Annonceinfo

Hvorfor jager hanløven ikke?

Spørg VidenskabenHvorfor får den stærke hanløve lov til at æde først af byttet, når han ikke har hjulpet hunnerne i jagten? spørger to skolepiger videnskab.dk

En gruppe sultne hunløver sniger sig lydløst igennem græsset. Løverne sætter lyn hurtigt i løb og omringer den langsomste zebra, som de bider hårdt fast i og dræber. Imens har løveflokkens tre hanner ligget og slikket sol i nærheden. Nu spurter de i høj fart hen til hunløvernes bytte, hvor de som de første får lov til at mæske sig i kødet. Det synes Nora og Mie er lidt mærkeligt.

De to piger går i 4. og 5. klasse på Halsnæs Lilleskole og skriver i øjeblikket en opgave om løver. Derfor har de stillet videnskab.dk et spørgsmål. De undrer sig over, hvorfor det er hunløven, der jager, når hanløven er stærkest. Alligevel får hanløven lov til at æde først og mest af byttet.

»Hvorfor gør hanløven det?« spørger Nora og Mie.

Single-hanner jager også
Hanløver deltager også i jagten, men ofte ser man ham ligge og dase, mens løvinderne jager. Hvorfor det? spørger Nora og Mie. (Foto: Colourbox)

Det kan adfærdsbiolog Torben Dabelsteen svare på. Han arbejder på Københavns Universitet og forsker i kommunikation og social adfærd mellem dyr.

»Hanløver jager skam også,« siger han, men bekræfter samtidig Nora og Mie's antagelse om, at det som oftest er hunnerne, der jager i flokken. Sandsynligvis fordi hunløverne er i flertal. Hannerne går også på jagt, men mest på de tidspunkter i deres liv, hvor de ikke tilhører en flok og skal klare sig selv.

Stærk og grådig

Torben Dabelsteen siger, at Mie og Nora ikke har helt ret i, at hannen altid får lov til at æde først og mest. Løverne æder gerne af det samme bytte samtidigt. Men da hanløven er stærkest, levner han ikke nødvendigvis til hunnerne, selvom de har skaffet byttet.

Fakta

VIDSTE DU

Når løver jager større dyr, omringer nogle venstre om og andre højre om. Kun nogle få af løverne foretager det endelige angreb.

Løverne går oftest efter større dyr. Så det er så tit, at hanløven ikke kan fortære det hele selv. Hannen bruger desuden sine kræfter på at beskytte flokkens bytte mod eksempelvis hyæner, som prøver til at få del i måltidet.

Hanløven beskytter flokkens gener

Derudover er det hanløvernes opgave at beskytte flokken mod hanløver udefra, som ønsker at overtage og befrugte hunløverne. Det er i hunløvens interesse, at hannerne jævnligt beviser deres styrke. Hunnen har den største chance for at videreføre sine egne gener, hvis de er blandet med de bedste hanløve-gener på markedet.

»Hunløven vil have høj-kvalitets unger. De skal helst kunne blive til stærke hanløver, som en dag er i stand til at tilkæmpe sig deres egen løveflok,« siger Torben Dabelsteen.

Når en gruppe hanløver overtager en flok hunløver, dræber de ungerne. Når hunløverne ikke har unger, bliver de hurtigere frugtbare, og de nye hanløver kan videreføre deres egne gener. (Foto: Colourbox)

Derfor er hunløverne måske meget godt tilfredse med deres hanner. Selvom hannerne af og til dovner i solen, mens hunnerne er på jagt.

 

 

Der et grundlægende problem

Der et grundlægende problem at vi mennesker er dagdyr og løver er natdyr. Det er tidspilde for den store hanløve at jage om dagen, hvor den er for nem at se. I øvrigt så sover løver kun når de er mætte. Og når de er mætte så er de også for tunge til at jage. Hvis hanen æder hunløvernes bytte så har de stadigt mulighed for at fange og indhente noget andet bytte. Den mulighed har de ikke hvis de har spist.

En hanløves eneste mission er

En hanløves eneste mission er at beskytte sine løveunger mod at blive dræbt af fremmede, indtrængende, hanløver på det afgrænsede lille territorium. For at fuldføre den kampmission mod indtrængende, fremmede hanløver, er hanløven nødt til at vokse sig stor og mindre smidig end hunløverne, der er bedre til at løbe vildt op. Imidlertid kræves hanløvens overlegne kraft sommetider til at give en stor vandbøffel det sidste bid. Mn kan sige at hunløverne overlader de hårdeste, dødbringende kampe til hanløven, som til gengæld belønnes med nemmere adgang til føde, så kræfterne og kalorierne kan spares til at forhindre andre hanløver i at dræbe løvekillingerne.

Det er helt klart at

Det er helt klart at hanløvernes omdømme ikke er særligt højt blandt mennesker, fordi de ikke ser ud til at lave noget. Men de har faktisk også den opgave at holde fred i flokken og en svækket hanløve kan ikke skabe den nødvendige respekt. En vigtig opgave for hannen er blandt andet at forsvare de ældre unger mod mødre med et nyt hold unger, da mødrene kan være ret barske ved ældre unger, hvis de kommer for tæt på hende og hendes nye unger.
Mvh. Kim Michelsen

Seneste fra Spørg Videnskaben

Spørg videnskaben

Videnskaben kan ikke svare på alt - men vi forsøger alligevel.

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra tyske verber til nanorobotter og livets oprindelse.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-t-shirt.
Spørgsmål og svar offentliggøres her på siden. Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.