Onanerer dyr?
Kan dyr ligesom mennesker finde på at lette trykket ved egen hånd? Onani er jo naturligt - eller er det? Vi har fundet svaret i Givskud Zoo.

Gorillaen Samson kan godt lide at pille ved sig selv. Men hvis han havde levet i naturen, så var han i stedet sprunget på en hun. (Foto: Givskud Zoo)

 

Det er efterhånden mange år siden, at piger og drenge absolut skulle sove med hænderne oven på dynen. Og her hos Spørg Videnskaben er vi da også åbne for de frække spørgsmål.

Spørg Videnskabens læser Stinne Jensen vil gerne vide, om dyr onanerer?

Vi har som altid henvendt os til en ekspert for at få svaret, og denne gang er det direktør for Givskud Zoo Richard Østerballe, som stiller sin viden til rådighed.

»Jeg tvivler på, at onani i biologisk forstand er en udbredt adfærdsform,« siger han og forklarer, at det har meget lidt mening at spilde sin sæd i naturens verden, fordi sædafgang i bund og grund kun skal bruges til at få afkom.

Dertil kommer, at dyr er meget udsatte, mens de parrer sig. Dyr kan nemlig ligesom mennesker blive helt bevidstløse i det øjeblik, krudtet for alvor bliver fyret af, og det vil være det perfekte tidspunkt for et rovdyr at slå til. Derfor hopper dyr kun i kanen, hvis det kan betale sig, eller hvis det er sidste chance nogensinde.

Fakta

 

VIDSTE DU

Udsatte dyr parrer sig i kortere tid end dyr, som ikke har så mange fjender.

Når giraffer og antiloper parrer sig, giver hannen kun et kort stød, og så er det slut.

Hos næsehorn kan parringen derimod vare mellem 20 og 30 minutter.

 

For eksempel er det typisk for en han-antilope, at han bruger sine kræfter på at få sig et lille put hos en hun, hvis hans flok er i en situation, hvor de er trængt op i en krog af et rovdyr.

En gorilla, som kender fidusen

Richard Østerballe fortæller, at den eneste undtagelse fra reglen efter hans kendskab bor i Givskud Zoo.

Her er gorillaen Samson berømt og berygtet for at være glad for damer - af den menneskelige slags. Ser en kvinde ham dybt i øjnene, så begynder han straks at spille fem mod en. Men det er ikke noget, han har lært i naturen.

»Samson har en særlig forhistorie. Han blev tidligt meget præget af mennesker, og derfor anser han kvinder for at være potentielle partnere. Og når han lever i fangenskab, er han i en situation, hvor han ikke kan gøre noget ved det,« siger direktøren.

I naturen har en han altid to muligheder. Enten har han fri adgang til at springe på en hun, eller også skal han kæmpe med en anden han om den pågældende hun. Samson har været nødt til at finde sin helt egen måde at klare den sag på.

Fakta

Men hvad så med hunde? De springer jo på hvem som helst?

Richard Østerballe fortæller, at det er lidt med hunde, som det er med Samson. De lever ikke længere ude i den fri natur, men har vænnet sig til at være en del af en menneskeflok.

Når hunde klamrer sig fast til et ben og laver parringsbevægelser, så kan det være for at dominere, men det kan også være, at et menneske har duftet på en for hunden tiltrækkende måde.

Et menneskeligt påfund

Onani er i det hele taget mest af alt forbundet med den kultur og levevis, som mennesket har bygget op, siger direktøren for løveparken:

»Vi lever faktisk et meget unaturligt liv. I den virkelighed, vi lever i nu, bliver vi konstant konfronteret med potentielle partnere, som vi ikke kan få fat i. Sådan er det ikke for dyrene.«

Spørg Videnskaben takker Stinne Jensen for det frække spørgsmål, og sender en fin rød t-shirt til hende. Send dit eget spørgsmål til redaktionen@videnskab.dk

Det sker

Se flere events