Annonceinfo

3D-printer: Sådan kommer du i gang

Forskere verden over printer de vildeste ting i 3D, men 3D-printere er ikke bare for forskere. Du kan også printe, og her guider en af Danmarks førende 3D-printer-forskere dig igennem forløbet.

3D-printeren læser dit design fra computeren, og så bygger den din model op lag for lag. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen.)

Søndag eftermiddag. På fjernsynet summer lyden af en dokumentar om russisk kunst fjernt i baggrunden. Du døser hen, og alt er dejligt. Lige indtil en flue lander på din pande. Freden er ødelagt, og du har ikke nogen fluesmækker.

Tænk, hvis du kunne lave din egen fluesmækker på nul komma fem.

Det kan du faktisk godt med en 3D-printer. Du har måske hørt om nogle af de vilde ting, som forskere verden over har printet, såsom sko, biologiske ører, pistoler og tøj, men du kan faktisk også selv komme i gang med at printe i 3D.

3D-printeren har eksisteret i forskernes laboratorier siden 1980’erne, men for få år siden udløb et patent hos det amerikanske firma Stratasys, og så var teknikken pludselig tilgængelig for alle. Siden har nørder og hobbyentusiaster haft travlt med at bygge deres egne printere, og det har gjort, at den nu findes i en prisklasse, hvor de fleste kan være med.

Trin 1: Køb en printer

Vil man have fingrene i en 3D-printer i Danmark, så er nettet et godt sted at starte.

»De billigste printere koster omkring 300-400 dollars i USA, hvilket svarer til cirka 1.700-2.300 danske kroner,« siger David Bue Pedersen, der er postdoc i Mechanical Engineering på DTU, og en af de førende danske forskere inden for 3D-print.

Han foreslår maskinen ’Printrbot Jr’, hvis man vil have en billig model. Ulempen ved den er bare, at den bruger af din computers kræfter, mens den printer, og alt efter hvad man printer, kan det godt tage rigtig lang tid.

Fakta

Der findes mange forskellige slags 3D-printere.

3D-printere, der er tilgængelige for private forbrugere, printer i PLA- eller ABS-plast, men der findes også printere, der arbejder i metal, gibs eller keramiske materialer. De findes i forskernes laboratorier, i større industrier og på nogle hospitaler.

»Hvis man er villig til at ofre noget mere, så kan man godt få sig en 3D-printer, der er i stand til at arbejde via et SD-kort, som er et lille hukommelseskort, som man kender fra kameraer og nogle mobiltelefoner, uden at printeren skal være sat til computeren,« siger David Bue Pedersen.

Den sidstnævnte printertype ligger dog i øjeblikket på priser mellem 5.000 og 10.000 kroner.

Har man ikke råd til en 3D-printer - eller hvis man bare gerne vil prøve, før man køber, så er der også flere åbne værksteder rundt om i landet. Se sidehistorien i bunden af artiklen.

Trin 2: Hent designs, eller lav dine egne

Nu er du sådan set klar til at printe plast i alle størrelser og former. Du skal bare finde ud af, hvad du vil printe.

»Man kan finde alle mulige former for designs, til eksempelvis tallerkener, lampeskærme og andet, på forskellige portaler på internettet. Nogle steder har brugere selv lagt designs op, som man kan hente gratis, andre steder koster det penge,« siger David Bue Pedersen.

Men man kan også vælge selv at tegne sine egne designs, og det er ikke så kompliceret, som det lyder.

»Der findes forskellige ’tegneprogrammer’, man kan bruge. Google har lavet programmet SketchUp, som er gratis og ret let at gå til, mens programmet Blender er for de mere øvede,« siger David Bue Pedersen.

Det kan være en udfordring at lære, hvordan man tegner i 3D, men Google SketchUp er et udmærket program for begyndere. (Foto: Asbjørn Mølgaard Sørensen.)

Han manglede selv et stativ til sit kamera for nylig. I butikken kostede det 800 kroner, men på sitet 'Thingiverse.com' fandt han et design af stativet, og så printede han det ud på sin 3D-printer. Det kostede ham 10 kroner i plastmateriale.

Trin 3: Skaf materialer

De 3D-printere, man kan købe sig til som privatperson, arbejder enten i PLA-plast eller ABS-plast.

»PLA er baseret på majsstivelse. Det har ingen lugtgener og forurener heller ikke luften, så den slags printer kan du sagtens have stående på kontoret. ABS-printeren er lidt en anden sag. Den ville jeg nok stille ud i et hobbyrum, men den forurener altså ikke luften mere, end de laserprintere vi kender fra kopirummet på arbejdspladsen,« siger David Bue Pedersen.

Materialer og printere kan i øjeblikket købes på nettet, men David Bue Pedersen forudsiger, at der ikke går længe, før der kommer flere udbydere på gaden.

»Det bliver spændende at se, om det bliver byggemarkederne eller elektronikbutikkerne, der tager 3D-printeren til sig, men jeg tror, vi kommer til at se en massiv vækst af 3D-printere over de næste år,« siger han.

Trin 4: Vent lidt, eller vær tålmodig

Når du har hentet et design, eller har tegnet dit eget færdigt, så er det bare at vente.

»Jo finere genstanden er, jo længere tid tager det. Hvis du eksempelvis skal lave en genstand på størrelse med en tændstikæske med en ru overflade, så tager det omkring et kvarters tid, men skal den være meget fin, så kan det godt tage op til seks timer,« siger David Bue Pedersen.

Der er stort set ingen grænser for, hvilke former man kan printe. (Foto: Flemming Jørgensen, DTU Mekanik.)

Vores konkrete flueproblem taget i betragtning, så bør vi nok vælge den hurtige løsning og printe en fluesmækker på et kvarters tid.

Sidste trin: Sælg dine designs

Når du har lært, hvordan man tegner designs, så er der næsten ingen grænser for, hvad du kan lave.

På nettet florerer iPhone-covers, armbånd og smykker, men også mere funktionelle ting som skruetrækkere, billedrammer og bestik. Man kan også selv lægge et design op, man har tegnet, og få det solgt videre til andre brugere.

»Man kan for eksempel sælge sine designs på siden Shapeways.com og på den måde tjene lidt ekstra penge. Det gør, at man nu ikke længere behøver starte sin egen virksomhed, hvis man får en god idé, som man gerne vil tjene penge på,« siger David Bue Pedersen.

Han understreger dog, at man ikke må sælge noget, der er plagiat.

»Hvis du kan efterligne et flot design på en kaffekande, du har set nede i byen, så er det ikke ulovligt, at du printer den til hjemmebrug, men du må altså ikke sælge designet videre.«

Du kunne selvfølgelig også bare have klappet den irriterende flue med gårsdagens avis, men nu ved du lidt mere om 3D-printere.

Åbne værksteder med 3D-printere

Rundt om i landet findes der flere åbne værksteder, hvor man kan prøve sig af med 3D-printere, og der er flere på vej. Her kan du se, om der ligger et i nærheden af dig:

En god start

Det er spændende at følge udviklingen indenfor 3d print. Det tager stadig lang tid og er forholdsvist dyrt, men fedt at det nu er muligt for hr og fru danmark at printe nogle af deres egne ting. Med gratis Google Sketchup program og en 3d printer i mange af de større byer, så er der dømt innovation. Det bliver spænende at se hvordan udviklingen går, når de kommer helt ind i de fleste private hjem, og hastigheden på print kan sættes i vejret!
..og ja det er sikkert ikke mange interessant ting man kan købe fra 3d print endnu, men de første hjemmesider fx. var jo også lidt fesne - bare vent :)

Imponerende

Det er godt nok imponerende med 3D printere. Jeg glæder mig personligt til at se fremtiden indenfor denne teknologi. Især til det bliver muligt at printe i mange forskellige materialer samtidig. Se det bliver revolutionerende!

Men der kommer vel også kæmpe problemer med 3D print. Jeg tror det kommer til at tage piratkopiering til et helt nyt og problematisk niveau.

// Emil

Tak!

Ok :( men jeg ville bare bruge den til at lege med da jeg "kun" er 13 ;) og tak jeg googler lidt hist og pist ;P
og ja nemlig det var derfor jeg ville vente til foråret med at købe en, men det er ikke pengene der er problemet :D

Tak!! for din hjælp Kim :)
Hav en god dag ;)

PM

Desværre er der ikke et PM system her på videnskab.dk.

Nu ved jer ikke rigtigt hvad du skal bruge den til - men pt. er stadigvæk begrænset hvad man kan med en "hjemmemodel" - men prøv med et 3D i din søgemaskine og der dukker en masse op - jeg vil foreslå at du begynder at læse de nyeste artikler om 3D-printning og måske lige kikker So Ein Dings udsendelse igennem (findes i DRs arkiv)

Men om nogle ganske få år så er både pris og teknologi på et punkt hvor det begynder at blive sjovt at have sådan en dims der hjemme.

L

Ok rettet... Vidste jeg ikke ;) ok, kan man sende private beskeder over videnskab.dk? Og hvis ja, vil du så sende mig nogle ;)) eller en anden chatform?

L

Fuldt navn her på videnskab.dk og så kan vi ikke fortæller dig ret meget andet eftersom reklamer er forbudte.

Hvilken en?!

Hej,
Jeg vil købe en af de dyre (10000 kr.) 3D printere til foråret men jeg kender ikke nogle gode nogle... Hvilken en skal det være? Og kan man svare på det nu?

Mere 3D
Godt at se

Tak for det : )

Jeg faldt også over én: http://ing.dk/artikel/tysker-skraeddersyr-sin-letvaegtscykel-med-3d-prin...

Så det kan altså godt lade sig gøre at printe i stål (og titanium) alligevel.
- jeg bøjer mig, og istemmer jublen!

Kvantespring 2

Bemærk at anvendelse af begrebet kvantespring ifølge punkt 1.a i ordbogen skal forstås i overført betydning. Det ændrer derfor ikke ved, at det populære udtryk er opstået som en misforståelse.

Kvantespring

Ordet har to betydninger (http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=kvantespring) jeg brugte det i den anden : )

Betydningen kan være opstået fordi et stof, efter et "fysisk" kvantespring, kan fremtræde helt forandret.

Kvantespring

De fleste tror, at et kvantespring er et meget stort spring. Udtrykket bruges, for at noget skal lyde teknisk, men det beror på en misforståelse. Udtrykket stammer fra kvantefysikken, hvor det er et meget lille spring – faktisk så lille, at det kan være mindre end diameteren af en atomkerne.

Et kvantespring er et spring, som foregår øjeblikkelig fra et punkt til et andet, uden at det passerer gennem nogle af de punkter, som ligger mellem, og det foregår så hurtigt, at tiden ikke kan måles.

Et eksempel er lys, som opstår ved et kvantespring. I et atom kan hver elektron befinde sig i en af flere mulige baner omkring atomkernen, men den kan ikke befinde sig mellem to baner. Hvis der på en eller anden måde tilføres energi til elektronen, springer den til en bane længere ude med en højere energitilstand. Dette kaldes, at atomet exciteres (fra latin: stimulere).

Tilstanden er imidlertid ustabil, og elektronen befinder sig kun i denne bane i en meget lille brøkdel af et sekund, inden den springer tilbage til en bane nærmere kernen igen. Ved tilbagespringet frigives energien i form af en foton, dvs. et lyskvant bliver emitteret (fra latin: udsende).

Så der skal mere end et kvantespring til. En fuldt funktionsdygtig 3D-printer er først en realitet, når der er 92 ’blækpatroner’, hver indeholdende ét af de naturlige grundstoffer, som under kopieringen bliver sat sammen på helt præcist samme måde som originalen.

150 år

Det er nok tætter på end du tror ;)

Where's my jetpack ?

Det er Cornucopia Machines du taler om - nano self assembly eller kunstig biologi..
- Den slags "magi" ligger 150 år og 3 kvantespring ude i fremtiden!

Det vil aldrig....

Et armbåndsur med tv/telefon/tele-alt-muligt - hahaha.... den må du længere ud på landet med Dick Tracy

En computer der er lille og billig nok til at folk har plads og råd - hahaha

En laserprinter på størrelse med en skotøjsæske og til under 1.000,- kr. - hehehehe.

En tv skærm med en tykkelse på 5 mm - høhøhøhøhø

Og alle de andre ting der aldrig ville ske og blive så billige at alle har råd ;)

Og ja mange genstande består af en masse enkelte stumper men ting har det med at ændre sig i takt med ny teknologi gør det muligt og måske laver de de første generationer af ´3D printere i Asien - men de efterfølgende printer vi selv ud.

Og printerne selv vil også blive udviklet til at kunne håndtere ting der forekommer umulige - og hvem siger at dit blenderblad skal være i rustfrit stål -allerede nu er der materialer der er lige så gode og de vil blive så billige at de vil afløse det dyre stål med tiden.

Og de kommende telefon vil nok kun bestå af en plade som har alt elektronikken lagt ind i lag under printprocessen og så kan du med et par tryk give den farve og design du ønsker f.eks. bliver det hip med et retro-iPhone look om et årti - på samme måde som nogle har givet deres Smartphone en retro-ringelyd nu om dage.

Så bare vent om et årti så vil stumperne til dit nye køleskab blive printer ud nede køleskabsbixen - du dukker op med en ide og nogle mål og næste dag er det samlet og klar til levering. Pianosort eller stållook - du bestemmer og selv fornemmelsen af stål eller gummi vil du kunne bygge ind i de nye materialer og både dine øjne og fingere vil blive snydt ;)

Og følger vi tanken til dørs så vil vi i fremtiden printe byggelementer ud på Mars eller Månen og en frokost på USS Enterprise mens de "Boldly go where no man has gone before".

Jeg har stort ikke gjort andet end beskæftiget mig med frontline teknologi hele mit voksne liv og jeg har utallige gange set alle varianter af "det-er-ikke-muligt" blive skudt ned og 3D-teknologien kommer til at rykke fronten længere frem end ret mange pt. kan forestille sig.

Man har da lov at håbe, men...

Personligt tror jeg, at hovedparten af den kommende flodbølge af 3D-printere, netop vil blive produceret i Asien - og at de vil skuffe.

Dén med at man selv liige producerer den dims, som de onde kinesere med deres omfavnelse af Planned Obsolescence, har designet til at gå i stykker 2 timer efter garantiens udløb: Det er jo ikke kabinettet (som iøvrigt er limet) eller knapperne på fronten, der går i stykker, det er elektronikken - dén kan du ikke printe.
- Du kan heller ikke printe et blender-blad (i hærdet stål).

Jeg købte et Bluetooth tastatur til mobilen forleden:
Den består af mindst hundrede plastic-stumper, snesevis i metal, batterier, elektronik, computerchips og lag-på-lag af software - 179 kr. inkl moms.
Hvis (når) det holder op med at virke, er der meget lille chance for, at jeg kan fikse det med en printet stump plastic - og slet ingen for at det vil kunne betale sig (privatøkonomisk).

Disse millioner af printere vil samle støv på lofter og i kældre, ved siden af alle de papir-printere, som vi købte og nåede at bruge 4-5 gange inden de blev forældede.

De vil blive brugt i industrien, videnskaben og af enkelte samler-nørder.
+ (selvfølgelig) til sexlegetøj samt våben og anden kriminalitet..

De helt simple ét-materiale-dimser, som de billige kan printe, kan du ligeså godt snitte i træ : )

Alt begyndelse....

Alt begyndelse er svær og det tager en del år før teknologien lever op til vores drømme - men det skal nok komme.

Da jeg som ganske ung var båndabe på Ørkenfortet (her lå B&Ws edb-afd.) så var en standard matrixprinter der stod ved siden af hovedterminalen ca. 1 meter lang og halvt så dyb og høj og vejede som et ondt år og den kunne med sine 9 nåle ikke ret meget andet et at skrive nogle sølle tegn og tegne Nuser med stjerner.

Skulle det være mere fint havde vi en printstue hvor der stod en kæmpe printer på over 2 meter i højden og måske 4 x 4 i brede og længde og når vi skulle skifte skrifttype var kortet et kæmpe metalramme på 1,5 x 1 meter med en vægt på over 50 kg.

Nogle få efter kunne jeg til en mindre formue købe min en Star matrix printer til hjemmebrug:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Star-LC-10-printer-01.jpg

Lidt af en revolution skulle jeg hilse at sige - en laser var dog ikke inden for rækkevide af mit budget eller ret mange andres før et par år efter og jeg fik kun én fordi det firma jeg arbejde for solgte den og vores leverandør var meget meget meget flink. I dag er en topprinter billigere end den toner/farve den bruger og de billigste er mere avanceret end man kunne forestille sig for gange få år siden - de laver kaffe, læser min mail og lufter hunden - næsten ;)

Så for at gøre en lang mere kort... Det skal nok komme og det kommer hurtigere end vi tror - og når det sker så kommer det til at gøre ondt i Asien - for hvorfor få dem til at fremstille vores stumper og sende dem her til med en container når vi kan i første omgang gå ned på hjørnet og hente et "print" - en nyt blad til din blender? ...et øjeblik ... værsgo .. næste.

3D printteknologien er en langt større revolution en folk tror og det kommer til at vende op og ned på hele vores måde at opfatte produktion på og det vil gøre en forbandet masse mennesker arbejdsløse verden over.

Og fremtiden begyndte for lang tid siden........;)

Ikke shareways.com

www.shaPeways.com

Hvad koster sådan en hjemmeprintet fluesmækker i strøm og materialer ?
- inklusiv de 4-5 prøvemodeller som fluen bare griner ad..

Det ER en besnærende teknologi, men der er saftsusemig langt mellem snapsene
- Pynt, pjat og iPoo covers så langt øjet rækker..

Seneste fra Teknologi

Grønlandske stemmer

Majken Djurhuus Poulsen, ph.d.-studerende ved GEUS i Grønland.

Læs mere om Majkens forskning her: Grønland vil give rubiner fødselsattest

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg