Følg kæmpe OL-tema på Forskerzonen
Videnskaben bag OL: Glæd dig til 17 overraskende artikler om teknikken, fysikken og kreativiteten i disciplinerne ved verdens største sportsbegivenhed.
ol_optakt_forskerzonen_sportsgrene_vaegtloeftning_haandbold_badminton_kajak_hoejdespring_kuglestoed

Atletik, cykling, håndbold, badminton, kajak, klatring og vægtløftning er blot nogle af de discipliner, forskerne stiller skarpt på de kommende uger. (Fotos: Hafiz Johari / kovop58 / Shutterstock / Jonas de Carvalho)

Atletik, cykling, håndbold, badminton, kajak, klatring og vægtløftning er blot nogle af de discipliner, forskerne stiller skarpt på de kommende uger. (Fotos: Hafiz Johari / kovop58 / Shutterstock / Jonas de Carvalho)

Kære læser,

Her på Forskerzonen er vi ret vilde med både OL og videnskab, og vi håber, at det samme også gælder for dig. Derfor har vi allieret os med idrætsforskere fra Aalborg Universitet for at kunne lave et stort OL-tema.

I de kommende uger kan du derfor se frem til 17 artikler, der angriber OL-disciplinerne med videnskabelige briller.

Èn forsker, Lars Domino Østergaard, forsøger at besvare, hvorfor i alverden surfing, skateboarding, streetbasket og klatring pludselig er kommet på OL-programmet – med breakdance som endnu en tilføjelse i 2024.

To andre forskere går i dybden med, hvad stort set ingen OL-atlet kan komme udenom i sin træning (svaret får du i morgen kl. 11).

Grundlæggende vil vi og forskerne gerne give dig en forståelse af, hvad der skal til for at opnå succes i forskellige discipliner, hvordan atleterne træner, og hvordan videnskaben kan optimere den træning yderligere.

Vi håber, artiklerne giver dig ny og overraskende viden, der gør det endnu sjovere at følge OL.

Fakta
Kæmpe OL-tema på Forskerzonen

Er du glad for både OL og videnskab? Under OL bringer vi stort set hver dag kl. 11 en artikel, der dykker ned i videnskaben bag de forskellige discipliner. Artiklerne er skrevet af idrætsforskere. 

De kommer bl.a. omkring cykling, håndbold, badminton, surfing, skateboarding, vægtløftning, kajak, klatring og kuglestød.

Videnskab.dk’s Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.

Vi prioriterer og redigerer indholdet uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens retningslinjer her.

Hvad har vægtløftere og balletdansere til fælles?

Har du eksempelvis undret dig over, hvorfor vi, målt per indbygger, er verdens suverænt bedste badmintonnation og de eneste, der kan tage kampen op mod asiaterne?

Det 'mirakel' forsøger Kenneth Larsen, idrætsforsker samt tidligere europamester med det danske badmintonlandshold og landstræner i badminton, at besvare.

Kigger man på listen over danske OL-deltageres fødselsdag, er der bedre chance for OL-deltagelse, hvis man er født på et bestemt tidspunkt af året.

Hvornår det er, hvorfor det er tilfældet, og hvad man eventuelt kan gøre ved det, dykker Christian Meedom Wrang ned i.

Vægtløfterne er OL's allerstærkeste og mest eksplosive atleter. Men de er meget mere end det.

Selvom man måske ikke skulle tro det, er der nemlig en egenskab, man normalt forbinder med balletdansere, som også er enormt vigtig i vægtløftning.

Hvad det er for én, skriver Mathias Vedsø Kristiansen og Ernst Albin Hansen om.

Danmarks største guldhåb hedder Emma Jørgensen

Spotter du en kuglestøder på gaden i almindeligt tøj, er det første, du tænker, måske ikke 'der går en rigtig atlet'. Kuglestøderne er OL’s 'tykke bamser' og nogle af de eneste atleter, hvor lidt ekstra kilo på sidebenene faktisk kan være en fordel.

Hvorfor dog? Hvad kræves der for at blive en god kuglestøder? Det dykker makkerparret Mathias og Ernst også ned i.

Vi skal naturligvis omkring Danmarks vel nok største guldhåb, kajakroeren Emma Jørgensen. Hvad gør hende i stand til at give konkurrenterne baghjul? Det forsøger idrætsforsker og elitetræner i kajak, Kent Kongsøre Klitgaard, at svare på i selskab med Filip Gertz Lysdal.

Vi kommer også omkring, hvordan matematik kan hjælpe klatrerne i jagten på OL-hæder, hvorvidt cykelrytterne kunne erstatte dyre energi-geler med kogte kartofler, hvorfor kreativitet er så vigtigt i sport og meget, meget mere.

Følg med på Forskerzonen, hvor vi publicerer en ny artikel stort set hver dag kl. 11 her på siden frem til og med 8. august. Du finder alle artikler i vores OL-tema her i takt med, at de bliver udgivet.

I boksen herunder finder du overskriften på samtlige artikler i temaet, så du kan sætte kryds i kalenderen, hvis der er noget, du er ekstra interesseret i. 

Se det officielle OL-program her.

Her er OL-programmet på Forskerzonen
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk