Hvad afslører den døde krop?
Døde mennesker er ekstremt gode til at holde på en hemmelighed. Det er retsmedicinerens fornemste opgave at lokke informationer ud af den afdøde, til gavn for de pårørende, politiet og det øvrige retsvæsen. Tag med en retsmediciner på obduktionsstuen.
retsmedicin hæve sænkebord

Et klinisk rent hæve-sænke-bord af rustfrit stål er et af de centrale redskaber, når retsmedicineren skal forsøge at afsløre de afdøde kroppes hemmeligheder. (Foto: Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet)

Et klinisk rent hæve-sænke-bord af rustfrit stål er et af de centrale redskaber, når retsmedicineren skal forsøge at afsløre de afdøde kroppes hemmeligheder. (Foto: Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet)

En ældre kvinde ligger død i sit hus. Hendes bukser er trukket ned til midt på lårene. En skuffe i skrivebordet står åben. Hoveddøren er ikke låst. Dødsfaldet er mistænkeligt.

Historien kort
  • I denne artikel tager en retsmediciner dig med på arbejde, når han skal udføre en obduktion.
  • I løbet af en obduktion finder retsmedicineren ud af, hvad der er dødsårsagen, og om der er noget, politiet skal være opmærksomme på, når de undersøger gerningsstedet.
  • Obduktionen afsluttes først flere uger efter undersøgelsen af liget, da man venter på tekniske resultater, før man kan afslutte sagen. 

En retslægelig obduktion kan afgøre, om hendes død skyldes en blodprop i hjertet, et fald eller en indbrudstyv, der har klemt hende hårdt om halsen. Eller noget helt fjerde. Tro mig, end ikke fantasien sætter grænser for, hvordan man kan dø. 

Studerer journaler og kvælningsmærker

Den retslægelige obduktion starter for mit vedkommende ved mit skrivebord, hvor jeg læser politirapporter, sygehusjournaler og andre dokumenter, som politiet har samlet vedrørende sagen.

Er der billeder fra findestedet og af den afdøde, giver de et godt indtryk af sagen, og hvad jeg skal være opmærksom på.

En person, fundet med hovedet ud over en sofakant, kan f.eks. have noget, der ligner kvælningsmærker på halsen, uden at være blevet kvalt.

Når jeg har studeret dokumenterne grundigt, drøfter jeg sagen med mine kolleger, hvor vi beslutter, om der skal undersøges særlige ting i sagen.

Tyder det på infektionssygdom, skal der f.eks. laves særlige undersøgelser for at påvise bakterier, svampe og virus.

Er dødsfaldet tilpas mystisk, ringer vi til politiet og beder om yderligere oplysninger.

gerningssted retsmedicinsk

Hvis retsmedicineren kan identificere mordvåbenet, vil det være en hjælp for politiet, som dermed ved, hvad de skal lede efter på gerningsstedet. (Foto: Shutterstock)

Dræbt af en saks

Når der er styr på detaljerne, går jeg ned i kælderen, klæder om til hospitalstøj, går ind på obduktionsstuen, griber diktafon, lineal og kamera.

Liget ligger på obduktionsbordet. Et klinisk rent hæve-sænke-bord af rustfrit stål.

Min makker, den retsmedicinske tekniker, står ved siden af, klar til at hjælpe med alt fra stort til småt. Han har forinden taget imod liget og lavet en CT-skanning.

Er dødsfaldet mistænkeligt eller et oplagt drab, er han flankeret af en-to-tre-fire-eller-fem af politiets kriminalteknikere og efterforskere. 

Kriminalteknikerne fotograferer, hjælper med sporsikring, dvs. prøver for DNA, tøjfibre, krudtpartikler, osv., og tager fingeraftryk til sammenligning med, hvad der er fundet på gerningsstedet.

Efterforskerne står for kontakten til politikredsen, så vi er ajour med forhold af betydning for hinandens undersøgelser.

Kan vi f.eks. ved obduktionen se, at der har været anvendt en saks til at stikke med, er det en nyttig information i forhold til ransagning hos en mistænkt.

Hvad den døde krop afslører

Asser Hedegård Thomsen holder 7. marts foredrag på Folkeuniversitetet i Emdrup under titlen: ’Hvad den døde krop afslører’.

Det foregår som led i kurset 'Naturvidenskabens detektiver'.

Følg ham på Twitter

Har politiet fået oplysninger om, at afdøde var opereret, kan det hjælpe os med at tolke organforandringer.

Hvert eneste blå mærke registreres

Uanset hvilken type dødsfald vi står med, følger en grundig, systematisk, udvendig undersøgelse, hvor jeg registrerer beklædning, blodafsmitninger, dødsstivhed, dødspletter, forrådnelse, operationsar, tatoveringer, piercinger og – vigtigst - læsioner.

Hvert eneste blå mærke, hudafskrabning og stiksår bliver beskrevet, målt, fotograferet og tegnet ind på en skitse.

Er liget forrådnet, får jeg kvalme, men arbejder videre. Der er ikke andre til at tage over.

Jeg taler i min diktafon, så sekretæren senere kan skrive det ned. Vrøvler jeg, opdager sekretæren det straks og hjælper med at få det til at give mening. 

Alle fund bliver sammenholdt

Når alt udvendigt er beskrevet, tager den retsmedicinske tekniker organerne ud af liget. Jeg gennemgår nyrer, lever, hjerte, pulsårer osv. efter tegn på aldring, sygdom og skader. 

Døden kroppen efterforske

»Er liget forrådnet, får jeg kvalme, men arbejder videre. Der er ikke andre til at tage over.« (Foto: Shutterstock) 

Ligesom man kan se, hvor gamle folk er, når man passerer dem på gaden, kan jeg se, om det er en ung eller gammel persons organer, jeg står med.

Pulsårerne bliver forkalkede med alderen, så de til sidst ligner det indvendige af en elkedel. Det kan være nyttig viden, hvis det er en uidentificeret person fra en brand eller voldsom ulykke, der ligger på obduktionsbordet.

I lungerne kan jeg påvise lungebetændelse, i hjertet en blodprop. Begge dele kan være dødsårsager.

Er personen samtidig skudt tværs gennem hjernestammen, er det straks en anden sag. Dødsårsagen vil så være skudlæsionen. Jeg bemærker, om der er blødning i hjernen. Ellers er skuddet påført efter døden.

Alt skal vurderes i sammenhæng med de øvrige fund. Den indvendige undersøgelse af organerne suppleres af CT-skanningen, som giver uvurderlige oplysninger om blandt andet knoglebrud og projektiler fra skydevåben og bomber. 

En kollega med på råd

Når jeg er færdig med obduktionens udvendige og indvendige undersøgelser, gennemgår jeg alle mine fund med en erfaren kollega. Vi diskuterer sagens oplysninger i relation til de fund, jeg har gjort. 

Når vi er enige om fortolkningerne, formulerer vi en konklusion, der er så entydig og præcis som muligt. Vi beslutter, om der skal iværksættes yderligere undersøgelser med henblik på at opdage forgiftning eller diskret sygdom. 

retsmedicin obduktion redskaber

Typisk vil man vælge at undersøge vitale organer, som hjerte og lunger, i mikroskop og undersøge for almindeligt forekommende lægemidler og misbrugsstoffer.

Svaret på disse undersøgelser kommer i løbet af 2-3 uger, hvorefter vi afslutter sagen.

Afslør den døde krops hemmeligheder!

Alle vores obduktioner ender med en obduktionserklæring, dvs. en rapport, som politiet bruger i deres efterforskning.

Er det en drabssag, fremlægger anklageren den i retten. I særlige tilfælde vil jeg skulle vidne, hvor jeg skal forklare baggrunden for vores konklusioner og svare på spørgsmål, som kan belyse sagen.

Har det krævet stor kraft at stikke kniven i hjertet? Hvilken retning havde skuddet gennem hjernen? Og hvor længe har det taget at kvæle?

Den døde krop afslører ofte alle hemmelighederne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.