Annonceinfo

Sprøjter sodavandsdåser mindre, hvis man prikker på dem?

Spørg VidenskabenCLASSIC: En øldåse sprøjter lige meget, om man prikker på den, før man åbner den, eller ej. Men hvad med en dåse sodavand? Videnskab.dk søger svar hos to af landets erfarne brygherrer.

(Foto: Colourbox) Se video nederst på siden.
Denne artikel er en genpublicering.
Den blev bragt første gang 25. juni 2008.

Spørg Videnskaben fandt i sidste uge svar på, om man kan undgå, at en øldåse sprøjter, hvis man tapper lidt på den først.

Spørgsmålet fra Per Knudsen fra Munkevængets Skole i Kolding udløste en T-shirt og et svar fra atomfysiker og ølforeningsformand Klaus Seiersen: Nej, det nytter ikke noget at tappe på sin øldåse.

Men Klaus Seiersen åbnede samtidig for den mulighed, at det kan hjælpe at prikke lidt på en dåse med sodavand.

Sodvandsdåser frigiver skum hurtigt

Sådan en åbning kan ingen naturligvis være tjent med. Videnskab.dk fortsætter derfor prikke-jagten hos Axel G. Kristiansen. Han er rektor på Skandinavisk Bryggerhøjskole, der holder til ved Carlsberg i København, og han har indsigt i både øl- og sodavandsproduktion.

»Jeg kan sige, at der vil komme mere skum op, når man åbner en øldåse, fordi der er store mængder protein i øl. Øllet vil i noget tid generere skum, når trykket i dåsen udlignes, og det kan godt vare et halvt til et helt minut med samme indhold af kulsyre som i en sodavand, fordi der er protein og polyphenoler i.«

»I en sodavand vil skummet frigives hurtigt. Det giver et sprøjt i et sekund og siger pift, og så kommer der ikke mere,« siger Axel G. Kristiansen.

Betyder det så, at det hjælper eller ikke hjælper at tappe på dåsen?

»Det har jeg ingen mening om. Men for både øl og sodavand er det bedst at holde emballagen i ro, før man åbner den.«

Man ødelægger ligevægten i dåsen

En hurtig svar-analyse viser, at endnu et opkald er nødvendigt. Denne gang prøver Videnskab.dk en fokuseret sodavandsproducent, Coca-Cola.

Et kendt forsøg udnytter, at Coca-Cola light bruser kraftigere op end sukkerholdig sodavand. Drikken reagerer meget stærkt, når den kommer i kontakt med Mentos-pastiller. Se én af de populære udgaver af forsøget nederst på siden. (Foto: Michael Murphy)

Her er der ingen tvivl hos Bernt Skov Jensen, der er uddannet som både maskiningeniør og brygmester.

»Man kan ikke undgå, at det sprøjter, bare fordi man prikker på dåsen. Det gør faktisk problemet værre, for hvis du slår på dåsen, får du ligevægten mellem CO2 og 'headspace' - luften i toppen af dåsen - til at forskyde sig, så der sandsynligvis kommer mere kulsyre ud af opløsningen.«

»Man kan sige, at der er en ligevægt, og når du slår på dåsen, forstyrrer du den ligevægt lidt. I bedste fald har det ingen effekt, i værste fald sprøjter den mere. Det er nærmest jordnær fysik,« mener Bernt Skov Jensen, teknisk direktør for Coca-Cola i Norden.

Light-sodvand skummer mere

Bernt Skov Jensen fortæller som et lille kuriosum, at light-sodavand skummer meget mere end sukkersodavand.

»Det skyldes, at et typisk sødemiddel som aspartam er et proteinlignende stof, som danner skum, der kollapser langsommere end skum på basis af sukker. Måske kender du det selv fra McDonald's, når du selv fylder sodavand i bægeret. Hvis man tager et lightprodukt, skal du tappe det ad flere omgange, fordi skummet ryger helt op til kanten,« fortæller Bernt Skov Jensen.

Det hjælper altså ikke noget at tappe på hverken sin øl- eller sodavandsdåse.

Videnskab.dk betragter nu (endelig!) spørgsmålet som fuldt ud besvaret.

Dermed er vi klar til flere spørgsmål fra læserne. Du er velkommen til at læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller til selv at sende en mail med et spørgsmål til os på sv@videnskab.dk.

Måske lidt for tidlig konklusion

"Det hjælper altså ikke noget at tappe på hverken sin øl- eller sodavandsdåse. Videnskab.dk betragter nu (endelig!) spørgsmålet som fuldt ud besvaret."

Måske lidt for tidligt Videnskab.dk

Don't tap the top, tap the side:

http://www.youtube.com/watch?v=NQYO3Dp8lCA&feature=player_embedded

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Aviaja

»Det er vigtigt, at lokalbefolkningen uddanner sig, for bedre at være en del af udviklingen og bedre kunne tjene penge på viden i stedet for at tjene penge på tønder af olie«

Aviaja Lyberth Hauptmann, ph.d.-studerende på DTU.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Spørg Videnskaben

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg