Annonceinfo

Kina kobler manuelt

24. juni gennemførte Kina den første manuelle sammenkobling af to rumfartøjer. Det er et vigtigt skridt for bemandet kinesisk rumfart.

Emner: ,
Shenzhou 9 kobler sammen med Tiangong 1. (Billede: CCTV)

Det var en stor succes for Kinas bemandede rumprogram, da rumskibet Shenzhou 9 søndag blev manuelt koblet sammen med rumstations-testmodulet Tiangong 1.

Shenzhou 9 med sin tre personer store besætning blev opsendt 16. juni og ankom til Tiangong 1 18. juni.

Søndag morgen, kl. 05:12 dansk tid, forlod de tre taikonauter, Jing Haipeng, Liu Wang og Liu Yang, så igen Tiangong 1 om bord på Shenzhou 9. Med Liu Wang ved styrepindene blev Shenzhou 9 derefter langsomt bragt til sammenkobling med testmodulet igen. Det skete kl. 06:48 dansk tid.

Taikonauter lander på Jorden fredag

Tiangong 1 blev opsendt 29. september sidste år, og ifølge offcielle kinesiske kilder skal modulet kredse om Jorden i to år, hvorefter det skal brænde op i Jordens atmosfære. Erfaringerne fra brugen af Tiangong 1 skal bane vejen for en bemandet kinesisk rumstation på 60 ton, der efter planen skal realiseres omkring år 2020. Evnen til at gennemføre manuelle sammenkoblinger er vigtig for at kunne opbygge og drive en rumstation.

Efter planen vil Shenzhou 9 og de tre taikonauter forlade Tiangong 1 torsdag 28. juni. Hvis alt går efter planen, vil de så lande i Mongoliet på fredag, 29. juni, og derved afslutte Kinas fjerde bemandede rumflyvning.

Næste kinesiske rumrejse bliver også en bemandet mission til Tiangong 1 og den vil formentlig finde sted i slutningen af 2012 eller tidligt næste år.

Kilde: Xinhua.

 

Partnerartikel

Artiklen bringes i samarbejde med: Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium

Tycho Brahe Planetarium
Gl. Kongevej 10
1610 København V

Videnskab.dk samarbejder med Tycho Brahe Planetarium.

Tycho Brahe Planetarium leverer lærerig underholdning til hele familien.

Rumteatret er Planetariets hjerte, der med sit 1.000 kvadratmeter store lærred leverer en helt særlig filmoplevelse. 

Planetariets astrofysiker skriver nyheder om rummet. Nyhederne bringes her på Videnskab.dk

Seneste artikler fra Tycho Brahe Planetarium

Seneste fra Teknologi

 • Robotdragt skal give pensionister superkræfter

  Soldater bærer tit rundt på op til 50 kilo på ryggen, mens ældre kan have svært ved selv at løfte dagligvarerne hjem. Forskere på Harvard University forsøger at løse sådanne problemer med en ny robotdragt.
 • Kvantehukommelse - en nål i en høstak

  KRONIK: I de seneste år har forskere arbejdet intenst med udviklingen af en såkaldt kvantecomputer, som kan udnytte nogle af kvantefysikkens mest mystiske egeskaber til at løse svære problemer hurtigt.
 • Dansk center forebygger udmattede vindmøllevinger

  I Lyngby ligger Nordens største testlaboratorium. Her kan vindmøllevinger gå til eksamen i holdbarhed, så materialet, de er lavet af, kan gøres bedre til at klare efterårsstormenes rusketure. Alle led fra den største konstruktion til det mindste molekyle studeres.
  Bringes i samarbejde med Det Strategiske Forskningsråd
Annonceinfo

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo

Seneste kommentarer

Seneste blogindlæg