Annonceinfo

Elektroniske patientjournalers gavnlige effekt savner beviser

Sundheds-it som elektroniske patientjournaler gør ikke nødvendigvis sundhedsydelserne bedre og billigere, viser en skotsk undersøgelse.

Emner: ,
Elektroniske patientjournaler bevirker måske ikke, at vi modtager bedre sundhedsydelser. (Foto: Colourbox)

Sundheds-it, som for eksempel elektroniske patientjournaler, er måske slet ikke så smart, som det lader til at være.

En ny undersøgelse viser, at der kun er ringe beviser for, at sundheds-it giver bedre sundhedsydelser.

Forskerne bag undersøgelsen kunne også konkludere, at sundheds-it som elektroniske patientjournaler muligvis øger risikoen for, at patienterne får en utilstrækkelig behandling, skriver ScienceDaily.

Kun svage eller tvivlsomme beviser

Det er professoren Aziz Sheikh og hans kollegaer fra Edinburgh Universitet, som har taget fat i 108 evalueringer af elektroniske patientjournaler samt andet sundheds it-udstyr.

Ud af de 108 evalueringer har de udvalgt 53 ud fra videnskabelige kriterier. Forskerne har vurderet, hvad de 53 evalueringer viser om den nye teknologis effekt på kvalitet og sikkerhed i sundhedsydelserne.

Tre funktioner, som i Skotland bliver varetaget af sundheds-it, blev vurderet:

  • Opbevaring, håndtering og videregivelse af data, hvilket man typisk bruger de elektroniske patientjournaler til
     
  • It-løsninger som hjælper læger til at ordinere medicin elektronisk
     
  • Sundheds-it, hvor læger ved hjælp af teleudstyr kan tage sig af patienter, som fysisk befinder sig langt væk.
It-løsningers muligheder bliver overvurderet

Forfatterne til forskningsartiklen slutter, at der kun findes svage og usammenhængende beviser for, at sundhedsvæsenet sparer penge ved at bruge denne slags it-løsninger.

Derudover mener de, at der er en større risiko for, at læger i for høj grad forlader sig alt for meget på it-teknologiens hjælp til at vurdere, hvad der skal ordineres af medicin, eller de overvurderer, hvad it-teknologien kan løse.

»På baggrund af det sparsomme bevisgrundlag i forhold til forbedringer i patientresultater samt manglen på beviser på deres omkostningseffektivitet, så er det afgørende, at fremtidige sundheds-it løsninger bliver evalueret i forhold til en række foranstaltninger i alle faser af teknologiens livscyklus,« konkluderer forskerne og tilføjer at:

»En sådan vurdering bør være præget af meget omhyggelig med at socio-tekniske forhold for at maksimere sandsynligheden for en vellykket gennemførelse og vedtagelse.«

Forskningsartiklen er udkommet i tidsskriftet PLoS Medicine.

EPJ burde kunne fungere

Den med blodprøverne har jeg også prøvet, i en anden udgave. Jeg skulle have lavet et lille indgreb. Først tog min praktiserende læge (Frederiksberg) en blodprøve. Derefter den praktiserende specisllæge (Københavns kommune) atter samme prøve. Derefter Hvidovre Hospital atter samme prøve, de ville helst have deres egen. Ikke overraskende viste de de de samme. Jeg håber de nu kan arbejde bedre sammen, så man ikke skal stikkes så meget.og ikke mindst - undgår det, som Per Pønne beskriver.

EPJ redder liv

Ikke desto mindre kostede de manglende elektroniske patientjournaler min mor livet.
Hun var i behandling på Frederiksberg Hospital for en lang byld på den indvendige side af rygsøjlen. Da der skete noget akut, ringede hun efter ambulancen, og da hun først ringede forkert kom der to. En fra Københavns Kommune og bagefter en fra Frederiksberg. Uheldigvis var hun kommet med den første og havnede på Bispebjerg, hvor de ikke anede hvad hun fejlede; og hun var meget konfus.
Hun blev flyttet fra afdeling til afdeling 2-3 gange om dagen, og efter halvanden uges forløb blev hun overflyttet til Rigshospitalet, hvor de til sidst fandt ud af hvad der var galt, Hun blev opereret, men da var betændelsen gået i blodet, og hun døde så få dage efter operationen - af en ellers banal bakterieinfektion.
Var den anden ambulance kommet først var hun kommet til Frederiksberg Hospital, hvor de gennem hendes CPR-nummer må have kunnet opspore hendes journal, og så havde hun sandsynligvis overlevet.
Og med en elektronisk patientjournal havde man på Bispebjerg ved at indtaste hendes CPR-nummer på en computer med den rette opkobling, med det samme kunnet se hvad hun fejlede. Og vel nok hurtigt have sendt hende videre til Frederiksberg, hvor hun jo i forvejen var i behandling.

Jeg har været på sundhed.dk idag

Jeg kan se mine indlæggelser tilbage til 1977 - det er vel OK ?
Men der hvor jeg egentlig ser den største potetielle fordel ved et sådant system :
På patientens forside nævnes nuværende medicinering evt. allergier - overfølsomheder overfor medecin og lignende informationer, som kan have betydning for en evt. skadestuelæge at have med det samme - der halter det !
 

Forskellige systemer?

De manglende oplysninger beror vel på, at der bruges et større antal systemer, som ikke forstår hinanden? Hvis blodbankens oplysninger er mindre fortrolige end hospitalets, kunne der jo være adgang den ene vej og ikke den anden.
På den anden side har blodbanken jo brug for at vide, hvis du har fået en diagnose eller medicinering, der gør dig uegnet som donor. Blodbanken har jo ikke brug for at vide, hvorfor du er uegnet, bare at du er det, så selvfølgelig skal hospitalet automatisk vide, at du er donor, og hvilken blodtype du har, hvorefter blodbanken lige så automatisk får at vide, hvis du ikke længere er egnet, og også får at vide, hvis du igen bliver egnet.

System kaos

Ser man på de elektroniske patient journaler, så hersker der kaos i anvendelsen, da systemerne ikke kan tale sammen grundet manglende fælles standarder. Hvilket skyldes de lokale høvdinge på de enkelte hospitalers engang.
Ligeledes er der problemer med omstændig login, hvor der i nogle tilfælde kræves ny login når de søges på tværs i registrene. Lægerne er ikke egnet til IT og lader sig irritere over at der skal bruges tid på login som kan andrage 10 minutter.
Argumenterne for de elektroniske patient journaler blev fremført af lægerne til, at de dagligt bruger mellem 1½ og 3 timer på at finde journalerne som ofte forlægges af andre.
Men systemet kan fungere hvis systemet udvikles af sagkyndige IT projektledere, der ikke bindes af de politiske høvdinges magtbrynde. Fordelen er der når der er netværk så lægerne går ind på deres bærbare og skriver direkte i journalerne med medicin som sendes direkte til hospitalets central apotek. Derved opnås en reducering af forkert medicin grundet ulæselige læge skrifter, fejlprocenten ligger på 60 65 %. Her kan den reduceres til 5 % ved brug af IT systemerne.

Registerloven

Til Ole
Jeg kunne forestille mig at man ikke blot kan sammenkører din blodtype med den som står i blodbanken da det er 2 helt forskellige systemer. Blodbanken er en frivillig forening, et korps hvor hospitalet så sørger for at tappe folk og distribuere blodet til dem som måtte have brug for det. Mens at du er indlagt så vil du få din egen journal som kun du og lægerne (og andre sundhedsprofessionelle)  har adgang til. Dette gøres for at bekytte dig mod misbrug. det kunne f.eks. være uheldigt hvis folk kunne gå ind og trække følsomme oplysninger ud af det ene system og misbruge dem i et andet system. Derfor kan man ikke nødvendigvis køre alle systemer samme.

Kom nu ind i kampen IT analfabeter

I et land som Danmark har man ikke et patient journal system, men et væld af løsninger, hvilket er noget tanke vækkende. Jeg har befundet mig et hospital hvor idioterne skulle tage en blodprøve for at bestemme min blodtype, sjovt nok havde idioterne ikke adgang til blodbanken, på samme hospital hvor min blodtype, var registeret i forvejen. Der er ikke noget i vejen med sundheds IT, men med de idioter der bestemmer hvordan det skal implementeres. Få nu det skidt samkørt hvor svært kan det være ? 

Målet med patientjournaler

At spare penge nu og her (og lokalt)?
At sikre bedre data, med henblik på senere brug, opfølgning, og indberetning til andre instanser (som har egne mål med opsamling af data - fx understøttelse af politiske beslutninger)
At understøtte beslutninger for læger og sygeplejersker?
At understøtte kommunikation mellem læger og sygeplejersker?
osv osv
 

Seneste fra Teknologi

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg