Forsker: Der er håb i sigte for ADHD-børn og deres familier
Mange ADHD-børn oplever søvnvanskeligheder, hvilket har en stor effekt på familieliv, adfærd og trivsel. Her forklarer en britisk forsker de seneste fund. Og der er gode nyheder for de hårdtprøvede ADHD-børn og deres familier.
ADHD børn søvn sove

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse med forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet, der oftest viser sig i den tidlige barndom. (Foto: Shutterstock)

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse med forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet, der oftest viser sig i den tidlige barndom. (Foto: Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

At være forældre til et ADHD-barn byder på mange udfordringer.

Nogle dage kan føles meget lange, og en rolig fredfyldt nat er måske ikke i sigte.

Det er ofte svært for forældrene, at få barnet til at falde i søvn, og når barnet endelig sover, er der ingen garanti for, at det ikke vågner gentagne gange i løbet af natten.

Men der er gode nyheder i sigte for ADHD-børnene og deres forældre.

I forbindelse med et studie fandt vi for nylig, at de fleste tilfælde af ADHD i barndommen forsvinder med tiden, og at søvnkvaliteten efterfølgende ikke er værre end blandt resten af befolkningen.

LÆS OGSÅ: App skaber ro om ADHD-børns sengetid

Søvnspørgsmålet dukkede op igen og igen

ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse med forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet, der oftest viser sig i den tidlige barndom. 

ADHD er karakteriseret ved uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. 

Selvom mange børn lader til at have endeløs energi, følger der andre problemer med ADHD, som kommer i vejen for barnets udvikling og trivsel.

Forældrene til ADHD-børn føler ofte, at de har meget at bekymre sig om, blandt andet præstationen i skolen og venskaber. 

ADHD

Op mod 2/3 af forældre til børn med ADHD fortæller hyppigt om søvnproblemer hos barnet, mens godt halvdelen af børn og unge med ADHD selv klager over søvnproblemer. 

Således synes børn med ADHD at have en forekomst af søvnforstyrrelser, der er 2-3 gange forøget sammenlignet med børn uden ADHD.

Søvnvanskeligheder kan være: Problemer med at falde i søvn, urolig søvn eller hyppige natlige opvågninger og deraf øget morgentræthed.

Studier har vist, at børn bruger længere tid på at genvinde et normalt søvnmønster, efter en periode med søvnforstyrrelser, end voksne gør.

Det betyder, at selv kortvarige søvnforstyrrelser kan have betydning for barnets trivsel i form af adfærdsforstyrrelser, indlæringsvanskeligheder, vækstproblemer mv.

(Kilde: Læge Allan Hvolby, Børne og ungdomspsykiatrisk afdeling, Amtssygehuset i Esbjerg.

LÆS OGSÅ: Gennembrud for ADHD, skizofreni og forhøjet blodtryk

Men ét emne dukker op igen og igen - og det er søvn.

Det lader til, at ADHD-børnene er mere tilbøjelige til at lide af søvnforstyrrelser som søvnløshed end andre.

Hvad har fremtiden i vente for ADHD-børnene?

Så hvad har fremtiden i vente for ADHD-børnene?

Kommer de også til at sove dårligt som voksne og til at døje med alle de negative følger?

Det har forskningslitteraturen ikke leveret et svar på, så vi studerede spørgsmålet med 2.232 tvillinger fra England og Wales.

  • Vi fulgte dem, fra de var 5 år gamle, til de var 18.
  • 12 procent af børnene havde ADHD i barndommen.

LÆS OGSÅ: Sådan spiser du dig til mindre ADHD

Vores fund indikerer, at personer, der havde ADHD som børn, sov væsentligt dårligere som 18-årige sammenlignet med personer, der ikke havde ADHD som børn.

Dog gjaldt det for 78 procent af ADHD-børnene, der deltog i studiet, at de ikke længere havde forstyrrelsen i 18-års alderen. Deres ADHD var forsvundet med tiden.

Søvnkvaliteten for dem, som var 'vokset fra' ADHD'en som 18-årige, var desuden ikke værre end blandt de personer, der aldrig havde haft ADHD.

Gode nyheder for familier med ADHD-børn

Vi mener, at det leverer et meget positivt budskab til de familier, der kæmper med deres ADHD-børns søvnforstyrrelser.

Forstyrrelsen forsvinder måske med tiden, og hvis den gør, forsvinder den associerede dårlige søvn sandsynligvis også.

Selvfølgelig er 18 år længe at vente på, at søvnkvaliteten bliver bedre, men som forælder vil man jo det bedste for sine børn, og det er måske en trøst at vide, at det bliver bedre med tiden.

ADHD børn søvnforstyrrelse søvnløshed adfærd trivsel skole venskaber forældre tvillingestudie forskningsresultater

Forskernes tvillinge-studie afslørede, i hvor stort omfang, de genetiske og miljømæssige faktorer spillede en rolle i forbindelsen mellem ADHD og dårlig søvn.
Analysen viste, at den genetiske (55 procent) og den miljømæssige (45 procent) indflydelse på forbindelsen var nogenlunde den samme.
(Foto: Shutterstock)

Hvad kom først ADHD eller søvnforstyrrelsen 

Der er selvfølgelig også spørgsmålet om, hvad der kom først: ADHD eller søvnforstyrrelsen?

Det er et komplekst anliggende, og det er muligt, at ADHD er drivkraften bag den dårlige søvn.

Men på samme måde kan dårlig søvn, overanstrengelse og udmattelse komme til udtryk som rastløshed og andre typiske ADHD-symptomer.

LÆS OGSÅ: Hypotese: Søvnforstyrrelser giver børn ADHD-symptomer

Og når først en søvnforstyrrelse - som søvnapnø, en søvnforstyrrelse med anfald af pauser i vejrtrækningen eller nedsat vejrtrækning - er forsvundet, kan det have en fantastisk positiv effekt på både adfærd og koncentrationsevnen i løbet af dagen.

Sammenhæng mellem ADHD og søvforstyrrelser

Vi ville også gerne forstå sammenhængen mellem ADHD og dårlig søvn ved at afprøve en anden mulighed; at forbindelsen skyldes påvirkninger, der løber i familien.

LÆS OGSÅ: Sprogforsinkelser og ADHD hænger sammen

Det undersøgte vi i forbindelse med vores tvillinge-studie, (hvor vi sammenlignede enæggede og toæggede tvillinger) for at afsløre, i hvor stort omfang de genetiske og miljømæssige faktorer spillede en rolle i forbindelsen mellem ADHD og dårlig søvn.

Vores analyse viste, at den genetiske (55 procent) og den miljømæssige (45 procent) indflydelse på forbindelsen var nogenlunde den samme. 

Det indikerer, at vi skal tage højde for begge dele, hvis vi skal forstå forbindelsen fuldt ud.

Søvn historisk set ignoreret af forskerne

Selvom vi tilbringer 1/3 del af livet på at sove, er søvnen, historisk set, i nogen grad blevet ignoreret af forskerne.

Vi ved, at søvnen har stor effekt på mange aspekter af vores mentale sundhed og velbefindende.

Når vi opnår en bedre forståelse af de genetiske og miljømæssige faktorer - og bruger denne information til at forudsige, hvem der er mere udsatte end andre for bedst at kunne forhindre og hjælpe - er vi nået et godt stykke vej til at kunne hjælpe de ADHD-familier, der kæmper for at holde hovedet oven vande, med at få fredfyldte nætter til at følge fredfyldte dage.

Alice M. Gregory modtager støtte fra MRC, ESRC, Leverhulme Trust og British Academy. Denne artikle er oprindeligt publiceret i The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk