Hvorfor griner man, når noget er alvorligt?
En læser undrer sig over, at man nogle gange begynder at smile eller grine, hvis man bliver bange eller står midt i en alvorlig situation. Svaret ligger gemt i vores primale instinkter.

Smilet er en instinktiv frygt-grimasse, som man i naturen kender fra andre primater, blandt andet chimpanser. (Foto: Colourbox)

 

Mange af os har nok prøvet at stå i en situation, hvor vi selv eller nogen, vi kender, pludselig bryder ud i latter på det mest upassende tidspunkt. Og selvom det bare er et bredt smil til morfars begravelse, kan en sådan adfærd hurtigt bringe en i problemer.

Men hvorfor er det, at nogen bare ikke kan holde grinet tilbage i de situationer? Det har en af vores læsere, Lisbeth Krøyer Julius, også undret sig over.

»Hvorfor griner/smiler nogle mennesker, når de bliver bange, eller når noget er alvorligt?« spørger Lisbeth og forklarer, at hun selv oplevede det meget som barn, og at det samme nu gælder hendes søn. 

For at svare på Lisbeths spørgsmål har videnskab.dk haft fat i cand. psych., adfærdsforsker og primatolog Jill Byrnit, adjunkt på Institut for psykologi ved SDU. Med sit fokus, ikke kun på mennesker, men også andre primater, kan hun forklare, at smilet egentlig er en instinktiv reaktion med mange betydninger, blandt andet frygt og nervøsitet.

Smilet er en frygt-grimasse i abernes verden

Svaret på, at vi kan finde på at smile og grine midt i alvorlige og måske endda uhyggelige situationer, er ifølge Jill Byrnit ganske enkelt:

»Det er fordi, at smilet fra naturens side faktisk er en frygt-grimasse, der signalerer underkastelse,« siger hun.

Kigger man på chimpansen tydeliggøres den instinktive adfærd.

»Chimpanser vil ligesom de fleste andre flokdyr gerne undgå konflikt. De bruger smilet som lettere underkastelse, sommetider under en konflikt, men især når der er optakt til konflikt.«

Virker afvæbnende over for konflikter

For dem er smilet et udtryk for frygt, men samtidig er det positivt i forhold til modtager, da det signalerer både anerkendelse og underkastelse og, som nævnt, kan forhindre kamp.

Når vi så som mennesker smiler, kan det også være udtryk for instinktiv adfærd, som vi kender den fra andre flokdyr såsom chimpansen.

Det handler om, at vi instinktivt bruger smilet til at signalere underdanighed, især i situationer hvor vi bliver bange eller føler os truet. I den forbindelse virker smilet afvæbnende over for ’modstanderen’ og derved også afvæbnende i forhold til en eventuel konflikt.

Smilet bruges som et socialt redskab

Samtidig har vi dog videreudviklet smilet, forklarer forskeren.  Derved er det blevet mere kompliceret i sin betydning og kan ikke oversættes direkte til ’underkastelse’.

Den instinktive adfærd har oftest, men ikke udelukkende, relation til nervøsitet og frygt, og, ligesom ved chimpansen, skal det agere som en underkastelse, også selvom det ikke på samme måde giver mening hos det moderne menneske.

Men betyder det så, at alle folk, der smiler, er bange og nervøse?

Smil styrker sammenhold

Svaret er nej. Mennesker i overlegen position smiler også, men her er det snarere et udtryk for, netop hvor meget smilet som gestus har ændret sig gennem tiden og evolutionen.

»Mennsket er jo skrøbelig som art, og vi har brug for hinanden. Smilet styrker sammenhold og er i dag blevet forfinet indenfor socialt samspil, som noget der får det til at køre og fungere,« fortæller Jill Byrnit.

Trods brugen af smilet som effektivt redskab til at pleje sociale relationer er der alligevel mange, der tumler med det ufrivillige smil, som kan sende dem i både forlegenhed og unåde.

Nervøsitet går i arv

Det er ikke alle, der kæmper med den her uønskede adfærd. Så hvad er det egentlig, der gør, at nogen, især børn, har større tendens til det end andre?

Fakta

Chimpansen og Bonobo-aben anses for menneskets tætteste nulevende slægtninge i naturen og deler omtrent 94-96 procent af deres gener med os. Kilde: denstoredanske.dk

»Reaktionen kommer ofte af lavt selvværd,« fortæller Jill Byrnit og uddyber: »Bare fordi folk altid smiler, og især hvis de smiler overdrevent, betyder det ikke nødvendigvis, at de er enormt glade. Snarere at de er meget nervøse og usikre.«

Dertil løber adfærden i familier, forstået på den måde, at hvis forældrene selv er nervøst anlagt, er der en sandsynlighed for, at det videreføres til børnene.

Børn reagerer mere instinktivt

Det er især samfundets yngste, der har svært ved at holde igen med grinet.

»Alle kan opleve det, men det forekommer hyppigere hos børn, da de har mindre filter og derfor reagerer mere instinktivt,« siger Jill Byrnit.

Med andre ord er børn generelt mere styret af deres impulser, altså mere spontane. De kommer derfor lettere til at lade sig styre af deres følelser, hvilket også gør sig gældende med netop denne adfærd.

Alvor gør os nervøse og usikre

Ikke bare når vi bliver nervøse og bange, kan en upassende latter snige sig ind. Midt i den dybeste alvor kan vi også have hang til at kaste et usikkert grin af os.

Forklaringerne er mange, men når emnet pludselig skifter, og det hele bliver alvorligt, bliver vi ofte mere usikre på os selv. Alvoren kan, ubevidst, virke som en personlig trussel, der rammer dig på dit selvværd.

Derfor er der en tendens til, at man bliver nervøs i sådanne situationer, og altså kan komme til at smile, grine og fnise, selvom det overhovedet ikke er sjovt og slet ikke passer ind.

Nervøsitet kommer blandt andet, når du står overfor noget, du ikke føler, at du formår. Så sætter de dyriske instinkter ind, og man underkaster sig gennem smilet.

»Der kan man tale om, at man kommer meget i kontakt med dyret i sig selv,« smågriner Jill Byrnit.

Ingen bryder sig om, at være hverken usikre eller nervøse, men kan man overhovedet stille noget op i mod disse følelser?

Øv dig, og hold ud!

Når alt kommer til alt, kan man ikke gøre så meget ved denne instinktive adfærd, der ofte virker malplaceret. Dog har Jill Byrnit alligevel et forslag til, hvordan man kan neddæmpe adfærden og måske få mere kontrol over den.

Hun foreslår, at man forsøger at træne sig selv til bedre at kunne modstå grinet midt i alvoren.

»Man kan ikke rigtigt forebygge det, men man kan øve sig i at kunne tåle det. Altså ved hele tiden at teste sig selv i, hvor lang tid man kan holde det ud.«

Vi håber, det var svar nok på Lisbeth Krøyer Julius’ spørgsmål, og at det har hjulpet dig til at forstå, hvorfor vi nogle gange smiler og griner midt i alvorlige situationer.

Som tak for det interessante spørgsmål kvitterer Videnskab.dk med en flot t-shirt.

Husk, at du kan læse flere spændende spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben. Ligger du selv inde med et godt spørgsmål, er du meget velkommen til at sende det til redaktionen@videnskab.dk.

Du kan også købe Videnskab.dk's bestseller 'Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?' med 77 af de bedste spørgsmål og svar fra arkiverne.
 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud