I den seneste tid har politikere i Danmark diskuteret alkoholpolitik.
Specielt har fokus været på at hæve aldersgrænsen for alkohol.
Nyere kampagner forsøger også ændre på de unges holdninger til alkohol, og netop alkohol i unge hjerner er et emne, hvor nyere hjerneforskning peger på nogle urovækkende resultater.
Ikke alene er det skadeligt for alle hjerner, men de unge hjerner har en livsfarlig cocktail af høj tolerance for alkoholeffekten, blandet med lav tolerance for de skadelige effekter.
Hjernen modnes i teenageårene
Teenageårene er en periode med store hjernemæssige forandringer.
Der sker både regionale og globale ændringer i hjernens opbygning og funktion. Hjernen modnes, og specielt i livets andet tiår er denne forandring dramatisk.
Meget tyder nu også på, at hjernens modning i teenageårene er specielt vigtige for dannelsen af personligheden, såvel som forskellige psykiske sygdomme. Men stadig har relativt få undersøgelser set på sammenhængen mellem rusmiddelbrug og teenagehjerner.
Undersøgelser har gentagne gange peget på, at alkoholforbruget i Danmark er blandt de højeste i verden: 60 procent af danske teenagere siger, at de har prøvet alkohol, inden de var 15 år gamle. Og de fleste siger, at dette skete i en alder af 12 år.
Så meget som 8 procent siger, de debuterede med alkohol, inden de fyldte 9 år.
Drikker mere og tager større skade
Meget tyder på, at det netop er drikkestilen, som er det afgørende: I modsætning til, hvad du måske troede, så er weekend-druk den største synder.
For netop det at bælle alkohol i store mængder på samme tid, ser ud til at være det, som skader mest, mens moderate mængder gennem ugen ikke gør.
De unge er netop udsatte her: de drikker stort set udelukkende i weekenderne.
Undersøgelser peger på, at unge skal have mere alkohol for at vise de samme rus-tegn. Men samtidigt viser det sig, at tolerancen for alkoholens giftige side er lavere hos unge. Så teenagere drikker mere, fordi de kan tåle det, men forgiftes meget mere. En kedelig cocktail.
I undersøgelser af de unges hjerner, har man netop set på, om områder i hjernen påvirkes af weekendens drukture.
Her har man fundet, at områder, som er specielt involverede i hukommelse (hippocampus), er mindre hos unge, som drikker meget alkohol. Tilsvarende strukturelle forandringer finder man i hjernebjælken, som forbinder de to hjernehalvdele.
Alkohol forstyrrer hjernens udvikling
Og tester man unge, som drikker meget alkohol, kan man se, at de klarer sig dårligere på mange forskellige tests: dårligere koncentration og hukommelse er bare nogle af de problemer, de har.
Problemet er sådan set ikke, at mange unge ikke kommer relativt velbevaret igennem denne periode. For det gør de.
Men at vide, at hjernen fysisk forandrer sig, og gør de unge mentalt dårligere, vil forhåbentlig give en forælder noget at tænke over.
Ikke mindst betyder dette, at politikernes forsøg på at regulere de unges alkoholforbrug er godt underbygget af videnskaben.
Det handler ikke om at forbyde alkohol, for drikke som øl og vin kan også have gavnlige sider. Det handler om at begrænse overforbruget, som er direkte skadeligt.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk's artikler.