Følelser styrer økonomiske beslutninger
Lotto gambling økonomi hjernen afsky

Den del af hjernen, der normalt sørger for, at vi føler afsky, spiller en vigtig rolle, når vi skal tage økonomiske beslutninger. F.eks. om det kan betale sig at spille Lotto. (Foto: Shutterstock)

Den del af hjernen, der normalt sørger for, at vi føler afsky, spiller en vigtig rolle, når vi skal tage økonomiske beslutninger. F.eks. om det kan betale sig at spille Lotto. (Foto: Shutterstock)

Hvad sker der i hjernen, når du skal til at tippe i Lotto?

Og hvad sker der, når du skal købe nyt tøj? Eller en ny bil?

I mange tilfælde vil vi betragte vore beslutninger som rationelle. Uden følelser og under vor bevidste kontrol.

Økonomer har i mange år antaget, at vi er rationelle, bevidste om beslutningerne og relativt upåvirkede af følelser.

Men på alle tre punkter er der sket en skred i vor forståelse af det at tage en beslutning. Specielt når det kommer til pengesager.

Nye danske forskningsresultater, som nu skal præsenteres på den førende hjerneforsknings-konference Society for Neuroscience, viser netop dette.

Ved at studere, hvad der sker i hjernen, når vi ser forskellige beløb, har vi fundet nogle interessante forandringer i hjernens følelsesområder.

Insula – hjernens center for afsky

Specielt har vi fokuseret på strukturen insula, især den forreste del.

Insula er kendt for flere ting. Nok mest for sin involvering i vor evne til at føle afsky.

Denne evne er forbundet med en adfærd, hvor vi trækker os bort fra noget, såsom en ubehagelig lugt eller et ubehageligt syn.

Hvem har ikke siddet og set en operation i fjernsynet og næsten automatisk drejet sig bort fra fjernsynet? Det er en af de vigtige opgaver, som insula varetager.

Men insula har også vist sig at have en betydning for andre funktioner. 

Forskere har for nylig foreslået, at insula har en betydning for stofmisbrug. Og der er resultater i vores egen gruppe, som nu indikerer, at insula kan spille en rolle for kreativiteten (mere om det en anden gang).

Insula reagerer på negative udfald

Der er en løbende debat i hjerneforskningskredse om, præcis hvilken rolle emotionelle områder i hjernen spiller.

Er det – som nogle anfører – få strukturer, som laver en 'balancegang', hvor et bestemt område er mere aktivt ved tiltalende væddemål, og nedsat aktivitet ved utiltalende væddemål?

Eller er det – som andre foreslår – sådan, at emotionelle områder reagerer forskelligt?

For eksempel at områder forbundet med frygt og aversion reagerer på tabsbeløb, mens områder forbundet med belønning reagerer på gevinster?

I det indeværende studie fandt vi netop, at insula reagerer på negative udfald.

Vi manipulerede med, hvilket beløb man først så: Det beløb, man kunne vinde, eller det beløb, man kunne tabe.

Chancen for at vinde var altid 50 procent. Samtidig skannede vi seksten mænd med funktionel MRI, som er et mål på regional hjerneaktivitet.

Afsky-centeret interesserer sig for penge

Det, vi fandt og rapporterer, er, at insula ikke kun reagerer på tabsbeløb. Mere vigtigt finder vi, at insula reagerer kraftigere, jo større tabsbeløbet er.

Det betyder – i modsætning til hvad nogle hævder – at insula ikke skulle spille nogen rolle i denne slags beslutninger.

Tværtimod viser det sig, at insula, som jo er en følelsesstruktur i hjernen, netop reagerer på pengebeløb.

Vi bruger altså en del af hjernen, som normalt er udviklet til andre formål, til at tage økonomiske valg.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk