Har mænd virkelig brug for mere tid på toilettet end kvinder?
Alenetid på toilettet kan være hyggelig. Men forskning peger på, det ikke nødvendigvis er sundt for endetarmen at sidde på tønden i evigheder.
Mænd på toilettet lang tid smartphone endetarm sundhed hæmorider

Det er en god ide at bruge så lidt tid på toilettet som muligt. Få tre råd til gode toiletvaner nederst i artiklen. (Foto: Shutterstock)

Det er en god ide at bruge så lidt tid på toilettet som muligt. Få tre råd til gode toiletvaner nederst i artiklen. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

På sociale medier som Twitter, i memes og mange andre steder på nettet kan vi læse om de meget længere toiletbesøg, som mange mænd dyrker sammenlignet med kvinder. 

Men tager det virkelig mændene længere at lave stort? Hvis det er sandt, hvad er så årsagen? 

Og er det egentlig et problem, hvis nogen af os tilbringer længere tid på toilettet?

Vi gennemtrawler evidensmængden i denne artikel, men det er vigtigt at huske på, at toiletbesøgene både omfatter tid på toilettet og selve afføringsprocessen.

Der er rent faktisk forskel på mænd og kvinder i forhold til disse aspekter af et toiletbesøg, men evidens for denne forskel er ikke altid så stærk, som vi kunne ønske.

Mænd sidder (angiveligt) længere på toilettet

Mænd lader rent faktisk til at sidde længere på toilettet. 

En online-spørgeundersøgelse foranlediget af en stor badeværelses-detailhandler indikerer, at mænd bruger op til 14 minutter dagligt, hvor kvinder bruger knap 8 minutter om dagen.

Men denne spørgeundersøgelse er selvfølgelig ikke et solidt, veludført videnskabeligt studie.

Er der en fysiologisk årsag, som kan forklare, hvorfor mænd bruger længere tid på toilettet? 

Evidensmængden indikerer faktisk det modsatte. Vi ved, at det tager længere tid for maden at bevæge sig gennem tarmsystemet hos kvinder end hos mænd. 

Kvinder har også større risiko for at være plaget af forstoppelse relateret til irritabel tarmsyndrom (også kaldet colon irritabile eller IBS - forkortelse for 'irritable bowel syndrome', red.) end mænd.

Evidens forklarer ikke forskellen

Så man ville egentlig forvente, at det tog længere tid for kvinderne at slippe af med afføringen – fra afføringstart til udtømmelse. Men sådan forholder det sig faktisk ikke – selv hvis vi tager højde for kvinder og mænds forskellige fiberindtag.

I stedet er udtømmelsesstiden i høj grad påvirket af tyktarmens slimbelægning. Denne slimbelægning, som gør afføringen glat, gør det lettere at skille sig af med afføringen. Men der er ikke evidens for, at slimbelægningen er forskellig i henholdsvis mænd og kvinder.

Vi ved, at det tager andre pattedyr – fra mus til elefanter – nogenlunde lige lang tid at slippe af med deres afføring: Cirka 12 sekunder.

Det tager lidt længere for mennesker, men det går stadig hurtigt.

Et studie fandt, at det i gennemsnit tog sunde og raske vokse 2 minutter, når de sad ned, men kun 51 sekunder, når de sad på hug. Heller ikke i dette studie fandt forskerne en forskel i udtømmelsesstiden på kvinder og mænd – hverken siddende eller på hug.

Hvis der ikke er stærk evidens, hverken den ene eller den anden vej, der kan forklare forskellen kønnene imellem, skal vi nok kaste et nærmere blik på den samlede tid tilbragt på toilettet.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Hvorfor sidder vi så længe på toilettet?

Toilettiden definerer jeg her som selve den tid, vi bruger til at slippe af med afføringen, samt den tid, vi bruger på andre aktiviteter, nu vi alligevel sidder derude.

For de fleste af os er det de øvrige aktiviteter, som er den virkelige tidsrøver. Så hvad laver vi egentlig, mens vi sidder på toilettet? 

For det meste læser vi. Og mænd er mere tilbøjelige til at læse end kvinder

Et studie med knap 500 voksne deltagere i Israel fandt, at næsten 2/3 (64 procent) af de mandlige deltagere med jævne mellemrum læste, mens de sad på toilettet. 

Tallet var 41 procent for kvinderne.

Jo længere folk tilbragte på toilettet, desto mere sandsynligt var det, at de læste. 

I det årti, som er gået, siden studiet blev udført, er det nok mere sandsynligt, at vi læser eller spiller på vores smartphones, end at vi læser rigtige bøger.

Toilettet er et fristed

Vi bruger også toilettet som tilflugtssted – et fristed fra livets stress og jag.

En rundspørge fandt, at:

  • 56 procent af de adspurgte finder det afslappende at sidde på toilettet.
  • For 39 procent er det en god mulighed for at nyde lidt tid alene.

En online-spørgeundersøgelse afslørede, at 1 ud af 6 af os går på toilettet får at få en smule 'fred og ro'.

Selvom resultaterne ikke stammer fra videnskabelige studier, leverer de alligevel indsigt i et socialt fænomen.

Der kan også være medicinske årsager til en længere udtømmelsesstid og medfølgende længere tid tilbragt på toilettet.

Analfissur (en rift eller revne i anus) kan gøre udtømning af tarmen til en smertefuld og længerevarende proces. 

Rifterne er lige så almindelige blandt kvinder som blandt mænd.  Anorektal obstruktion, hvor man ikke kan tømme tarmene ordentligt, er en almindelig årsag til kronisk forstoppelse. Denne lidelse er mere almindelig blandt midaldrende kvinder end mænd.

Kan man sidde for længe på toilettet?

Et tyrkisk studie fandt, at mere end fem minutter på toilettet var associeret med hæmorider og analfissurer. 

Et studie fra Italien fandt, at jo længere deltagerne tilbragte på toilettet, desto mere alvorlige var hæmoriderne.

En teori er, at den længere tid på toilettet øger trykket i bugen. Det fører til mindsket tilførsel af blod i årerne i endetarmen i løbet af udtømning af tarmene, og i sidste ende til at blod samler sig i det vaskulære væv i anus.

Det øger risikoen for hæmorider.

Hvad kan vi gøre?

Udover de sædvanlige råd om at øge indtaget af fibre i kosten samt sikre, at vi drikker nok vand, gør vi nok klogt i at begrænse den tid, vi bruger på at sidde på toilettet.

Forskerne har sat forskellige øvre tidsgrænser, men jeg (og andre forskere) anbefaler SEN-tilgangen:

S - Six minute toilet sitting time maximum (Seks minutter på toilettet - maximum).

E - Enough fibre (Spis fiber og fuldkorn).

N - No straining during defaecation. (Pres ikke, mens du sidder på toilettet).

Vincent Ho hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker