Forskere svarer på dine spørgsmål om hjernerystelse onsdag 27. oktober
Du kan allerede nu sende dit spørgsmål til livechatten den 27. oktober, hvor to forskere vil sidde klar til at svare på alt omkring hjernerystelse.

Omkring 25.000 danskere får hvert år konstateret hjernerystelse, om end der er usikkerhed om tallene. 

For langt de fleste er en hjernerystelse overstået på et par måneder – men for nogle medfører den invaliderende hovedpine træthed og koncentrationsbesvær i flere år. 

Der er stadig meget, vi ikke ved om tilstanden, men der er heldigvis også meget, vi ved – og onsdag 27. oktober klokken 13 deler to forskere ud af deres omfattende viden og erfaring på området her på Forskerzonen.

Klik her for at følge livechatten 27. oktober kl. 13.00.

Du kan stille spørgsmål på forhånd på redaktion@videnskab.dk (skriv 'Livechat' i emnefeltet). Du kan også stille spørgsmål undervejs i livechatten, som du finder i artiklen her, når det går løs (OBS: linket virker først 27. oktober).

Forskerne svarer på baggrund af deres viden og forskning, og der vil ikke være konkret rådgivning til den enkelte. 

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Forskerne er specialister i hjernerystelse

De to forskere er:

Hana Malá Rytter, ph.d., leder af det nationale videnscenter Dansk Center for Hjernerystelse, og lektor i neuropsykologi på Institut for Psykologi, Københavns Universitet og på Neurologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital.

Hana Malá Rytter arbejder både som forsker og som kliniker og har beskæftiget sig intenst med hjernerystelsesområde igennem de seneste 10 år. Hun kan blandt andet svare på spørgsmål om:

  • Hvad der sker i hjernen ved hjernerystelse
  • Hvordan en hjernerystelse kan påvirke hverdagen og arbejdslivet
  • Hvem der er i risikogruppen for at udvikle vedvarende symptomer efter hjernerystelse
  • Ikke-medicinsk behandling af vedvarende symptomer efter en hjernerystelse

Håkan Ashina, læge og ph.d.-studerende ved Dansk Hovedpinecenter og Afdeling for Hjerneskader på Rigshospitalet - Glostrup. Han er specialiseret i vedvarende hovedpine efter slag mod hovedet og kan blandt andet svare på spørgsmål om: 

  • Forekomsten af forbigående og vedvarende symptomer efter en hjernerystelse
  • Årsagerne til vedvarende symptomer efter en hjernerystelse
  • Medicinsk behandling af vedvarende symptomer efter en hjernerystelse

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk