Tegnefilm: Andreas Mogensen fortæller om sin rumrejse
En sød tegnefilm forklarer, hvordan Andreas Mogensen blev valgt som Danmarks første astronaut, og hvad han skal lave under sit ophold på Den Internationale Rumstation.

For mange er det en drengedrøm at blive astronaut, men det er kun blevet til virkelighed for én dansker: Andreas Mogensen.

2. september bliver han sendt op i rummet for første gang, men rejsen dertil har været meget lang, fortæller han selv i en ny tegnefilm om rumeventyret – se filmen foroven.

Drengedrøm går i opfyldelse

Andreas Mogensen fortæller blandt andet om, hvordan han kiggede på stjerner som barn og blev fascineret af rummet. Derfor bestemte han sig for at lære alt, hvad han kunne om videnskab og rumforskning, og i 2007 var han nået så langt i sin akademiske karriere, at han fik en ph.d.-grad i rumfart.

Derefter sendte han en ansøgning til den europæiske rumorganisation ESA om at blive astronaut. Efter en lang række tests blev Andreas valgt som én af seks nye europæiske astronauter foran mere end 8.000 andre ansøgere.

Undervejs i astronaut-uddannelsen har han blandt andet lært at nødlande sit rumskib og at gå på rumvandring, og han har opholdt sig i dagevis på havets bund og i en underjordisk grotte.

Fakta

2. september 2015 bliver Andreas Mogensen den første dansker i rummet, når han bliver sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.

Han er gået gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen kommer han til at arbejde intenst som både forsker og forsøgskanin, når han skal udføre en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.

På Videnskab.dk og Rumrejsen.dk kan du løbende læse om forberedelserne, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg.

Alt det har gjort ham klar til sin mission, der kaldes Iriss, hvilket er en kombination af navnet på de græske guders budbringer, Iris, og Den Internationale Rumstation, ISS.

Ti intensive dage afsluttes med vild rutsjebanetur

Andreas Mogensen forklarer også i videoen, at han bliver sendt ud i rummet ombord på en Sojuz-raket, der er på højde med en 15-etagers bygning, og efter seks timer når han op til rumstationen, der kredser rundt om Jorden i en højde af omkring 400 km.

På rumstationen kommer han til at prøve, hvordan det er at leve i vægtløshed. Han kommer til at sove i en sovepose klistret til en væg, han må nøjes med at vaske sig med en svamp eller vådservietter, og måltiderne består for det meste af dåse- og frysetørret mad.

Han skal kun opholde sig på rumstationen i ti dage, så han får travlt med at udføre de mange videnskabelige opgaver, han bliver sat til. Han skal blandt andet teste en særlig tætsiddende dragt, afprøve Google-briller og sende små danske satellitter ud i rummet.

12. september er det tid til rejse tilbage til Jorden, og turen ned gennem atmosfæren bliver »den vildeste rutsjebanetur«, som Andreas Mogensen siger i tegnefilmen foroven.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk