Annonceinfo

Hvorfor spytter jeg, når jeg træner?

Spørg VidenskabenFolk spytter til højre og venstre, når de træner. En læser har henvendt sig til Spørg Videnskaben for at få en forklaring.

Adskillige læsere har spurgt Videnskab.dk om, hvorfor fodboldspillere spytter så meget - eller må tørre mundvandet af i trøjen, som Nicklas Bendtner her. (Foto: Per Kjærbye, Fodboldlandsholdet.dk)

Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl gør det, når de knokler rundt på grønsværen. Mark Cavendish og Alberto Contador gør det, når de kæmper sig igennem de krævende bjergetaper i Tour de France.

De spytter i stor stil.

Man kunne få det indtryk, at det handler om mænds ønske om at fremstå maskulint og machoagtigt, en måde at demonstrere styrke og magt på.

Men et spørgsmål fra en kvindelig læser indikerer noget andet.

Spyt pga. stressede slimhinder

»Når jeg løber eller er til spinning, oplever jeg, at jeg ofte skal spytte,« skriver Maja Foged. »Jeg beklager det lidt ulækre spørgsmål, men hvad skyldes den øgede spytproduktion? Når jeg løber i det fri, er det ikke et problem, men jeg kan jo ikke spytte løs i spinninglokalet og må derfor synke det.«

Lars Nybo, professor på Institut for Idræt ved Københavns Universitet, er vant til at dykke ned i fysiologiens mysterier, så han leverer et svar i helt afslappet stil:

»Når vi træner hårdt og bliver forpustede, trækker vi vejret hurtigere og kraftigere, hvilket øger luftventilationen gennem mund og svælg. Det kan stresse og udtørre slimhinderne i den øvre del af luftvejene, så de producerer mere slim,« siger Lars Nybo.

Han tilføjer, at forskning ikke viser nogen ændring i selve spytproduktionen, når man træner. Vi spytter altså mere under fysisk aktivitet, alene fordi vi på grund af den øgede ventilation ikke har tid - og luft - til at synke spyt og slim. I stedet  skiller vi os af med det ad anden vej.

Hvorfor bliver spyt sejt og slimet?
citatNår vi træner hårdt og bliver forpustede, trækker vi vejret hurtigere og kraftigere, hvilket øger luftventilationen gennem mund og svælg
- Lars Nybo

Maja Foged har dog flere spørgsmål til mundvandet:

»Hvorfor virker spyttet ofte sejt under min træning,« spørger hun. »Er det, fordi det blandes med sved?«

Svaret er nej, spyttet bliver ikke slimet af sved. Det skyldes derimod udvalgte proteiner i spyttet, som findes i øget koncentration under fysisk træning - og så et par andre faktorer:

»Spyt består af 90 procent vand. Når vi bliver forpustede og luftventilationen øges, fordamper en del af vandet. Desuden kan luftens temperatur også have indflydelse på fordampningsprocessen. Når vandet forsvinder, vil det efterlade en tyk og slimet masse,« forklarer Lars Nybo.

Stil dit eget spørgsmål til Spørg Videnskaben

Summa summarum:

  • Spytproduktionen øges ikke under træning. Når vi bliver forpustede, synker vi bare mindre end i hviletilstand – derfor har vi mere spyt i munden
     
  • Spyttet opleves sejt og slimet, når vi træner, fordi slimhinderne på grund af stress øger produktionen af slim, og fordi vandet i spyttet fordamper under træning

Tak til Lars Nybo for at gøre os klogere på det rindende mundvand - og selvfølgelig til Maja Foged for spørgsmålet. Der er en T-shirt på vej til dig, så du har noget at tørre hagen i.

Du kan læse andre spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben eller sende dit eget spørgsmål ind til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.

Spytteri før træning

Spyt pga. stress lyder vel meget sandsynligt, men ofte har jeg nu set folk spytte, så snart de er kommet i træningstøjet. Kunne det måske føres tilbage til noget maskulint eller socialt bekræftende?

Yderligere grund til at spyttet er sejt.

Efter at have læst artiklen den anden dag og nu også set jeres nyhedsredaktørThomas Hoffman (kaldet Topper den gang jeg spillede fodbold i samme klub som ham) på Go'Morgen Danmark i morges, tænkte jeg lige at jeg ville nævne, at jeg bedste overbevisning mener at der findes en yderligere (og evt. mere relevant) fysiologisk grund til at spyttet er mere sejt (kaldet mucøst) når man træner. Men måske eksperterne kan svare på det?

Det er nemlig sådan at vores spytsekretion reguleres af det autonome nervesystem, og når kroppen er under stress som f.eks ved fysisk aktivitet dominere den halvdel der hedder det sympatiske nervesystem, mens det parasympatiske nervesystem dominere i hvile situationer. De to systemer har oftest modsat (antagonistisk) virkning på de forskellige organsystemer i kroppen, men mht. netop spytsekretionen stimulere de begge produktionen. MEN, hvorimod aktivering af det parasympatiske system (dvs. i hvile, og under fordøjelsesprocesserne) medføre en stigning i produktionen af tyndtflydenhed (serøst) spyt, så medføre aktivering af det sympatiske nervesystem (dvs. ved fysisk aktivitet som træning) en stigning i produktionen af sejt (spyt).

Tak for rigtig god viden, nyder jeres artikler....

Mvh. Stine Larsen, cand.scient i Humanfysiologi også uddannet fra Institut for Idræt.

...

Tror først og fremmest at folk spytter fordi de andre spytter. Jeg vil også vove den påstand at selv om det er en kvindelig læser der skriver ind, så er det først og fremmest mænd der spytter. Det er personligt ikke så svært for mig at lade være under træning.

Men dertil ja, så har det jo nok noget at gøre med at du pludselig begynder at trække vejret helt anderledes igennem munden.

Indlæg slettet

Diskuter venligst emner som astronomi under artikler, der er relaterede til emnet.

Hilsen
Redaktionen

Det Abjektes Dynamik: i Prospekt af en Caffè latte.

Spyt er ikke kun saliva, som fysiologisk fænomen: det at spytte er i lige høj grad et socio-fænomen: spyt har en nedværdigende betydning - ringeagt, foragt, afstandtagen - prøv bare at spytte nogen ansigtet - man kan blive sagsøgt af Pia K ... kan du huske.

derfor tjek Poetisk Parloir på Youtube og se effekten af en spytklat.

http://youtu.be/yR1oCQiITBg

Le Berthélaine - dansk kunstner, forfatter og kritiker

Tillægsspørgsmål

Vil slimet ikke også være sejere/tykkere, hvis man er dehydreret? (for så ville det jo være en meget fin indikator for tilstrækkeligt væskeindtag ifm. træning)

Seneste fra Spørg Videnskaben

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg