Annonceinfo

Sparepærers magnetfelt kan være skadeligt

Schweiziske forskere påpeger risici ved energisparepærer. Hold mere end 30 centimeters afstand lyder anbefalingen fra landets sundhedsmyndigheder på baggrund af en ny undersøgelse.

Emner:
Jo tættere, du er på en sparepære, desto større påvirkning får du fra pærens magnetfelt, viser ny forskning.

Ny forskning fra det schweiziske ITIS-institut viser, at de på én gang kontroversielle og populære energisparepærer langtfra er ufarlige, skriver Svenska Dagbladet.

Forskerne har målt effekten af pærernes elektromagnetiske felt på mennesker og har fundet ud af, at mennesker ved et niveau, der er 50 gange højere end grænseværdien for pærerne, kan dø af akutte nerve- og muskelskader, der kan forårsage hjerteflimmer.

Alle pærerne lå dog under grænseværdien, men jo kortere afstand til pærerne jo højere var eksponeringen. Desuden kan pærernes ultraviolette stråling være skadelig for huden.

Hold 30 cm afstand

Mirjane Moser, sundhedsekspert i det schweiziske sundhedsministerium, mener at undersøgelsen er vigtig, for selvom der ikke er nogen akut fare for mennesker lige nu, ved man ikke, hvad der kan ske på længere sigt.

"Der findes ingen risiko for at du i dag får nerveimpulser og muskelsammentrækninger, hvis du sidder tæt på en energisparepære. Men vi ved ikke noget om sådanne effekter på sigt. Vi kan ikke garantere, at mennesker ikke bliver syge om 20 år. Grundlaget er alt for usikkert" siger Mirjana Moser, der nu anbefaler, at man holder en afstand på 30 centimeter til pærerne. Det skulle være sikkert for sundheden.

Det sku' være så godt men så' det faktisk skidt?

Alle tiders at man stadig kan få en ordentlig pære her og der,

Seneste fra Teknologi

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg