Forsker: Hawking har leveret banebrydende viden om universets sorte huller
Stephen Hawking er kendt som både fysiker og kørestolsbruger pga. sygdommen ALS. Hans forskning bidrager til vores grundlæggende forståelse af universet, skriver danske Arne Lykke Larsen – der også har ALS og selv forsker i strengteori.
Stephen Hawking strengteori fysik astronomi Arne Lykke Larsen ALS kørestol

Den danske forsker Arne Lykke Larsen er bundet til en kørestol pga. sygdommen ALS, fuldstændig som sin verdensberømte kollega Stephen Hawking (th). (Fotos: Thomas Hoffmann/Kristian H. Nielsen)

Den danske forsker Arne Lykke Larsen er bundet til en kørestol pga. sygdommen ALS, fuldstændig som sin verdensberømte kollega Stephen Hawking (th). (Fotos: Thomas Hoffmann/Kristian H. Nielsen)

Stephen Hawking er i Danmark, og da onde tunger taler om, at han kun er blevet kendt, fordi han overlever med sin sygdom, kan det være nyttigt at genkalde Stephen Hawkings væsentligste bidrag til fysikken og kosmologien.

Stephen Hawking begyndte at publicere videnskabelige artikler i 1965, samtidig med at han færdiggjorde sin ph.d.-afhandling.

De første fem år handlede artiklerne om sorte huller og om singulariteter i både sorte huller og i kosmologien. 

LÆS OGSÅ: Hvad er en singularitet?

Stephen Hawking 'fandt frem til' Big Bang

Singulariteter er punkter i fysikken, som har uendelig massetæthed, uendelig krumning, uendelig ladningstæthed osv.

I 1960'erne vidste man ikke, om singulariteter var en fysisk realitet, eller om det bare var matematiske finurligheder, som fysikken på en eller anden måde ville undgå.

Artikel fra Handicap Nyt

Denne artikel blev oprindelig bragt i og er bragt med tilladelse af Handicap Nyt.

Stephen Hawking var meget inspireret af den matematiske fysiker Roger Penrose, der tidligere havde vist, at singulariteter findes i centrum af sorte huller.

Stephen Hawking blev virkelig kendt i 1970, da han sammen med Roger Penrose viste, at singulariteter kan opstå i kosmologien, og at der kan være en begrundelse for rum og tid; et Big Bang!

Artiklen om det har i dag mere end 500 citationer i videnskabelige tidsskrifter, hvilket ingen almindelig fysiker nogensinde kan forvente at få.

LÆS OGSÅ: Stephen Hawking støtter rejse til Alfa Centauri

Hawking og Penrose har fået utallige priser

Stephen Hawking har fået utallige priser over alt i verden og flere af dem sammen med Roger Penrose. Et Big Bang, der næppe holder i de mere moderne superstrengteorier, hvor man ofte taler om før Big Bang, og hvor man har løsninger for universet, der har eksisteret altid.

LÆS OGSÅ: Kom helt tæt på Stephen Hawkings forunderlige liv

Til gengæld gælder Roger Penroses resultat for singulariteter i centrum af sorte huller stadig i de moderne superstrengteorier.

I begyndelsen af 1990'erne troede man, at superstrengteorierne ville annullere singulariteter i centrum af sorte huller, men snart fandt man masser af sorte huller i superstrengteorierne, og de havde de samme singulariteter som i Einsteins generelle relativitetsteori fra 1916, der omhandler tyngdekraften.

Stephen Hawking brugte kvantefysikken

I begyndelsen af 1970’erne arbejdede Stephen Hawking på mekanikken af sorte huller, specielt termodynamikken af sorte huller, idet han havde en formodning om, at sorte huller kunne udsende varmestråling ligesom ethvert andet legeme, der har en temperatur.

Inden for den klassiske fysik kan et sort hul kun vokse, idet selv en lyspartikel, der udsendes fra det sorte hul med lysets hastighed, vil blive trukket tilbage til det sorte hul.

Men Stephen Hawking brugte kvantefysikken, hvor der gælder andre love, og en partikel for eksempel kan tunnelere igennem en højere potential barriere.

LÆS OGSÅ: Mørkt stof lyser måske op om sorte huller 

Arne Lykke Larsen

Arne Lykke Larsen er lektor i teoretisk højenergi fysik på Syddansk Universitet i Odense.

Han fik konstateret ALS  (Amyotrofisk Lateral Sklerose) i 2000 og er i dag lam i hele kroppen og kan kun bevæge øjnene.

Denne artikel er skrevet på en øjenstyret Tobii-computer.

Læs meget mere om Arne Lykke Larsen i artiklen 'Stephen Hawking er en slapsvans!'

Hawkings Stråling skaffede 5.000 citationer

Arbejdet kulminerede i 1975, hvor Stephen Hawking publicerede artiklen ’Particle Creation by Black Holes’ (åbner i pdf), hvor han viste, at sorte huller kan udsende varmestråling, fordampe og helt forsvinde til sidst.

Denne opdagelse og artikel blev Stephen Hawking virkelig verdensberømt for.

Opdagelsen kaldes populært for 'Hawking Stråling', der strømmer ud af sorte huller. Processen er dog uendelig langsom for normale sorte huller, så virkelige sorte huller vil snarere vokse end forsvinde!

Omvendt er processen lynhurtig for små sorte huller, hvis de eksisterer eller kan dannes, og de vil forsvinde i en gigantisk eksplosion, som en megaton brintbombe eller atombombe!

Artiklen har i dag mere end 5.000 citationer i videnskabelige tidsskrifter og utallige andre citationer i bøger og aviser.

I filmen om Stephen Hawkings liv, ’Teorien om Alting’, siger en ung Stephen Hawking, at han er verdensberømt som fysiker, men desværre ikke som rockmusiker, så han blev ikke millionær af berømmelsen.

LÆS OGSÅ: Stephen Hawkings teori om alting

Stephen Hawking gav bud på, hvordan galakser blev dannet

I begyndelsen af 1980’erne var Stephen Hawking en af de første fysikere, der viste, at kvantefluktuationer i det oprindelige univers kunne være ansvarlig for galaksedannelsen.

Man troede jo, at universet var homogent og isotropt, altså ens i alle retninger, men hvordan kunne man så skabe galakser, stjerner og planeter?

Universet gennemgik ifølge superstrengteorierne en periode af inflation, som man kalder det, efter Big Bang eller på et eller andet tidspunkt, hvor universet blev langt, langt større på meget kort tid.

I netop denne periode kunne kvantefluktuationer skabe store forskelle i massetætheden, som senere kunne være ansvarlig for galaksedannelsen. 

Fagtermer

Superstrengteori er en teori, der går ud på at forklare fysikkens love ud fra ekstremt små strenge i forskellige tilstande.

Kvantefysik eller kvantemekanik er en gren af fysikken, der beskæftiger sig med stoffers egenskaber på atomart niveau.

Fluktuationer betyder afvigelser fra det typisk observerede eller det gennemsnitlige.

I 1980’erne publicerede Stephen Hawking også mange artikler om bølgefunktionen for hele universet.

LÆS OGSÅ: Sådan undslipper information sorte huller

Universet beskrives ved en bølgefunktion

Det er sådan i kvantefysikken, at punktpartikler har bølgeegenskaber, for eksempel frekvens og bølgelængde, og udbredelsen af punktpartikler foregår i bølgeform.

Det kan man let lave fysikeksperimenter, der viser. Man kan eksempelvis sende en strøm af partikler ind mod en væg med to huller, og resultatet viser, at partiklerne udbreder sig som en bølge.

Omvendt har bølgen også partikelegenskaber, for eksempel masse og impuls. Man kan simpelthen følge partikel for partikel.

Sådan er det også for hele universet, der beskrives ved en bølgefunktion, der både har bølgeegenskaber og partikelegenskaber.

Fra bølgefunktionen kan man udregne egenskaber ved hele universet, som forventningsværdier og sandsynlighedsfordelinger. Stephen Hawking har specielt diskuteret randbetingelserne for hele universet.

LÆS OGSÅ: Fysikerne jubler: Vi har fundet tyngdebølger!

»Et af de mest begavede mennesker«

Man kan sige, at Stephen Hawking levede af berømmelsen i resten af karrieren. Han fortsatte med at publicere 3-4 videnskabelige artikler om året. Han er for længst gået på pension, men publicerer såmænd stadigvæk.

Stephen Hawking har omkring 150 publikationer i internationale fysiktidsskrifter, og han har ca. 250 citationer per artikel, så han er helt i top og blandt de fysikere, der har bidraget mest til udviklingen i vores tid.

LÆS OGSÅ: Stephen Hawking er en slapsvans!

Stephen Hawking har publiceret videnskabelige artikler om alt fra singulariteter i sorte huller, singulariteter i kosmologien, sorte huller, inflation i det tidlige univers, kosmiske strenge osv.

Han har 16 publikationer, som har mere end 500 citationer i videnskabelige tidsskrifter, den sidste fra 1983. Jeg kunne have skrevet mere udførligt om flere af de 16 berømte artikler, men jeg har nævnt det mest væsentlige.

Dagligt kommer flere videnskabelige artikler om Hawking Stråling, nogle af dem har endda Hawking Stråling i titlen.

Stephen Hawking har udgivet adskillige bøger, som er blevet oversat til alverdens sprog, og han er en flittig debattør i aviserne om alverdens ting.

Stephen Hawking er et af de mest begavede mennesker i vores tid.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker