Annonceinfo

Mini-helikopter giver mere miljøvenligt landbrug

En minihelikopter med autopilot, kamera og sensorer kan overvåge kornmarker og give mere effektivt og miljøvenligt landbrug.

Emner: ,
Minihelikopteren har fire elektromotorer med hver sin rotor som sørger for fremdrift og styring. (Foto: Bo Hansen, Bedre Gardsdrift)

Det lys, som planterne på marken reflekterer, fortæller om både planternes vækst, indhold af protein og eventuelle sygdomsangreb.

En ny minihelikopter skal hjælpe forskerne med måle det reflekterede lys endnu mere præcist. Målet er at producere fødevarer så miljøvenligt og effektivt som muligt ved at bruge den helt rigtige mængde gødning og sprøjtemidler.

Det er skridt på vejen til gøre landbruget mere højteknologisk.

»Den teknologiske udvikling går meget hurtigt, og vi ligger lidt efter med at udvikle viden om, hvordan den kan anvendes i landbruget,« fastslår forskningsleder Audun Korsæth og doktorgradsstipendiat Stein Ivar Øvergaard fra Bioforsk Øst Apelsvoll i Norge.

De er optaget af præcisionslandbrug, hvor tiltag som gødning og sprøjtning tilpasses planternes behov, således at indsatsfaktorerne udnyttes bedst mulig - til glæde for både landmanden og miljøet.

Nu er de gået i luften med avancerede sensorer, og mener dette bliver et vigtig bidrag i at kortlægge vækstniveau og kvalitet i fremtidens præcisionslandbrug.

En helikopter i maskinparken?

»Helikopteren eller mikro-dronen bliver næppe noget man finder i landmandens maskinpark lige med det samme. For os er den et vigtigt forskningsværktøj. Helikopteren kan programmeres til at følge bestemte ruter og giver os solide data, uden at vi skal ud og trampe rundt på markerne.«

»Desuden er helikopteren velegnet til at afprøve forskellige anvendelser som et første skridt på vejen mod fly-baserede systemer, som er bedre egnet til praktisk brug,« siger Korsæth.

Mikro-dronen har fire elektromotorer med hver sin rotor som sørger for fremdrift og styring. Den lille maskine kan medbringe 1,2 kilo last, noget som er rigeligt til et kamera og/eller andre letvægtsinstrumenter, som kan overføre informationer til en jordstation.

Doktorgradsstipendiat Stein Ivar Øvergaard og forskningsleder Audun Korsæth fra 'Bioforsk Øst Apelsvoll' med minihelikopteren. (Foto: Bo Hansen, Bedre Gardsdrift.)

Det er især aktuelt at montere sensorer på helikopteren, som måler refleksionen af lys.

Lyset sladrer om planternes tilstand

»Når solens lys rammer planterne reflekteres en del af lyset. Sammensætningen af dette reflekterede lys kaldes en spektral signatur og giver nyttige informationer om planterne,« siger Stein Ivar Øvergaard.

»Disse målinger kombineret med traditionelle planteanalyser fra laboratorier giver grundlaget for at lave modeller, som kan sige noget om planterne ud fra en sådan fjern-analyse,« fortæller Øvergaard, som tager sin doktorgrad på projektet 'Fjernanalyse og kornproduktion'.

Sensorer har store muligheder

Audun Korsæth er Bioforsks vejleder, og han mener, at den nye teknologi efterhånden også vil kunne tages i brug over større områder. Det betyder, at man må højere op og bruge almindelige bemandede fly som platform for sensorerne.

»Vi har udviklet et system, som giver os god træfsikkerhed med hensyn til vækstvariation indenfor hvert jordstykke. Målinger fra luften vil dermed kunne erstatte systemer med målesensor monteret på mejetærskere for at lave udbyttekort.«

»Mejetærskerbaserede data indeholder ofte mange fejlmålinger, som typisk opstår ved vendeområder eller ved uforudsete stop på marken. Det problem undgår vi med vores metode,« siger Korsæth.

»Et andet anvendelsesområde går på kornkvaliteten. Vi er overraskede over, hvor godt det er muligt at forudsige variationen i proteinindhold i kornet på et jordstykke.«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

smart nok men...

landmanden skal da stadig have føling med sine marker og ikke som den lokale landbrugskonsulent her på egnen, der havde bestilt maskinstationen til at komme og høste, hvilket de blev nødt til at droppe, da kornet ikke var modent!
Først når basis er på plads, kan teknologien bruges, men basis skal være på plads og hvorfor skal landmanden separeres yderligere fra føling med hvad han har med at gøre?
»Et andet anvendelsesområde går på kornkvaliteten. Vi er overraskede over, hvor godt det er muligt at forudsige variationen i proteinindhold i kornet på et jordstykke.«
Og hvad kan man så bruge det til, når kornet er høstet så er det jo for sent at ændre noget?

Seneste fra Teknologi

  • Nu findes hoverboardet i virkeligheden

    En amerikansk virksomhed har ved hjælp af magnetfelter lavet et fungerende hoverboard, der kan holde dig svævende få centimeter over jorden. En dansk forsker synes, det er en sjov idé, men at den har en del begrænsninger.
  • Tom og Jerry inspirerer til hurtigere computere

    En vietnamesisk forsker på IT-Universitetet i København har gjort computere hurtigere med en ny algoritme. At skabe den involverede blandt andet en Harvard-professor, Tom og Jerry og en botaniker fra forrige århundrede.
  • 'Mystisk' russisk satellit er formodentlig ufarlig

    Selvom den russiske satellit er udnævnt til at være både mystisk og skabe bekymring, så er sandheden nok ikke så dramatisk. Ganske vist har russerne ikke fortalt noget om satellitten og dens opgaver, men de har fortalt noget andet, som gør det muligt at komme med nogle gæt på opgaverne.

Deltag i Unge Forskere 2015

Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer