikke i stå blot fordi vi venter på at få udgivet et manuskript. Vi kan kaste os over anden forskning samt andre sædvanlige opgaver som undervisning, ansøgninger, administration osv.

Forsøg med tapping med pegefingeren

Og hvad er den årelange forskningsproces så mundet ud i?  

I vores nyligt accepterede artikel i Journal of Motor Behavior rapporterer vi, at tapping med en pegefinger, af helt ned til 20 sekunders varighed, fører til en stigning af tappefrekvensen i en efterfølgende sekvens med tapping.

Tidligere har vi vist, at tre minutters tapping kan udløse det fænomen.

Finger-tapping anvendes i vores laboratorium som en model for automatiseret rytmisk bevægelse. En fordel ved at bruge den model er, at finger-tapping er en meget simpel aktivitet (forsøgspersonen sidder blot og tapper med fingeren på et bord), hvilket letter fortolkningen af resultaterne.

Vi fortolker vores nye finger-tapping-resultatet som, at så lidt som bare 20 sekunders tapping er nok til at skabe en form for potentiering, excitation, eller styrkelse af nervesystemet om man vil.

Det er dog fortsat usikkert, hvad den fysiologiske årsag til fænomenet helt præcist er.

Vores forskning bidrager til udvikling af genoptræning og konstruktion af exoskeletter

Og kan vi så bruge den viden til noget, tænker du måske?

Jo, vores forskning i finger-tapping er en del af vores overordnede mission, som går ud på at blive klogere på udførelsen og kontrollen af automatiseret rytmisk bevægelse.

Den viden kan for eksempel vise sig at blive værdifuld for dig i forbindelse med genoptræning efter sygdom eller en skade. Eller hvis du en dag får brug for et computerstyret exoskelet til at hjælpe dig med at bevæge dig mere effektivt – eller bare bevæge dig i det hele taget!

Frygten for at strande på den anden side af Jorden

I mit andet rejsebrev her fra Australien luftede jeg bekymringen for, at vi skulle blive helt skæve i kroppen af at spille for meget tennis – i tilfælde af at vi strandede i Australien, og at tennis ville blive den eneste aktivitet, vi kunne fordrive tiden med.

Det ser dog ikke ud til at ske.

For det første blev tennisbanerne lukket, få dage efter mit andet rejsebrev var sendt. Det var en af konsekvenserne af de mange restriktioner.

For det andet bliver den internationale flytrafik til og fra Australien genoptaget i stor stil i disse dage.

Dermed ser det ud til, at vi ikke strander, men til gengæld snart vender retur til Danmark.

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker