Se ESA-satellitten Sentinel-3A blive sendt op gennem nordlys
ESA’s nyeste jordobservationssatellit, Sentinel-3A, er blevet opsendt fra Plesetsk-kosmodromen i det nordlige Rusland.

Seks minutter efter affyrringen 16. februar 2016 passerede Sentinel-3A satellitten gennem nordlyset, også kaldet Aurora Borealis.

Videoen blev optaget i Karigasniemi i det nordlige Finland, der ligger 1.000 kilometer fra opsendelsesstedet.

Satellitten indeholder en lang række videnskabelige instrumenter, der skal levere information til at vurdere forholdene til vands (verdenshavenes temperatur og højde af havoverfladen), til lands (information om skovbrande, indsigt i vegetationstilstanden og vandmængderne i floder og søer) og af omfanget af havis og is på land som led i Europas jordobservations- og overvågningsprogram Copernicus.

Ifølge ESA’s egen hjemmeside modtog jordstationen i Kiruna i det nordlige Sverige det første signal fra Sentinel-3A 92 minutter efter opsendelsen.

Satellitten er nu i kredsløb om Jorden i en højde af 817,5 kilometer.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud