Annonceinfo

Hvorfor stopper kropsbehåringen med at gro?

Spørg VidenskabenNår man fjerner kropsbehåring vokser det hurtigt frem igen, men væksten stopper når håret er 2-3 centimeter langt - hvorfor?

Hårsække er aktive i 2-6 år ad gangen. Derefter går de over i hvilefasen, hvor væksten stopper og håret med tiden slides væk. (Foto: Colourbox)

»Før en operation for nyligt skulle jeg intimbarberes - hvilket jo slet ikke er usædvanligt for de fleste selv uden forestående operation. Ganske få uger efter er der allerede fin ny vækst,« fortæller Peter Krogh Barberer eller klipper man sig, gror kropsbehåringen lynhurtigt frem, men hvis man lader være, vokser det meget langsomt. Det fik Peter Krog til at undere sig: »Slides håret ned eller stopper væksten simpelthen, når det når en vis længde. Med andre ord - ved håret, hvor langt det er? I givet faldt hvordan?,« spørger han.

Hår vokser i faser

Morgenhår kan lade til at have sin egen vilje, men selv om tanken om intelligent hår er besnærende, bliver den teori hurtigt afvist af videnskaben. »Nej, hår 'ved' ikke, hvornår det skal stoppe med at gro,« svarer retsmediciner ved Københavns Universitet Steen Holger Hansen.

Som retsmediciner er det vigtigt at have en viden om hår, da det kan være med til at identificere ofre og gerningsmænd. »Hår har en aktivfase og en hvilefase. I den aktive fase kan håret gro i to til seks år. Derefter går det over i hvilefasen, hvor hårvæksten stopper og håret slides væk, når vi reder det,« forklarer han. Frisørbesøg og barbering gør, at vi ikke lægge mærke til forskellen på hår i aktivfasen og hvilefasen.

Kropsbehåringen bliver slidt af, når hår i hvilefasen gnider mod indersiden af tøjet.

En analyse viste, at 45 procent af underbenets hår var i aktivfasen, mens 55 var i hvilefasen. »Enten har den korte kropsbehåring en kortere aktivperiode, eller også har den type hår en langsommere vækst end ansigtsbehåringen,« forklarer Steen Holger Hansen.

 

Afviser hårmyte

 

Hårmyter er der masser af, en af dem er, at håret og skægget fortsætter med at gro efter døden. Det er ikke rigtigt. Hår vokser ikke efter døden. »En mand kan barberer sig glat som en barnenumse, hvis han dør lige efter, vil kæresten næste morgen kunne mærke skægstubbe. Men det skyldes ikke hårvækst men derimod indtørring af huden over hårene. Desuden har hvert hår en lille muskel. Det er dét, der gør, at hunde kan rejse børster og vi kan få gåsehud. Disse muskler får også rigor mortis, eller dødstivhed, som skubber skægget ud over hudniveau,« forklarer Steen Holger Hansen.

Jeg har nogen

Skæghår, de er ikke blevet klogere endnu. ;-)
Man kan få en udmærket pincet påapoteket.
Mvh
Tine

Nu vi er ved ansigtet igen

Hvad med øjenbrynene ? Mine har som regel 2-4 vildtvoksende, mens resten ser ud til at "have intelligens" :-)

vokser hår hurtigere når det klippes?

Kan i ikke også få aflivet myten om at hår vokser hurtigere når det klippes?

Hvordan med øjenvipper

Det lyder helt logisk, at hår bliver slidt. Men hvad med øjenvipperne bliver de også slidt?
For mig ser det ud til, at de holder samme længde.

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg