Annonceinfo

Hjælp forskerne: Hvordan anskaffer du film og musik?

Kan lovlige streaming-tjenester som Spotify få bugt med piratkopiering af film og musik? Det vil en dansk forskergruppe undersøge. Du kan hjælpe dem ved at udfylde et anonymt spørgeskema om dine forbrugsvaner.

Forskerne mangler viden om, hvad der kan få forbrugerne til at vælge de lovlige download-muligheder frem for de ulovlige. Frem til midt i marts kan du deltage i et forskningsprojekt om piratkopiering ved at udfylde et spørgeskema.

De seneste år har forbrugerne fået en række stuerene alternativer til ulovlig piratkopiering af film og musik som for eksempel Spotify, TDC Play og WiMP.

Men kan de nye streaming-tjenester få bugt med piratkopieringen? Det vil forskere fra Copenhagen Business School (CBS) nu forsøge at finde svaret på.

»Vi ved stort set ingenting om, hvordan forbrugerne ser på de lovlige download-muligheder og hvilke betingelser, der skal være opfyldt, for at folk vælger de lovlige frem for de ulovlige. Det vil vi gerne undersøge gennem vores spørgeskema-undersøgelse,« siger den ledende forsker bag det nye projekt, ph.d-studerende Rob Veitch fra Institut for it-Ledelse på CBS.

Rob Veitch forsker i beslutningsprocesser og forbrugeradfærd og vil blandt andet bruge det indsamlede data i forbindelse med sit ph.d-projekt under vejledning af lektor Ioanna Constantiou fra CBS.

Forbrugernes tankegang skal kortlægges

Formålet med forskningsprojektet er først og fremmest at undersøge, hvilke betingelser der har størst indvirkning på forbrugernes beslutninger om, hvordan de henter film og musik.

Lige nu leder forskerne efter personer, der vil dele deres film- og musik- forbrugsvaner ved at udfylde et online spørgeskema. »Hidtil har vi modtaget over 200 svar på hver undersøgelse, men vi vil gerne have mindst 500 svar på hver undersøgelse. Derfor håber vi, at så mange som muligt har lyst til at deltage,« siger Rob Veitch. (Foto: Colourbox)

»Der er formentlig mange faktorer, der spiller ind, såsom samfundets holdning til piratkopiering og de risici, der er forbundet med piratkopiering af film og musik, men også tilgængelighed og priser på det lovlige materiale. Vi vil gerne finde ud af, hvilke faktorer, der samlet set har størst betydning,« forklarer Rob Veitch.

Forskning kan fremme lovlige downloads

At forstå de beslutninger, forbrugerne tager, når de henter musik og film, er ifølge Rob Veitch mere relevant end nogensinde. Særligt set i lyset af, at FBI for nyligt tvangslukkede fildelings-tjenesten Megaupload.com og arresterede bagmændene. En aktion, der medførte panik og frivillig masselukning hos andre store pirat-sites.

»Tvangslukningen viser i lighed med den seneste debat i Danmark om ’ACTA-traktaten’, at krigen mod piratkopiering langt fra er slut. Begivenheden understreger, at der er behov for forskning på området, fordi vi ikke ved nok om, hvilken effekt regler som ACTA har, og hvordan de påvirker forbrugernes beslutninger,« siger Rob Veitch. (Se også boks under artiklen)

Han understreger, at forskernes rolle ikke er at argumentere mod piratkopiering, men snarere at undersøge forbrugernes tankegang for at forstå, hvad der kan få dem til at vælge de lovlige download-muligheder frem for de ulovlige. 

Projektet skal hjælpe virksomhederne

Rob Veitch håber, at forskningsprojektet kan give en bedre forståelse af forbrugernes tankegang og på den måde hjælpe virksomhederne til bedre at forstå, hvordan de skal designe produkter, som forbrugerne rent faktisk vil bruge.

Fakta

Ved at benytte online-spørgeskemaer får forskerne mulighed for at indsamle oplysninger direkte fra en stor gruppe af personer på en måde, der er bekvem for deltagerne.

Hvis du vælger at deltage, kan du afbryde undersøgelsen på et hvilket som helst tidspunkt i svar-processen. Du kan dog ikke trække information tilbage, når du først har deltaget i undersøgelsen.

Forskergruppen har indsamlet besvarelser siden slutningen af januar og håber at afslutte dataindsamlingen midt i marts, hvorefter det indsamlede data skal analyseres.

I slutningen af forløbet vil forskerne lave et resumé baseret på deltagernes anonyme data og på den måde gøre resultatet tilgængeligt for alle deltagerne.

»Derudover er det vores plan at udgive en videnskabelig artikel om de resultater, der er kommet ud af undersøgelsen,« fortæller Rob Veitch.

Sådan deltager du i forskningsprojektet

Du kan hjælpe Rob Veitch og hans kollegaer ved at udfylde et eller begge online spørgeskemaer. Spørgeskemaerne tager cirka 15 minutter at udfylde.

»Vi er interesserede i dine tanker og meninger – der er ikke nogen rigtige eller forkerte svar. Men vær venlig at svare ærligt,« siger Rob Veitch.

Fakta

Forskningsprojektet er registreret hos Datatilsynet og tilpasset i overensstemmelse med alle relevante love og reguleringer.

I efterfølgende forskningspublikationer baseret på spørgeskemaerne vil der ikke blive gjort brug af materiale, der kan identificere deltagerne personligt.

Deltagere, som færdiggør spørgeskemaet, vil være med i konkurrencen om at vinde en iPad 2, oplyser han og tilføjer, at man har en ekstra chance for at vinde iPaden, hvis man udfylder begge spørgeskemaer.

Besvarelse om film og musik er anonym

Besvarelserne er fortrolige, og alle kan derfor trygt deltage i undersøgelsen og svare ærligt - uanset vaner eller ’uvaner’, forklarer Rob Veitch.

»Vi ved godt, at folk måske er nervøse for at dele information om, hvordan de anskaffer sig film og musik. Derfor beder vi ikke folk om at dele faktiske beslutninger, men kun hypotetiske. I vores undersøgelse er alle svar samtidig helt fortrolige,« påpeger han.

Du kan deltage i forskningsprojektet frem til midten af marts – eller læse mere om projektet på www.piratkopiering.dk

En uge fuld af videnskabelige oplevelser

Hvad er ACTA-traktaten og hvorfor diskuteres den så heftigt?
ACTA står for "Anti-Counterfeiting Trade Agreement", eller på dansk "Handelsaftale om bekæmpelse af forfalskning".

ACTA er en international traktat, der er indgået mellem en række lande verden over.

ACTA skal bekæmpe piratkopiering
Formålet med ACTA er at bekæmpe krænkelser af ejendomsrettigheder gennem international lovgivning.

I EU mener man, at krænkelser af ejendomsrettigheder skader den lovlige handel og har uheldige konsekvenser for vækst, beskæftigelse, konkurrence mv.

Derfor har EU forhandlet traktaten på medlemslandenes vegne, underskrevet aftalen, og er nu i gang med at vedtage den endeligt. Det forventes at afstemningen i Parlamentet vil ske i juni 2012.

ACTA møder kritik
ACTA har medført stor utilfredshed hos mange. Flere organisationer, virksomheder, politikere og akademikere har protesteret højlydt over aftalen, fordi mange frygter, at ACTA vil gøre det både sværere og dyrere at færdes på internettet, bl.a. for mindre virksomheder og organisationer.

Nogle mener ligefrem, at ACTA kan betyde, at internettet som frit og åbent værktøj, vil blive kraftigt indskrænket.

Vil du vide mere?

Kilde: EU-oplysningen

Spotify, Spotify & Spotify

For mig og se er det virkelig en gave til folket at Spotify er kommet til. Det program er bare intet mindre end fantastisk, og jeg betaler med glæder det lille beløb på 100,- om måneden for at kunne udnytte deres ydelser til fulde, hvilket jeg da også gøre hver eneste dag.

Syntes det er super spændende hvad der vil komme ud af en sådan undersøgelse.
Jeg vil dog også mene at flere og flere vil benytte sig af at leje/købe film direkte på fjernsynet, hvis ellers filmene er nye nok, og de "nyeste" film kommer hurtigere ud til denne service.

Re: Forbrugeruret

Den er morsom. Men du har fuldstændig ret.

Forbrugeruret

Til "Ophavsuret": Den dag hvor vvs'eren installerer wc gratis, den dag hvor elektrikeren installerer lys gratis og den dag hvor elværket leverer el gratis, ja så har vi nok ikke længere behov for at diskutere fildelingsbetaling

Forbrugeruret

Den dag hvor vvs'eren installerer wc gratis, den dag hvor elektrikeren installerer lys gratis og den dag hvor elværket leverer el gratis, ja så har vi nok ikke længere behov for at diskutere fildelingsbetaling

Anonymitet

Hvordan kan man være sikker på, ikke at blive retsforfulgt efter at have deltaget i undersøgelsen?
Der et jo tilstrækkeligt at ophavsrettighedsindehaverne kan kræve at få en dommerkendelse, for at få udleveret oplysninger, om hvem der har deltagel i undersøgelsen.
Det er jo ganske let at installere programmer som Free Sound Recorder og You Tube Download Helper, som nok er nogle af de kendte programmer til at downloade musik og videoklip.

Vores rettigheder er under angreb

Pia Olsen Dyhr (SF), handels- og investeringsminister kaldte i februar ACTA aftalen en sejer for Danmark i en kronik i Information – forud havde hun deltaget i forhandlinger om ACTA – forhandlinger hun ikke ønskede at delagtiggøre os borger indholdet af – i det hele taget har hun og andre politiker forsøgt at hemmeligholde forhandlinger og indholdet igennem hele forløbet og uden at ville fremlægge hele indholdet underskrev Danmark og 21 andre aftalen i begyndelsen af februar – men nu viser det sig at ACTA med stor sandsynlighed overtræder borgernes grundlæggende rettigheder og EU's grundlæggende værdier og derfor bringes den nu for EU-domstolen.

Føj for pokker siger jeg bare – hele forløbet viser blot i hvilket omfang politikerne blæser på borgerne og Pia har tydeligvis fulgt de marxistiske traditioner de unge SFere skoles i og har optrådt som et ægte magtmenneske og kommissær af den gamle sovjet-blok model.

Data bruges kun internt hos Google

Google bruger kun de data de indsamler internt, for at forbedre søgeresultaterne. Det kan godt være der er nogle alternativer til Google og deres metoder i skrivende stund, men det tror jeg ikke der vil være om et par år, ikke hvis de andre søgemaskiner vil være med i konkurrencen. Jeg tror ikke der er ret mange der vil vælge Google fra bare fordi de registrerer hvad du søger på. Men kan man lave en søgemaskine der er ligeså god som Google, uden at samle data fra brugerne eller lægge cookies ud, så er man mere eller mindre garanteret succes - ikke fordi man vil slå Google, men man vil nok få nogle brugere der føler sig overvåget.

Alternativer ver. 1.01b

Der er en masse alternativer til alle programmer - folk er bare magelige og vælger de mest brugte - vedr. hvilke man skal steame musik/film etc. på vil jeg slet ikke ind på for så kunne jeg bruge dagevis med at henvise - jeg vil foreslå at man f.eks. søger under Boycott Google eller lign. eller Google alternativer eller hvad man nu ønsker at finde et alternativ til.

Jeg har i andre indlæg her på videnskab.dk skrevet om hvordan man kan lege og rode rundt på nettet uden at blive kikket over skulderen og jeg vil opfordre folk til at læse de indlæg eller selv søge på nettet hvor der er masser af oplysninger om hvordan og hvad man kan gøre hvis man vil have sit privatliv i fred og ro.

I øvrigt så steamer jeg sjældent - jeg finder det jeg skal bruge og hiver det ned hvis kvaliteten er i top - gider ikke lytte til elendige optagelser eller se cams osv. - på den måde kan jeg så nyde musikken når jeg vil og se film på mit tv etc. og bliver mine HD fyldte så koster en ny 1TB 5-600,- bobs - det er da til at leve med eller så kan man jo stritte de film ud man alligevel har set og er det film man vil se i allerbedste kvalitet flere gange så sker det at jeg køber den - lige som hvis det er et fedt game og jeg ikke gider alt det bøvl når jeg skal online - slipper jeg da også lidt guld for en disk så jeg kan game.

Nok om det - ud og kik efter alternativer og om hvordan du kan færdes frit uden BigBrother kikker med.

Free Sound Recorder

Hvad med programmer som Free Sound Recorder, og andre der kan optage og gemme musik og YouTube filer?

Det er jo reelt heller ikke lovligt, selvom kvaliteten af filerne er ringe. Er disse tjenester der lever gratisprogrammer så ikke i fare for at blive lukket, og de tvinges til at udlevere IP-adresser på dem, der har downloadet deres programmer?

Alternativer

Der er masser af alternativer:

https://www.ixquick.com/

http://duckduckgo.com/

Læs mere her:

http://www.ibtimes.com/articles/293244/20120205/google-privacy-boycott-u...

Og jow hvis nogen dukker op hos Google med en dommerkendelse så "sladder" de med det samme.

Hvilke søgemaskiner?

Hvilke søgemaskiner registrerer ikke hvad man søger på?
Hvis det er noget mistænkeligt, sender Google så ens data videre til politiet, PET eller andre efterretningstjenester?

Big Brother og Google

I dag skal du skifte din søgemaskine ud hvis du ikke vil overvåges - fra og med i morgen begynder Google at overvåge din færden på hele nettet.

http://www.jv.dk/artikel/1269322:Udland--Google-vil-overvaage-dig-endnu-...

http://www.jv.dk/artikel/1269324:Business--Du-kan-ikke-sige-nej-til-Goog...

Så ud med Google og find en anden søgemaskine - husk at rydde op i dine cookies.

Ophavsuret

Den dag vvs'eren får afgift når nogen bruger et wc og elektrikeren får afgift når nogen tænder for strømmen, vil jeg betale for fildeling.

Spotify

Om Spotify kan begrænse eller måske stoppe "ulovlige" downloads? Nej det kan Spotify ikke og hvorfor? - Fordi Spotify arbejder sammen med bl.a. Facebook og Facebook er et område på nettet alle nogenlunde begavede mennesker holder sig langt væk fra - hvorfor så det? - Jow svaret er at Facebook er et gigantisk amerikansk firma som behandler sine brugere som kvæg - de stjæler dine data og gør med dem hvad det passer dem - deres etik er baseret på en forkvaklet semireligiøs "Smallville" mentalitet der har sin oprindelse omkring i de amerikanske småbyer af den type hvor kirken og high-school holdet er centrum.

Os der færdes på nettet og henter det vi skal bruge når vi skal bruge det har et udtalt afsky for Facebook og så gerne hele foretaget brændt til grunden – vi afsky dem for deres infantile dobbeltmoral der forbyder et par bryster men giver plads til billeder af folk der får sparket tænderne ud – vi afsky dem for deres ejerskab over vores personlige data og den hån de udviser over for de nationale love deres skulle sikre borgerne de rettigheder de har kæmpet så hårdt for.

For overhovedet at få adgang til Spotify, skal du logge ind med dit Facebook ID. Er du ikke på Facebook, kommer du ikke ind.

Det gør det let at dele musik og lytte med på vennernes musikfavoritter, men det indebærer også, at Spotify og Facebook deler alle mulige informationer om din adfærd på disse hjemmesider. Det gælder også dit navn, profilbillede, passwords, køn, fødselsdag og e-mailadresse. Herudover registreres det hvilke medier, du besøger, hvad du søger på og hvornår og fra hvilket geografisk område, hvordan dit netværk fungerer, din browsertype, sprog og dit operativsystem.

Disse informationer bruger Spotify og Facebook til at tjene penge på reklamer og til at kunne udvikle nye tjenester, der er målrettet dig og dine interesser.

Intet i livet er nemlig gratis, og som tommelfingerregel kan man groft sagt sige, at hvis du ikke betaler for services på nettet, så er det fordi, du ikke er kunden. Du er det produkt, der handles med.

Så Spotify er ikke gratis og ikke nok med de overvåger min færden på nettet så gør de mig også til en vare de kan handle med - de snager i mit liv og tjener tykt på det. Plus hvis du ikke vælger betalingsmodellen af Spotify så er lydkvaliteten direkte elendig og du forstyrres hele tiden af reklamer - smart smart - så folk vælger at betale for at blive et omvandrende mål for alverdens reklamer og underkaste sig nogle ækle amerikanske regler styret af et multinationalt selskab. Endnu en god grund til at downloade sin musik fra de frie sites ;)

I øvrigt er der ingen der skal bestemme hvad jeg henter og hvad jeg deler og hvis nogen tror de kan ”organisere” og kontrollere det – så vil vi vise dem hvor grueligt de tager fejl og alle forsøg på at overtage eller styrer nettet vil blive mødt med angreb så voldsomme at de ville ønske de aldrig havde fået ideen til at begynde med.

Hvis jeg vil se en film så henter jeg en film og vil jeg betale for den så betaler jeg for den - vil jeg spille et spil så henter jeg det og vil jeg.......Nettet er vores og ingen skal tage den frihed fra os og slet ikke folk eller organisationer der arbejder sammen med virksomheder som f.eks. Facebook

Hvem er det der ikke får det de mener de har til gode? Det er så ment stinkende rige multinationale firmaer der årligt vælter sig i overskud i mia. klassen eller bands der bruger 100 mio. om året på coke – spillefirmaer der bader i guld og mange andre der aldrig kommer til at gå sultne i seng.

En indehaver af en bøfsandwich bod skal bankes til økonomisk lirekassemand fordi han blev kaldt McAllan af sine venner – det lykkes heldigvis ikke – men han var en af de heldige – dagligt angribes mennesker på deres levebrød fordi en eller anden lige pludselig mener at han ejer retten til deres navn eller produkt – og med loven hånden terrorisere globale juridiske pirater alle der efter deres mening kommer for tæt på – uanset og de bare gør det samme som de har gjort i årevis.

Pink Floyd sælger stadigvæk den geniale ”Dark Side..” – heldigvis – men via af deres pladeselskab forlanger de 150,- for den – rend mig et vist sted er mit svar til dem – jeg har igennem årene købte den plade i så mange forskellige udgaver at jeg forbeholder mig retten til at ganske gratis suge en kopi fra nettet når det passer mig – hvilket i øvrigt gælder alt musik jeg støder på.

Jeg gider ikke betale for Steve Taylors næste luksusluder eller for Lady Gagas næste shop-amok – de har penge nok så de behøver ikke mine.

Men jeg har jo heller ikke rigtigt stjålet det – jeg har bare min egen kopi – musikken eller spillet er der jo stadigvæk og det er lige så godt kvalitetsmæssigt som det var før jeg tog en kopi og hvis de mener at de så har mistet penge så tager de helt fejl - for jeg ville under ingen omstændigheder have købt det alligevel – overhovedet slet ikke - hvorimod er det et godt spil eller en fed skive så er der en god chance for at jeg måske alligevel vil købe det…når det er kommer på udsalg og kan fiske op af en boks til 50,- eller fås på nettet til samme pris.

Men en ting er den ufattelige grådighed som åbenbart er omdrejningenspunktet i underholdnings industrien – en anden ting er når de forsøger at kontrollere vores færden på nettet med love der bryder de meste grundlæggende principper i vores demokrati så er det på tide at slå igen og vise tænder – gå til angreb på deres levebrød – lukke deres net og kopiere alt vi kan komme i nærheden af. Lige så brutalt som de forsøger at knægte vores rettigheder dobbelt så blodigt skal vi angribe dem hvor det gør ondt – Vi skal gøre folk bange for at færdes på deres spilservere eller downloade musik fra deres sites og vi skal forsætte med at angribe dem til de begynder at fatte at de ikke ustraffet kan angribe vores frihedsrettigheder uden det får alvorlige konsekvenser for deres virksomheder.

De gamle love om ophavret blev for alvor forældet den dag verden blev digital men det begyndte allerede da jeg var ung og vi kopierede LP´er til kassebånd og solgte dem for en slik på skolen – de mest driftige sluttede sig sammen og koblede flere kasseoptagere til en masterafspiller og vupti var en produktion på 8 bånd af gangen en realitet.

Men udover grådighed og angreb på vores rettigheder er der mange flere knager vi kan hænge vores årsager til vi låner fra dem op på – deres rovdrift på naturen – børne- og slavearbejde – angreb på fagforeninger og folks ret til at organiserer sig – deres forsøg på løbende at indrette lovene via lobbyister så de passer i deres kram – de helt urimelige straffe de kræver af selv de mindste fisk der har lånt et par få numre af et band og har delt dem med sin søster og mange mange andre årsager.

I øvrigt så fortæller de heller ikke at alle de mange kopier der findes derude er med til at løfte salget – for er et spil godt så bliver det megahypet i spillekredse og mange der nok ikke ville kende til det uden denne hype bliver opmærksomme på bandet – spillet … etc. går så ud og bruger penge som de ellers ikke ville bruge.

V

Forslag til læsning:

http://torrentfreak.com/piracy-is-not-theft-111104/

http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2012/02/22/134111.htm

http://www.version2.dk/blog/stop-sopa-pipa-acta-tpp-og-alle-dem-der-komm...

http://www.information.dk/journal/292135

Seneste fra Teknologi

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video