Fodbold Fitness er den nye pige i klassen - men hvem er hun?
Fodbold Fitness hitter overvejende blandt kvinder. Men hvad går konceptet ud på? Det forklarer idrætsforsker Søren Bennike i denne artikel. Ifølge ham tager implementeringen af Fodbold Fitness tid, men fænomenet bidrager positivt i de lokale klubber.
Kvinder spiller fodbold fitness

Fodbold Fitness er et nyt fænomen, der skaber mere fleksibilitet og mulighed for lokal tilpasning til lige netop den gruppe af udøvere, der findes i den enkelte klub, om det så er mænd, kvinder, unge eller ældre, dygtige eller mindre dygtige. (Foto: Shutterstock)

Fodbold Fitness er et nyt fænomen, der skaber mere fleksibilitet og mulighed for lokal tilpasning til lige netop den gruppe af udøvere, der findes i den enkelte klub, om det så er mænd, kvinder, unge eller ældre, dygtige eller mindre dygtige. (Foto: Shutterstock)

Denne artikel blev bragt første gang d. 16. juli 2014

Antallet af voksne idrætsaktive har været stødt stigende og er mere end firdoblet siden 1964.

Det, som jeg hæfter mig ved, er imidlertid ikke det stigende antal idrætsaktive, men derimod at antallet af idrætsaktive i idrætsforeningerne ikke er stigende.

Et nøgleord, der burde have afsluttet foregående sætning, er 'længere'. For efter en relativ kraftig stigning siden 1998 er antallet af aktive i idrætsforeninger i perioden 2007-2011 stagneret.

Det er således den selvorganiserede idræt, i særdeleshed motionsløb og aktiviteter i fitnesscentre, der er ansvarlig for, at den samlede andel af idrætsaktive er stigende.

Foreningsidrætten står fortsat stærkt, men udviklingen indikerer også, at den står overfor nogle udfordringer. Den taber terræn til den selvorganiserede og ofte kommercielle idræt.

Hvad er Fodbold Fitness?

Fodbold Fitness er et træningstilbud til alle voksne mænd og kvinder, der ønsker en træningsform, der er både effektiv og social.

Konceptet er enkelt og forsøger at tage det bedste fra to verdener ved at kombinere Danmarks mest populære boldspil med fitness-sportens fleksibilitet.

Der spilles udendørs, på mindre baner og med hele kroppen i gang.

Der er ikke nødvendigvis nogen træner, og holdet er ikke tilmeldt en turnering. Det gør træningen mere fleksibel, og giver dig mulighed for at træne så ofte – eller sjældent – du ønsker.

Der er allerede mere end 150 Fodbold Fitness-klubber på landsplan, der udbyder fleksibel motionsfodbold til så forskellige målgrupper som mødre, fædre og arbejdsløse.

Du kan se DBU's klubber her og finde den Fodbold Fitness-klub, der er tættest på dig.

Kilde: DBU

DBU præsenterede i 2011 et fodboldbaseret træningskoncept, der i min optik bl.a. er et resultat af udviklingen i danskernes idrætsvaner. Konceptet kaldes Fodbold Fitness (FF) og er målrettet voksne over 25 år.

I en forskergruppe fra Center for Holdspil og Sundhed og Institut for Idræt og Ernæring har vi set nærmere på FF, der lige nu spilles i 180 klubber. Vores resultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Fodbold Fitness adskiller sig fra foreningsbaseret fodbold

FF er på mange punkter inspireret af to, til dels tre, markante forskelle mellem den fremadstormende selvorganiserede (og ofte kommercielle) idræt og den traditionelle foreningsbaserede idræt: 

  1. et tydeligt sundhedsfokus
  2. en fleksibel organisering af de aktiviteter, der tilbydes
  3. et lavt kontingent

Eksempelvis er løb rundt om din lokale sø ganske gratis. Du kan løbe, når du vil, og mange motionsløbere har sundhedsmæssige gevinster for øje.

Men FF tilbydes, i forhold til anden foreningsbaseret fodbold, til et reduceret kontingent.

Fodbold Fitness er fleksibelt for udøveren

FF-konceptets sundhedsmæssige gevinster underbygges af forskning, og organiseringen af FF-aktiviteter er fleksibel.

LÆS OGSÅ: Vildt sundt: Fodboldtræning kan gøre dit hjerte 10 år yngre

Men ikke fleksibel i den forståelse, at man som deltager kan træne, når det passer en. Næsten 90 procent af FF-holdene træner på et fast tidspunkt én gang om ugen mandag-torsdag mellem kl. 18-21.

Dette umuliggør den fleksibilitet, der eksisterer i den selvorganiserede idræt, hvor du kan træne på det tidspunkt, der passer dig. Alligevel er FF væsentligt mere fleksibel i sin organisering i forhold til den klassiske fritidsfodbold.

En FF-administrator udtaler:

»Det er fodbold, når folk de har tid til det. … Det er ikke forpligtende på samme måde som den traditionelle fodbold. Det er ikke træning to gange om ugen og kamp i weekenden. Det er mere fleksibelt på den måde.« 

Fodbold Fitness spilles mest af kvinder

At FF ikke har en turneringsstruktur muliggør, at konceptet kan blive tilpasset lokalt, hvad angår eksempelvis regler og antal spillere, ligesom taktiske og tekniske færdigheder ikke er i højsædet, da målet om at vinde over naboklubben er fjernet, som en lokal igangsætter af FF forklarer:

»Jo mindre, du ved om fodbold, jo bedre passer du til vores målgruppe. Jo dårligere, du er til fodbold, jo bedre passer du til vores målgruppe.« 

FF spilles i overvejende grad af kvinder mellem 25-59 år, hvilket forklarer titlen på aktuelle indlæg - Fodbold Fitness er den nye pige i klassen. En klasse, der traditionelt set er præget af mænd og en god portion maskulinitet.

At fokus på turneringskampe er fjernet, at tilegnelse af fodboldfærdigheder - taktiske som tekniske - er reduceret, og at FF i høj grad spilles af kvinder, skaber et markant brud med den klassiske fritidsfodbold. En sport der har stærke traditioner i Danmark.

Fodbold Fitness kvinder DBU

Hvorfor det er kvinderne, der i overvejende grad spiller FF, har vi endnu ikke undersøgt tilstrækkeligt. Dog er det min overbevisning, at bl.a. DBU’s markedsføringsarbejde er målrettet kvinder, og selve navnet Fodbold Fitness og kvinder som en stor potentiel 'kundegruppe' spiller en central rolle.

Fodbold Fitness varsler forandring

Dette brud har skabt implementeringsmæssige udfordringer. Det vil de, som har arbejdet med FF, nikke genkendende til.

Det er et koncept, der har brug for tid og forklaring for at blive forstået og et koncept, der ved første øjekast ikke falder i god jord hos alle klubformænd.

Alligevel mener jeg, at det er rigtigt og modigt af DBU at nytænke.

Om FF viser sig som det rigtige sats, må tiden vise. Men fænomenet råber vagt i gevær overfor foreningsidrættens aktuelle udfordringer og forsøger at tilføje noget nyt til en ellers traditionsbunden og stærkt forankret aktivitet.

FF er noget nyt, der skaber mere fleksibilitet og mulighed for lokal tilpasning til lige netop den gruppe af udøvere, der findes i den enkelte klub, om det så er mænd, kvinder, unge eller ældre, dygtige eller mindre dygtige.

Fodbold Fitness bidrager positivt til klubmiljøet

I forbindelse med en undersøgelse af implementeringen af FF har vi vist, at fodboldklubbernes vigtigste formål er »at skabe et socialt fællesskab for medlemmer« samt »skabe en sund fritidsbeskæftigelse for børn og unge.« 

FF er målrettet voksne, og det er målrettet en brugergruppe, der ikke allerede er medlemmer i klubben. Således eksisterer en tydelig uoverensstemmelse mellem konceptets mål og klubbernes formål, der uden tvivl besværliggør implementeringen.

I den forbindelse er det således meget mere interessant, at en stor del af de klubber, der tilbyder FF, oplever, at det bidrager positivt til bl.a. klubmiljø, sociale aktiviteter og forældremiljø. Kun ganske få klubber oplever, at arbejdsbyrden for de frivillige påvirkes negativt, hvor andre klubber derimod oplever at få nye frivillige trænere.

Fodbold Fitness kan opfylde klubbernes vigtigste formål

At FF bidrager positivt til klubmiljø og forældremiljø, må siges at være i tråd med klubbernes førnævnte fokus på børn og unge og på et socialt fællesskab for medlemmer.

Hvad der ved første øjekast ikke tiltaler de frivillige fodboldklubber, kan vise sig at resultere i netop det, som klubberne indikerer som værende deres vigtigste formål.

Vi vil fortsætte med at stille skarpt på de lokale klubmæssige forandringer, der skabes som følge af konceptet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk