Botox ændrer evnen til at opfatte følelser
Botox følelser

Personer, der har fået sprøjtet Botox i ansigtet, er langsommere til at opfatte negative følelser, viser en ny test. (Foto: Shutterstock)

Personer, der har fået sprøjtet Botox i ansigtet, er langsommere til at opfatte negative følelser, viser en ny test. (Foto: Shutterstock)

Botox (Botulinum toxin) er et kendt middel til at fremme skønhed ved at 'glatte' rynker ud. Men mange vil måske mene, at overdreven brug strammer ansigtet for meget op.

Ifølge et studie viser det sig nu også, at Botox har en effekt på, hvordan vi forstår følelser. Studiet er netop udgivet i tidskriftet Psychological Science.

Ældre undersøgelser har allerede vist, at brugen eller hæmningen af muskler i ansigtet kan forandre den måde, vi opfatter noget på.

Hold en blyant med munden

Tag for eksempel en blyant eller en pen. Læg den på overlæben og hold den fast mellem næsen og læben.

Eller gør noget andet: Tag blyanten og hold den mellem tænderne.

I en undersøgelse fra 1974 fandt man, at den 'bidende' måde gjorde, at personer opfattede forskellige ting som mere positive end den gruppe, som blev bedt om at holde blyanten på den anden måde.

Man mente, at dette skyldtes, at den 'bidende' måde brugte mange af de samme muskler, som når man smiler, og at sådan et uægte smil kunne sende signaler om, at vi faktisk smilede. Dette blev i sin tid kaldt ansigts-feedback.

Reagerer langsommere på negative følelser

Med dette i baghovedet var spørgsmålet nu, om Botox' opstrammende effekt kan påvirke følelser.

Så man lavede en test, hvor forsøgspersoner skulle læse en tekst, der udtrykte forskellige følelser.

Når teksten var positiv, var der ingen forskel. Men når teksten var negativ (trist og vred), blev læsehastigheden langsommere efter Botox-indsprøjtning.

Forsøget antyder, at Botox hæmmer specielle muskelgrupper i ansigtet, og at dette forhindrer eller forsinker ansigtet i at lave de negative udtryk. Dette medvirker, at man bliver længere tid om at opfatte netop disse følelser.

Er Botox-brugere så mere negative? Det siger resultatet intet om.

Men det er mindst lige så sandsynligt, at Botox-brugere stadig har de samme følelser som alle os andre, men at de reagerer langsommere på negative følelser.

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk