Den tidligere succesfulde Tour-rytter Claudio Chiappucci, som sluttede på podiet i Paris flere gange i starten af 90’erne, gjorde det.
De nuværende stjerner Zdenek Stybar, Wout van Aert og Mahieu van der Poel gør det også. Og de to sidstnævnte er for tiden endda blandt verdens bedste til det.
Fællesnævneren her er deltagelsen i cykelcross om vinteren.
Træning, der batter, i sand, marker og mudder
Cykelcross er en intensiv off-road disciplin, som afvikles over cirka en times varighed. Et cykelcross køres på en cirka tre kilometer lang rute, som gennemkøres et antal gange.
Undervejs skal rytterne eksempelvis forcere stejle skrænter, passager i løst sand og marker med klæbende mudder.
Og hvad kan man så bruge det til som rytter i Tour de France?
Jo, teknisk set er cykelcross en meget effektiv træningsform. Som cykelcross-rytter lærer man at håndtere udfordrende betingelser, som eksempelvis kan dukke op på bumpede brostensetaper i Touren, eller når regnvejr gør en nedkørsel glat som sæbe.
Fysisk er cykelcross også meget effektiv træning. Den gennemsnitlige effekt, man træder med i crossløb, er over 300 watt. Men mere afgørende er, at effekten varierer meget mere end i et landevejsløb.
Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Benhårde intervaller
Cykelcross er simpelthen benhård naturlig intervaltræning, som kræver relativt korte sammenhængende cykelsekvenser af højst ca. 70 sekunders varighed – og mere typisk af 5-25 sekunders varighed.
Cykelsekvenserne er afbrudt af korte pauser, hvor der ikke trædes i pedalerne. Det kan for eksempel være på nedkørsler eller gennem sving.
Den relativt korte varighed af de sammenhængende cykelsekvenser, kombineret med hyppige korte pauser, betyder, at der virkelig trædes til i hver cykelsekvens.
Det er ikke usædvanligt, at der trædes omkring 1.000 watt adskillige gange i løbet af et cykelcross. Samtidig varierer arbejdsbelastningen af benmusklerne enormt, mens belastningen af hjertekredsløbssystemet er mere konstant.
Hjertefrekvensen ligger nemlig relativt konstant på omkring 91 procent af den maksimale hjertefrekvens, hvilket jeg var med til at beskrive tilbage i 1996-1997.
LÆS OGSÅ: Hård intervaltræning kan give dårligt humør
LÆS OGSÅ: Virker højdetræning overhovedet?