Forskere har udviklet 'kanylefri' vaccine, der bliver opløst i munden
Bedstemors bolsjer er inspirationen bag en helt ny og banebrydende vaccinationsmetode.
Vaccine COVID-19 på køl stuetemperataur miljømæssige konsekvenser affald ampuller sprøjter distribution produktion bolsjer sukker salt opslæmme biologiske lægemidler vaccinefilm

Vaccinefilmen kan forhåbentlig markedsføres indenfor to år. (Foto: The Conversation/Maria Croyle, CC BY-ND)

Vaccinefilmen kan forhåbentlig markedsføres indenfor to år. (Foto: The Conversation/Maria Croyle, CC BY-ND)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Kapløbet for at identificere en effektiv vaccine mod COVID-19 er skudt i gang.

Når først en vaccine er fundet, er udfordringen så at producere og distribuere den rundt omkring i verden.

Mit forskerteam har udviklet en helt ny metode, som stabiliserer levende vira og andre biologiske lægemidler i en hurtigt opløselig film.

Vaccinefilmen skal ikke nødvendigvis opbevares på køl og kan gives gennem munden.

Fordi ingredienserne brugt til at fremstille vaccinefilmen er billige, og processen forholdvis enkel, kan det skrue markant ned for omkostningerne forbundet med en række vaccinekampagner.

Og da filmen er flad og ikke fylder særligt meget, kan store kvantiteter med lethed blive transporteret og distribueret.

13,5 millioner børn blev ikke vaccineret i 2018

I løbet af det seneste årti er vaccineoptagelsen steget på verdensplan.

Den er dog stadig for lav - 13,5 millioner børn blev ikke vaccineret i 2018.

Den nye teknologi - som for nylig blev publiceret i tidsskriftet Science Advances - har potentiale til dramatisk at forbedre adgang til vacciner og andre biologiske lægemidler på verdensplan.

Inspireret af bolsjer

Mit forskerteam påbegyndte udviklingen af denne teknologi i 2007, da USA's National Institutes of Health (som blandt andet har ansvaret for biomedicinsk forskning, red.) bad os om at udvikle en kanylefri vaccinationsmetode, der kan opbevares ved stuetemperatur.

Selve ideen er inspireret af en dokumentarfilm om, hvordan insekter og andre levende organismers DNA blev bevaret i rav i flere millioner år.

Det fik mig til at tænke på de bolsjer, min bedstemor plejede at lave. Det er en meget enkel ide, men ingen har forsøgt at gøre det før.

Vaccine COVID-19 på køl stuetemperataur miljømæssige konsekvenser affald ampuller sprøjter distribution produktion bolsjer sukker salt opslæmme biologiske lægemidler vaccinefilm

Vaccinen - eksempelvis mod mæslinger, polio, influenza, hepatitis B og ebola samt mange af de terapeutiske antistoffer, der bruges i behandlingen af infektioner og kræft - kan 'klemmes ind' mellem de beskyttende lag. (Illustration: The Conversation/Stephen C. Schafer, CC BY-ND)

450 forsøg og et helt års arbejde

Vi startede med at fremstille en række forskellige opløsninger, der indeholdt naturlige ingredienser som sukker og salte. Derefter testede vi, om vi kunne bruge dem til at producere et hårdt, fast ravlignende ‘bolsje’.

Mange af blandingerne slog enten organismen ihjel, i takt med at filmen blev dannet, eller også krystalliserede blandingerne, når de blev opbevaret, så den virus eller bakterie, vi forsøgte at bevare, gik tabt.

Men endelig, efter 450 forsøg og et helt års arbejde, fandt vi en blanding, der var i stand til at opslæmme vira eller bakterier i en tynd film (at opslæmme vil sige at fordele meget små partikler af et tungtopløseligt stof jævnt i en opløsning, red.)

Ikke behov for omfattende træning

I takt med at vi fik mere erfaring i forhold til produktionsprocessen, startede vi med at arbejde på at forenkle processen, så der ikke var behov for omfattende træning for at kunne fremstille produktet.

Derudover finjusterede vi ingredienserne, så de tørrede hurtigere, så vi ville være i stand til at fremstille en portion af vaccinen om morgenen og så videresende den efter frokost.

Jeg er involveret i den nystartede virksomhed, der stiler efter at markedsføre teknologien indenfor to år.

Vaccine COVID-19 på køl stuetemperataur miljømæssige konsekvenser affald ampuller sprøjter distribution produktion bolsjer sukker salt opslæmme biologiske lægemidler vaccinefilm

Vaccinefilmen kan stabilisere vaccinen i et pladsbesparende format, hvilket gør det langt lettere at distribuere produktet verden over. (Illustration: The Conversation/Stephen Schafer og Maria Croyle, CC BY-NC-SA)

Mange fordele ved vaccinefilmen

Alle vacciner mister deres virkning over tid; hvor hurtigt, det sker, afhænger af, hvor varmt de bliver opbevaret.

Det er både vanskeligt og dyrt hele tiden at skulle opbevare vacciner på køl - i visse dele af verden er det endda umuligt.

Derfor er det en kæmpe fordel at udvikle en vaccine, der både kan tåle at blive opbevaret og transporteret ved stuetemperatur.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Virus i 3 år gammel vaccinefilm var stadig aktiv

Projektets største gennembrud fandt sted, da vi var ved at færdiggøre vores ebolavaccine-projekt.

Vi fandt en lufttæt beholder på arbejdsbordet i laboratoriet med vaccinefilm med opslæmmet virus, der var fremstillet tre år tidligere.

En pludselig indskydelse fik os til at rehydrere vaccinefilmen, for at se om vaccinen stadig kunne fremkalde en immunrespons.

Til vores store overraskelse var mere end 95 procent af virussen i filmen stadig aktiv.

Det er ganske enkelt forbløffende, at vi kan opnå en sådan holdbarhed for en vaccine, som ikke er på køl.

Langt færre miljømæssige konsekvenser

Vi tænker ikke så tit på de globale immuniseringskampagners miljømæssige konsekvenser.

Mæslingevaccine-kampagnen i 2004, som på en måned immuniserede 18 millioner børn, resulterede i 19,5 millioner injektionssprøjter eller 143 tons affald, der var både farligt og skadeligt, samt knapt 80 tons ikke-farligt affald, som tomme ampuller, vatpinde og emballage.

Effekterne af en endnu større kampagne er signifikante.

Vores vaccinefilm kan distribueres af det sundhedsfaglige personale udstyret med blot en kuvert, som indeholder vaccinen.

Når først vaccinefilmen er indtaget, er der ikke spor efter den - kun en sund og rask befolkning.

Maria Croyle modtager støtte fra National Institutes of Health. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 
 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.